nije lako

"Kad mi jave da vantelesna nije uspela..." Goca Tržan PETI PUT pokušava da zatrudni, a ne krije kako izgleda proces VTO

5

Kako je popularna pevačica istakla, iako borba za potomstvo zvuči plemenito, "reč je o kuluku, teškoj muci i pritisku".

foto: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages
foto: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Pop pevačica Goca Tržan ponosna je mama petnaestogodišnje Lene, a već godinama pokušava da se po drugi put ostvari u ulozi mame.


Sa svojim suprugom Radomirom Rašom Novakovićem mašta o još jednom detetu i godinama je u procesu vantelesne oplodnje, a ona ne krije koliko joj teško pada svaki neuspeli pokušaj.


Kad god mi jave da vantelesna nije uspela i da nisam zatrudnela, upadnem u depresiju. A onda se pitam: "Zašto ovo radim?" i svaki put u sebi moram da nađem odgovor i snagu da idem dalje. Jer vredeće ako uspem! Snagu crpim iz ljubavi prema životu. Okružujem se ljudima koji mi se sviđaju, dobrim knjigama i muzikom — ispričala je Goca sada za Informer.

 

Ona je istakla da njena teška bitka utiče značajno na to kako se oseća, ali ne samo fizički.


Borba za potomstvo zvuči plemenito, a zapravo je reč o kuluku, teškoj muci i pritisku. Nimalo nije lako istrpeti hormonsku terapiju. Mesec dana se osećam kao da sam luda i imam bipolarni poremećaj, loše sam volje... Naduje mi se stomak jer zadržavam vodu. Ma mozak mi se naduje! — priznaje pevačica.

 

1 / 8 Foto: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages


Kao da sve nije dovoljno teško, Goca se tada suočava i sa zapitkivanjem okoline, uprkos tome što je reč o bolnoj i delikatnoj temi.


A onda posle svega što prođem sledi neizbežno pitanje: "Da li vam je uspela vantelesna oplodnja?" Ma 'ajde marš više! Preko glave mi je da odgovaram na takva pitanja, jer je to moja intima koja je vrlo osetljiva — objasnila je pevačica.

 

Ona ističe da joj je stalo da ima dete sa čovekom svog života, budući da je ćerku Lenu dobila u prvom braku, a ističe i da ona želi potomstvo više nego Raša.


Želim bebu sa čovekom koga iskreno volim, koji je pažljiv, pametan i u kog imam poverenje... To nije toliko njegova potreba koliko je moja — kaže Goca.

 

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić


Ona je otkrila i da je, nakon što joj četvrti put nije uspela vantelesna oplodnja, razmatrala usvajanje deteta, ali da zbog aktuelnih zakona to nije bilo moguće. Naime, ona će u julu proslaviti 48. rođendan, a prema našem zakonu ne može da usvoji novorođenče jer razlika između usvojitelja i usvojenika ne sme da bude veća od 45 godina.


Procedura oko usvajanja dece je jeziva jer moraju da se ispune razni zahtevi, a ima i određenih ograničenja. Moraš dve-tri godine da prikupljaš papire i mlatiš se sa glupostima. Pričala sam sa Sergejem Ćetkovićem, koji je usvojio ćerke i koji će pokušati da uradi nešto da se te procedure ubrzaju. Pošto ne možemo da usvojimo bebu, Raša i ja smo se dogovorili da izaberemo dete koje ćemo finansijski pomagati — istakla je Goca.

 


 

makonda-tracker