potresno

Kad su joj majku spuštali u grob, Ivana Žigon je u sanduk stavila nešto važno: Po tome će Jelena ostati upamćena zauvek

0

Odlazak velike glumice ostavio je neizbrisiv trag na porodicu, ali i kolege koje su je poštovale do zadnjeg dana

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Velika glumica Jelena Žigon ostaće upamćena u srpskoj kinematografiji kao neko ko je znao da nas nasmeje, ali i rasplače.

 

Godinama smo je gledali na filmskom platnu, a njena smrt potresla je sve. Danima se govorilo o njenim velikim delima, a ćerka Ivana Žigon je teško prihvatila gubitak majke. 

 

 

Jelena je osim po glumi bila poznata i po tome što je obožavala poeziju. Koristila je svaki trenutak da je recituje, a svako ko bi se našao u blizini osluškivao je stižove i uživao u njima.

 

Omiljeni su joj bili oni koje je napisala čuvena Desanka Maksimović, a uz stihove „Lepe moje čarne oči“, hora „Kosovski božuri“, najbliži su je 2018. godine ispratili do večne kuće na Novom groblju.

 

Jelena Žigon
foto: Dragan Kadić

 

Jelena je posle kraće bolesti preminula u 85. godini, a njeni najdraži među kojima je bila i njena ćerka Ivana ispratili su je na večni počinak.

 

Tom prilikom Ivana Žigon je u njen grob spustila knjigu „Tražim pomilovanje“, Desanke Maksimović. Ženi koju je najviše volela uputila je potresne oproštajne reči:

 

Izvornice, ljubavi naša, poklanjamo ti knjigu poezije jer, kada si se probudila u bolnici, otvorila oči i videla ovu knjigu, ozarila si se i na tome ti hvala.

 

 

 

makonda-tracker