otvoreno

Tamara Vučić prvi put o bolnom iskustvu: "Imala sam dva carska reza, osetila sam i ekstremnu tugu i ogromnu radost"

1

Prva dama Srbije bila je među govornicima na šestom Evropskom kongresu o porođaju, koji se održava u Beogradu

Tamara Vučić na 6. Evropskom kongresu o porođaju
Tamara Vučić na 6. Evropskom kongresu o porođajufoto: tamara.vucic.serbia, Instagram

U Beogradu je juče otvoren 6. Evropski kongres o porođaju, koji će trajati tri dana.


Skupu je prisustvovala i prva dama Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja se tom prilikom i obratila okupljenima.


Ona je istakla da je veoma važno da lekari budu stručni i odgovorni i da je potrebno da imaju razumevanja pošto učestvuju dolasku novog života na svet.


Tamara Vučić je istakla i da je stvaranje novog života i rađanje čudo prirode, zbog čega je najvažniji zadatak da prvi kontakt sa svetom mališanima bude što bezbedniji i lakši.

 


Svi vi koji svakoga dana svedočite rađanju, svojim iskustvom, svojom svakodnevnom praksom, tu ste da ohrabrite, olakšate, usmerite majke, ni jednog trenutka ne zaboravljajući da je svako pojedinačno rođenje jedno veliko čudo. I da vi imate tu privilegiju, uz koju ide ruku pod ruku njena sestra odgovornost, da tom čudu prisustvujete – napomenula je prva dama.


Tamara Vučić se osvrnula i na sopstveno iskustvo.


Imala sam dva carska reza, u kojima sam osetila i ekstremnu tugu i ogromnu radost rođenja. I ta iskustva su postala neodvojivi deo mene i deo su mog svakodnevnog ponašanja i misli i mojih odnosa sa svim ljudima u mom životu – objasnila je ona.

 

Kako piše Mondo, ona je u junu 2017. dobila sina sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a prvu bebu je izgubila 2014, i to tri dana pre termina.

 

Tamara Vučić, supruga Aleksandra Vučića
Tamara Vučić, supruga Aleksandra Vučićafoto: Radule Perisic/ATAImages

Kako je istakla, medicinsko osoblje nijednog trenutka ne sme da zaboravi kroz šta prolaze porodilje i koliko strahova i nada ih prati u ovom procesu.


Zašto vam ovo govorim? Zato što ko zna koliko sličnih žena svakog dana dođe u vaše porođajne sale sa ko zna koliko teškim pričama, emotivno iscrpljujućim, sa ogromnim očekivanjima i željama i strahovima. Molim vas da to nikad ne zanemarite. Nikad to ne zaboravite. Vaša misija je da budete profesionalni i odgovorni i da budete empatični humani i puni podrške i razumevanja – naglasila je Tamara Vučić.


Kako je podsetila, ohrabrenje i podrške su izuzetno važni na ovom polju.


Moja misija je da podržim progres i da ohrabrim kad god mogu, jer svaki uspeh koji doživimo nevažan je ako polako nestajemo gubeći svakog dana ceo jedan grad – istakla je.

 

1 / 6 Foto: Milan Maričić/ATAImages

 

 

makonda-tracker