filmska priča

Još tada je bila ISPRED SVOG VREMENA: Znate li da je Nikola Đuričko UNUK ove slavne glumice?

2

Dok je danas Nikola Đuričko jedan od najpopularnijih domaćih glumaca, malo je poznato ko je njegova baka ― značajno ime glumačke scene dvadesetog veka

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Kada su u pitanju stari srpski filmovi i glumci, sigurno se sećate čuvene Tomanije Đuričko.

 

Tomanija Đuričko rođena je 1914. godine, a preminula je sa 80 godina ― 1994. godine. Ako ste gledali ostvarenja poput Buđenja pacova ili Ljubavi na seoski način, onda ste sigurno zapazili Tomaniju, čije prezime odmah ukazuje na to da je njen unuk, takođe proslavljeni glumac, Nikola Đuričko. 

 

 Glumica Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom ― otkrio je jednom prilikom Nikola Đuričko.

 

 

Njen život bio je vredan filma.

 

Tomanija Đuričko
foto: Youtube Printscreen

Još kao dete, vezala se za putujuće pozorište, a instinkt i ljubav prema glumi obeležili su njen život. Još 1915. našla se na sceni u Nici, u Francuskoj, a tokom života usledile su promene brojnih putujućih pozorišta.

 

 Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni ―ispričala je Tomanija jednom prilikom.

 

Tomanija je igrala u tadašnjem Beogradskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu, dobila nagradu na filmskom festivalu u Rimu 1966. godine, i to prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

 

Tomanija Đuričko
foto: Youtube Printscreen

― Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni ― govorila je Tomanija.

 

Njen suprug bio je Đorđe Đuričko, a kruna ljubavi bili su sin, pilot, i ćerka, bibliotekarka. Tomanija je za sobom ostavila niz uloga, a njen talenat i ljubav prema dramskom stvaralaštvu nasledio je njen unuk Nikola Đuričko...

 

 

makonda-tracker