nije bauk

Poznati koji su otvoreno govorili o PREVREMENOM POROĐAJU: Njihove bebe su PRAVI MALI BORCI, a oni PONOSNI RODITELJI

0

Prevremeni porođaj nije retkost. Neke bebe požure da ugledaju svetlost dana, pa svojim roditeljima i lekarima zadaju mnogo glavobolje.
 

foto: Instagram
foto: Instagram

Nedavno su na svet došle prve prirodne četvorke u Srbiji. Rođene su na Veliki petak 22. aprila, prevremeno u 28. nedelji trudnoće. Marija i Đorđe Gaćeša tada su postali prvi roditelji prirodno začetih četvorki u Srbiji.

 

Iako veoma srećni zbog velike porodice, roditelji Iris, Inde, Irine i Ine potražili su pomoć države u njihovom odgajanju, jer samo za hranu mesečno troše 90.000 dinara.

 

 

U njihovoj borbi podržala ih je pevačica Ana Štajdohar, koja je i sama majka prevremeno rođene bebe. Ona je kroz taj težak perod prošla pre punih osam godina. Iako je prošlo mnogo vremena ovo je, reklo bi se, i dalje tema koja je veoma pogađa.

 

Upravo zbog toga što zna šta je to što nosi prevremeni porođaj, koliko je teško izdržati period razdvojenosti od tek rođenog deteta, Ana je odlučila da porodici Gaćeša pruži podršku.

 

Ona je na svom Instagram nalogu podelila fotografiju nedavno rođenih četvorki porodice Gaćeša, a onda uputila apel svim dobrim ljudima:

 

 

- Ove mrvice su rođene prevremeno. Kako sam i sama moju devojčicu rodila pre termina, znam kakve su to muke, koliko tu ima strepnje i brige a ponajviše želje da sve bude u redu i da sto pre dođu svojoj kuci. Sada su tu, konacno svi zajedno. Mama, tata i 5 devojčica. Želim da čestitam roditeljima i da poželim celoj porodici srece i zdravlja! I moram da primetim da mi je neverovatno da u zemlji u kojoj se toliko priča o tome da žene treba da rađaju više dece, grad ne može da odvoji sredstva i da im pomogne u vidu pelena i hrane za bebe. Rečeno im je da nisu u mogucnosti. Koliko je to veliki izdatak za gradski budžet? Zar bi im kupovina pelena i dohrane toliko ispraznila kasu? Da li je sramota onoga ko je doneo odluku da ih odbiju za tako sitnu stvar koja bi njima mnogo znacila? Kako bese ono, treba nam nacionalni stadion od milijardu miliona? (Ne sećam se cifre, znam samo da je sumanuto velika.) Trebaju nam i deca, gospodo. Znate to i sami, često pričate o beloj kugi. Ali vase reči vetar nosi, jer nemaju nikakvu težinu. Među nama ima puno dobrih ljudi, verujem da zajedno možemo da pomognemo - napisala je ona.

 

Osim Ane, postoji veliki broj poznatih ličnosti koje su prošle kroz sve ono što nosi prevremeno rođenje deteta.

 

Ana Štajdohar, Nikola Demonja
foto: Dragana Udovičić

 

Neki od njih su otvoreno govorili o ovomo iskustvu i poželeli su da sa drugim ljudima podele svoje iskustvo, ma koliko ono teško bilo. Među njima su i pevač Bojan Vasković, koji je 2015. godine sa suprugom Aleksandrom dobio ćerkicu Anđelinu, koja je takođe bila prevremeno rođena beba.

 

Devojčica je na svet došla u šestom mesecu, što je izazvalo broje komplikacije sa kojima se Anđelina hrabro izborila.


- Šta da se radi, prošli smo kroz to, hvala Bogu da je na kraju sve baš onako kako treba, zahvaljujući doktorima i samom Bogu, da je sve ok i da je ona jedno potpuno zdravo dete koje ima srećno i zdravo detinjstvo. Bilo je zaista stresno, to mi je najstresniji period u životu - počeo je priču Bojan.

 

 

Pevač je otkrio da se njegova ćerka borila sa bronhopulmalnom displazijom, odnosno hroničnom plućnom bolešću, koja se najčešće javlja kod prevremeno rođene dece.

 

- Kod sve dece koja se prevremeno rode je problem taj što se ne razviju pluća do kraja. Neka deca su imala krvarenja u mozgu, neka deca imaju bronhoplumalnu displaziju, ona je konkretno to imala, ali se hvala Bogu izukla. To je jako rizično kada se deca rode. Kažu da su šanse za preživeti 50:50, na osnovu nekih statistika. Ali eto, hvala Bogu, naša neonatologija je jedna od najboljih u svetu. Zaista su posvećeni doktori bili, zahvaljujući njihovoj borbi i samim klincima, konkretno u ovom slučaju moje Anđeline, zahvaljujući njihovoj borbi za život pobedila je sve te nedaće i izvukla se bez i jednog jedinog problema. To su takvi problemi, doktori vam direktno sve kažu, oni ne smeju da pakuju u mašnu i da vam govore nešto što nije istina, moraju da kažu tačno i konkretno stanje. Jedan dan dođete i kažu vam neku lepu vest, a drugi dan dođete i kažu: “Predaje se”. To je jako stresno za sve roditelje, ali prođe se kroz sve, kad prođu godine, malo se i zaboravi, malo se potisne. Svaki put kad se setim toga osetim težinu u stomaku, s obzirom na to da je zaista bilo teško - rekao je pevač za domaće medije.

 

Bojan Vasković, Bojan Leksington, Aleksandra Vasković
foto: Instagram

 

Ćerka legendarnog muzičara Dina Dvornika, Ela, na svet je 2017. godine donela devojčicu. Ona je takođe rođena pre termina, porođaj je trajao čak 51 sat, ali su na sreću i mama i ćerka na kraju bile dobro. Beba je na svet stigla tri nedelje ranije.

 

 

Popularna kanadska pevačica Selin Dion je 2010. godine na svet pšrevremeno donela blizance i to carskim rezom u bolnici na Floridi.

 

Šta je prevremeni porođaj?

 

Trudnoća traje 40 nedelja - beba je rođena «u terminu» ako se rodi posle punih 37 nedelja. Ako se rodi pre toga, biće «prevremeno rođena». Različiti su uzroci koji dovode do prevremenog porođaja, a obuhvataju one od strane majke, bebe ili oboje, ali, nažalost, najčešće ostaju nepoznati.

 

Neki od poznatih uzroka su višeplodna trudnoća, prevremeno odlubljivanje posteljice, infekcije, preeklampsija, anomalije materice ili grlića. Oko 10% beba se rodi pre 37 nedelja gestacije, a oko 1% pre 32. nedelje.

 

posle porođaja, majčinstvo, beba, novorođenče, Porođaj
foto: Shutterstock

 

Prevremeno rođena beba je izložena većem riziku od komplikacija zbog svoje nezrelosti, posebno zbog nezrelosti pluća i mozga, ali i eventualne infekcije koja je mogući uzrok prevremenog porođaja, a posledice prevremenog rođenja mogu biti teže što je beba ranije rođena.

 

Kada postoje znaci pretećeg prevremenog porođaja, važno je na vreme prepoznati ih, da bi se trudnica mogla smestiti u bolnicu u kojoj postoje mogućnosti za pružanje adekvatne nege bebi koja je ranije rođena i na taj način joj se pomoglo da prebrodi probleme koji joj predstoje.

 

 

makonda-tracker