DA LI STE ZNALI?

Za njih je GLUMA PORODIČNA STVAR: Ovo su srpske zvezde za koje niste znali da imaju POZNATU braću i sestre

0

Mnogo puta smo ih gledali na malim ekranima, a retko ko zna da su ovi poznati glumci braća i sestre.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Urođen talenat za glumu pojedini glumci nose u genima. Neki od naših najpopularnijih glumaca imali su braću i sestre koji su se bavili istim poslom, ali o tome se nije mnogo znalo.

 

Neki od njih su imali čak i po neku zajedničku ulogu, a evo koji glumci su u pitanju.

 

 

Bora Todorović i Mira Stupica

 

Glumica Mira Stupica je starija sestra Bore Todorovića. Brata je dobila kada je imala šest godina.

 

- Teške su to godine bile, ali sve u svemu, bilo je lepo to naše detinjstvo. Jeli smo masti i leba s alevom paprikom, brali tuđe voće, mnogo maštali i pomalo učili. Bilo smo slobodni - rekla je Stupica u jednom intervjuu.

 

Retko ko zna da je upravo ona zaslužna za prvu Borinu ulogu.

 

Bora je tada imao 10, 11 godina. Mira je reditelju Jovanu Konjoviću rekla da ima mlađeg brata, jer im je za jedan komad bio potreban dečak njegovih godina. Bora je u toj prvoj predstavi davao neku jabuku, i plakao je.

 

Mira Stupica i Bora Todorović
Mira Stupica i Bora Todorovićfoto: Vladimir Šporčić, Damir Dervišagić

 

Onda je 1949. godine odlučio da se oproba na Akademiji. Za prijemni je pripremio je "Krvavu bajku" Desanke Maksimović i deo iz "Autobiografije" Branislava Nušića.

 

Bora je nakon smrti oca za vreme rata brinuo o porodici. Mira je u više navrata pričala kako je napravio drvena kolica i otišao da zarađuje na železničkoj stanici kao nosač kofera.

 

Njegov svaki dinar je bio teško zarađen, a često se kući vraćao s modricama umesto s novcem. Tada je Mira već stasala u lepu devojku i imala je puno udvarača. Mali Bora je bio ljubomoran. Stalno se tukao kada mu je neko zadirkivao sestru.

 

Predrag - Pepi Laković i Dragan Laković

 

Retko ko zna da su Predrag-Pepi Laković i Dragan Laković bili blizanci. Rođeni su u Skoplju 1929. godine, ali su se ubrzo preselili s porodicom u Beograd.

 

Predrag je u "Boljem životu" igrao ujku Kostu Pavlovića, predratnog gospodina. Neočekivano Predgar je Doživeo je tragičnu sudbinu.

 

Dragan Laković
Dragan Lakovićfoto: Youtube Printscreen

 

Nakon nje često je odlazio u vikendicu na Mrtvoj Tisi kod Čuruga. Jedno popodne je otišao na pecanje i nikad se nije vratio. Udavio se, a njegovo telo su pronašli lokalni alasi.

 

Pepi Laković
Pepi Lakovićfoto: Youtube Printscreen

 

Dragan Laković je ceo život posvetio deci, a najpoznatija emicija koju je vodio bila je "Deco, pevajte sa nama". Njegove pesme slušaju i neki novi klinci.

Do svoje smrti, 1990. godine bavio se glumom. Umro je od infarkta u svom stanu.

 

Nikola Simić i Slavko Simić

 

Glumac Nikola Simić svima je dobro poznat po ulogama u kultnim serijama. Može se reći da im je talenat za glumu urođen, jer su se i Slavko i Nikola Simić odlično snalazili kako u pozorištu tako i na filmskom platnu.

 

Nikola Simić
foto: Dragan Kadić

Nikolu je u svet glume uveo baš njegov deset godina stariji brat Slavko.

Slavko je debitovao na filmu 1947. godine i to u delu "Živjeće ovaj narod", dok je 1953. godine na sceni novosadskog SNP-a, kada je njegov umetnički potencijal prepoznao Velibor Gligorić, tadašnji upravnik JDP-a koji je voleo da kaže da je Simić njegov izum.

 

Slavko Simić
Slavko Simićfoto: Printskrin

 

On je bio i predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije u periodu od 1968. do 1973. Dobio je Vukovu nagradu, u isto vreme kada je njegov mlađi brat nagrađen "Ćuranom".

 

Dobitnik je niza nagrada, među kojima su i Vukova nagrada, Zlatna kolajna na Prvom Festivalu monodrame i pantomime, "Ćuran" za najbolju ulogu na Danima komedije u Svetozarevu, Zlatni lovor vijenac na sarajevskom MESS-u. Jedna od poslednjih uloga bila mu je uloga pijaniste u prvoj sezoni serije "Otvorena vrata". Oči je zauvek zatvorio u 83. godini, nakon duge i teške borbe sa rakom.

 

Ljuba Tadić i Rastko Tadić

 

Ljuba Tadić je rođen 1929., a njegov brat Rastko 1933. Rastka pamtimo po ulogama u "Balkan ekspresu 2", "Policajcu s Petlovog brda", Petrijinom vencu, Doktorki sa sela. Ljuba Tadić je studije glume završio je 1953. u klasi profesora Joze Laurenčića.

 

Ljuba Tadić
Ljuba Tadićfoto: Youtube Printscreen

 

Počeo je u pozorištu „Joakim Vujić" u Kragujevcu, ali je igrao i u Beogradskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, u alternativnom pozorištu „Magaza" koje je zajedno sa suprugom Snežanom Nikšić osnovao 1983.

 

Svoje penzionerske dane Ljuba Tadić je provodio sa prijateljima, a najčesce se mogao videti u popularnoj beogradskoj kafani „Madera" u koju je prvi put ušao kao mladić.

makonda-tracker