"ne bih mogla da se bavim politikom"

"Mnogo je žrtvovanja, mnogo odricanja": Tamara Vučić iskreno o karijeri i porodičnom životu

0

Supruga srpskog predsednika već 13 godina radi u Ministarstvu spoljnih poslova, a uz to obavlja i funkciju prve dame, što je izazovno, ali i odlična prilika za promociju zemlje

Tamara Vučić na modnoj reviji 'Jovanka u boji'
Tamara Vučić na modnoj reviji "Jovanka u boji"foto: Milan Maricic/ATAImages

Tamara Vučić, prva dama i supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ne daje često intervjue, a svakim svojim javnim pojavljivanjem privlači mnogo pažnje.


Ona je nedavno napravila izuzetak i otvoreno govorila o svojoj karijeri, interesovanjima i privatnom životu, a tom prilikom se osvrnula na činjenicu da je ujedno i prva dama i zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova.


– U Ministarstvu spoljnih poslova radim već 13 godina i moram da kažem da i danas osećam isti ponos koji sam osetila i prvi put kada sam zakoračila preko praga Ministarstva, jer mi se pružila prilika da radim za svoju zemlju u jednoj važnoj instituciji – rekla je ona za Blic.


Kako je istakla, činjenicu da ima dve uloge shvatila je kao odličnu priliku da provodiše Srbiju.

 

1 / 5 Foto: Milan Maričić/ATAImages


– Ranije sam putovala češće kao član delegacije MSP. Dešavalo se da to bude zbunjujuće za zemlju domaćina, posebno po pitanju preseansa, jer se prvi put susreću sa situacijom u kojoj je supruga predsednika i deo delegacije Ministarstva. Za mene je to vrlo izazovno i zahtevno, ali sam shvatila da svaku priliku treba da iskoristim za susrete na najvišem nivou i za promociju svoje zemlje, bilo kao supruga predsednika, bilo kao diplomata – objasnila je Tamara Vučić.


Ona je istakla da je s nekim prvim damama koje je sretala do sad razmenila tek nekoliko kurtoaznih rečenica, dok je s nekim uspela da razvije odnos poverenja i poštovanja.

 

Sve su to dame koje ponosno i sa velikom snagom nose titulu prve dame. Svaka od njih je specifična i posebna, kao što je i svaki čovek na ovoj planeti. Ono što sam u većini susreta prepoznala jeste vrlo jednostavna stvar, a to je da su sve one, svi oni, samo ljudi, sa svim svojim vrlinama i manama, svojim radostima i razočaranjima – kaže ona.

 

Tamara Vučić na koncertu Andree Bočelija
Tamara Vučić na koncertu Andree Bočelijafoto: Antonio Ahel/ATA Images

Prva dama je dodala da one preferira da o njenim profesionalnim uspesima sude i govore drugi, kao i da se diplomatija umnogome razlikuje od politike.


– Da biste se bavili diplomatijom, morate da poznajete političke prilike i kretanja, ali ih posmatrate kroz drugačiju prizmu. Politikom nikada ne bih mogla da se bavim – iskrena je.


Na pitanje kako izgleda njen porodični život i da li on trpi zbog posla njenog supruga, Tamara Vučić kaže da to mora da bude slučaj jer je u pitanju vrlo odgovoran posao.


– Svakako da trpi, bilo bi besmisleno da tvrdim drugačije. Kada mi ljudi, kao kroz šalu, kažu kako bi uradili to i to kada bi bili na mestu predsednika, iskreno im kažem da ne bi poželeli da su na njegovom mestu. Mnogo je žrtvovanja, mnogo odricanja. Daću vam primer, možda banalan, ali to je život: 1. januar je dan za odmor, zar ne? Za mene da, svakako, za porodicu, decu, da. Za Aleksandra? Ne – ističe ona.

 

Tamara Vučić na otvaranju 50. Nedelje mode u Beogradu
Tamara Vučić na otvaranju 50. Nedelje mode u Beogradufoto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Kako je objasnila, sa sinom Vukanom može da šeta slobodno, dok je njen suprug uvek okružen ljudima.


Sama, ili sa našim sinom, to često radim. Ali ste u pravu, Aleksandar ne može da prošeta bilo gde u Srbiji ili van granica naše zemlje, a da ga neko ne zaustavi ili traži da se slika sa njim... Ali, to je deo njegove svakodnevice i to je znak da ga ljudi vole – smatra Tamara Vučić.

 

 

makonda-tracker