i danas pod velom tajne

Danas su poznati samo DETALJI — ali oni govore MNOGO: Kakav je zaista bio odnos princeze Dajane i kraljice Elizabete?

1

Ni 24 godine nakon smrti princeze od Velsa nisu poznati baš svi detalji njenog života, a jedna od velikih enigmi jeste ta u kakvom odnosu su bile snaha i njena svekrva, britanska kraljica Elizabeta.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pre 24 godine, poslednjeg dana avgusta 1997. godine, život je u Parizu izgubila voljena princeza od Velsa, ledi Dajana.

 

O njenom životu, prerano ugašenom, zna se mnogo toga, verovatno mnogo više nego što bi ona saam želela. Od propalog braka sa princem Čarlsom, dana majčinstva, pa do ljubavnih veza, o princezi Dajani i danas se piše svakodnevno, a svet je i dalje opsednut njome.

 

Ipak, manje od odnosa sa Čarlsom, manje od odnosa Vilijamom i Harijem, te Sarom Ferguson, najmanje se zna o njenom pravom odnosu sa svekrvom, kraljicom Elizabetom. Čini se da posle skoro tri decenije prava istina ne može biti sasvim otkrivena, a sigurno je da britanska kraljica o njoj neće govoriti, ali neke detalje otkrili su ljudi koji su im bili bliski. Ti detalji čine jednu priču iz koje se može naslutiti kakav odnos su gajile Dajana i Elizabeta.

 

Zna se da je kao dete ledi Di živela na imanju u Sandringemu, a dane je provodila sa prinčevima Endruom i Edvardom. Svakako, morala se još od malih nogu pridržavati pravila koja je propisana u vezi sa kraljevskom porodicom, tako je i odgajana, a kraljicu je upoznala mnogo pre nego što se zapravo udala za Čarlsa.

 

princeza Dajana, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Još 2001. godine je kraljevska biografkinja Ingrid Sjuard pisala o tome da je kraljica odobravala Čarlsov brak sa Dajanom ne rečima, već gestovima. To je uključivalo klimanje glave i suptilnu mimiku, ali iz čega se jasno dalo zaključiti da o Dajani ima dobro mišljenje.

 

Štaviše, jedan jako važan gest kraljice Elizabete pokazao je da ceni Dajanu više nego mnoge druge. Godinu dana nakon se udala za Čarlsa, poginula je Grejs Keli, a ledi Dajana tražila je da ona bude predstavnica porodice na toj važnoj sahrani. Zanimljivo, iako se Čarls tome protivio, Dajana nije odustala, već tražila odobrenje od kraljice. Mada je imala samo 21 godinu, kraljica se složila sa tim da Dajana treba da prisustvuje toj sahrani.

 

princeza Dajana, Princeza Dajana, Ledi Dajana, Ledi Di, princ Čarls, Princ Čarls
foto: Profimedia

Ingrid Sjuard pisala je i o tome kako je Dajana znala da nenajavljena dođe u Bakingemsku palatu kada bi želela da razgovara s kraljicom.

 

Prvo je tolerisala njene upade, najviše jer bi Dajana uvek bila bolje raspoložena nego pri dolasku. Kasnije je krenula da odbija susrete. Jednom je, navodno, princeza plakala tri puta za pola sata dok je čekala da je kraljica primi, da bi Elizabeta potom rekla kako je bila kod nje sat vremena i da je sve vreme plakala.

 

U biografiji o Dajani koju je pisao Endru Morton, Dajana: Njena istinita priča njenim rečima, navodi se da su Elizabeta i Dajana imale formalan i ljubazan odnos.

 

Morton je napisao i da je baš Dajana rekla kraljici da je njen brak sa Čarlsom otišao nizbrdo.

 

On je 2017. otkrio kako je baš Dajanin uticaj na porodicu nabolje promenio to kako prihvataju nove članove. To se najviše odnosi na kraljičin odnos sa Kejt Midlton, posebno u prvim danima kako je stupila na svoju dužnost kao članica kraljevske porodice.

 

 

makonda-tracker