da li ste znali?

Poštovala je zavet ćutanja, ali je bila i JEDINA koja je Titu dala otkaz: Ko je Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz?

0

U Beorgadu je održana revija Jovanka u boji, posvećena nekadašnjoj prvoj dami Jugoslavije, Jovanki Broz.

foto: ADN Zentralbild / DPA / Profimedia
foto: ADN Zentralbild / DPA / Profimedia

Prva dama Srbije Tamara Vučić bila je pokrovitelj modne revije Jovanka u boji. Radilo se o modelima koji su napravljeni od materijala Jovanke Broz, a koje je ona dobijala na putovanjima širom sveta.

 

Ovaj događaj je bio specifičan i po tome što su se u ulozi manekenki oprobale i neke naše glumice i pevačice, Lena Bogdanović, Nada Šargin, Alekandra Janković, Konstrakta.

 

Među zvanicama je bila Nada Budisavljević, rođena sestra pokojne Jovanke Broz.

Ko je, zapravo, Nada?

 

Ona je mlađa sestra Jovanke Broz od koje je veći deo života bila razdvojena. Imala je teško detinjstvo jer su im roditelji umrli mladi, pa su ona i treća sestra Zora uglavnom živele u internatima, sirotištima i domovima.

 

Nada je o tome govorila u seriji Jovanka Broz i tajne službe, a otkrila je i kako se osećala kada se konačno sreča sa sestrom na Belom dvoru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žarko Jokanović (@zarjok)

- Bila je oličenje buržuja. Na sebi je imala neki kaput tamnoplave boje sa krznom od nerca. Imala je dugačku crnu podignutu kosu i cipele na štiklu, ‘staklene čarape’. Za mene je tada bila nešto najlepše što sam videla - rekla je Nada.

 

Kako piše Žarko Jokanović u svojoj knjiži „Nada Budisavljević – Moja sestra Jovanka Broz”, u zvaničnoj rezidenciji predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, u Užičkoj 15 u Beogradu, na prvom spratu bile su tri spavaće sobe. U jednoj je bio Tito, u drugoj Jovanka, a u trećoj njena najmlađa sestra Nada, koja je jedno vreme bila i zaposlena u Titovom kabinetu i koja je jedina od svih zaposlenih Titu dala otkaz.

 

Jovanka Broz
foto: Vladimir Akimov / Sputnik / Profimedia

Narednih 25 godina je svakodnevno boravila u njihovoj kući i pravila se da ne vidi i ne čuje, jer joj je to bio i posao. 

 

Na pitanje kako je biti Jovankina sestra, Nada je rekla da je bilo istovremeno i lepo, ali nije bilo nimalo lako. Ona je ceo svoj život posvetila sestri, kako je sama rekla, bila je za nju ono što je ona bila za Tita.

 

- Bilo je s jedne strane lepo, ali nije bilo lako. Kao što ni ona nije nijednim svojim gestom htela da obruka zemlju, tako ni ja nijednim svojim postupkom nisam htela da naudim njoj. Uvek sam bila jako oprezna i, što se kaže, kako treba. Mi smo se stvarno jako volele. Naš odnos je bio normalan odnos. Zato se dešavalo i da se ponekad posvađamo jer ja sam joj bila najveći kritičar - dodala je Nada.

 

 

makonda-tracker