icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Saveti ponosnih roditelja

SRĐAN I DIJANA ĐOKOVIĆ OTKRIVAJU TAJNE RODITELJSTVA: Ovako se odgajaju ŠAMPIONI!

Podeli:

Najbolji svetski teniser Novak Đoković svoj uspeh u velikoj meri duguje svojim roditeljima Srđanu i Dijani, koji su podelili nekoliko saveta koje bi svaki roditelj trebalo da usvoji.

foto: Profimedia

 


3. Ponekad morate da budete i strogi

Jedan od najtežih zadataka roditelja je da decu nauče disciplini, a da ona ne podrazumeva da se dete oseća sputano i kao da mora da radi stvari po kazni. Disciplina znači da roditelji pruže deci određeni sistem vrednosti, rutinu u svakodnevnim zadacima, kao i veštine koje će im pomoći da izrastu u zrele, odgovorne i zadovoljne osobe. Dečaku koji najveći deo dana provede trenirajući tenis, a onda i radeći domaće zadatke, nije ostajalo mnogo vremena za igru. Tako je velika želja današnjeg najboljeg svetskog tenisera bila da ode na ekskurziju sa svojim vršnjacima, ali je Novak, nasuprot tome, otputovao u Minhen kako bi se potpuno posvetio tenisu.

Njegovi roditelji bili su mu najveća podrška, iako je to nekada zahtevalo i da budu stroži nego što bi to sami želeli, o čemu govori Srđan:

 

Više puta sam ja bio strožiji nego što je možda trebalo da budem. Iako je to bilo mnogo teško za mene, pred njim nisam mogao nikad da pokažem slabost, da bi on shvatio da jedino uz najozbiljniji rad može da postigne to što želi da postigne."

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

 


4. Naučite dete da uvek posmatra život sa pozitivne strane

Deca koja su naučena da misle pozitivno izrastaju u zdrave i uspešne osobe koje poseduju praktične veštine da se izbore sa svim životnim izazovima. Zato dete odmalena treba usmeravati da bude optimista i da pozitivno razmišlja o budućnosti. Koliku ulogu optimizam ima u uspehu Novaka Đoković, svedoče brojne anegdote, a jednu od njih otkrio jeotac tenisera, pričajući o prošlogodišnjem US Openu:

 

Na najvećem teniskom stadionu, koji prima negde oko 24 hiljade ljudi, jedno 23 hiljade je navijalo za Federera uzvikujući Rože, Rože, a Nole mi kaže posle tog turnira da je čuo da oni sve vreme govore Nole, Nole. Znači on je sebe toliko istrenirao da je tu negativnu energiju koju je imao oko sebe pretvorio u pozitivnu."


5. Pružite pomoć u donošenju odluka i budite podrška detetu

U razvoju deteta i njegovih talenata ključna je podrška roditelja, što govori i slučaj Novaka Đokovića. Sumirajući detinjstvo najboljeg tenisera sveta i ulogu porodice u njegovom uspehu, Srđan je ukazao na to da su roditelji ti koji najbolje poznaju svoju decu i treba da im pokažu koji je pravi put, ali i da deca sama moraju da odlučuju o svojoj sudbini.

Vi držite vašu sudbinu u vašim rukama i nemojte da je ispuštate i dozvolite da o njoj odlučuje neko drugi. Vi ste avangarda i preteča svega dobrog što treba da se desi u budućnosti ove zemlje i, prema tome, svoj život u svoje ruke", poručio je Srđan Đoković mladima.

 

 

Inicijalizacija u toku...