život porodice

TEŽE JOJ JE BILO KAD JE IMALA JEDNU BEBU: Srpska pevačica i režiser imaju OSMORO DECE, a ovo je njihova svakodnevica

1

Nekadašnja članica dvojca "Bičarka na travi" i njen suprug imaju najveću porodicu u svetu poznatih

foto: Antonio Ahel/ATAImages
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ova desetočlana porodica živi u stanu na Novom Beogradu i, kako su ispričali za MONDO, svako jutro počinje veselo i burno.

 

U kući nije potreban alarm za buđenje, kilogrami hrane se pojedu za jedan obrok, svako ima svoj raspored zaduženja i starija deca uvek pomažu mlađoj.
Mnoge porodice uglavnom vikende provode u supermaketima nabavljajući hranu, ali kod Nikitovića nije tako. Porodični paketi hrane se konzumiraju za svaki obrok, neretko se desi da im i to bude malo, pa je kupovina mnogo češća.

 

 Najstarija ćerka kuva i mnogo mi pomaže u tome. Neko od starije dece ide u nabavku sa spiskom dok sam ja u kuhinji, a bebe spavaju. Za ručak se trudim da postoji red, da smo svi okupljeni i jedemo. Nekada doručak može da bude problem jer ne žele svi da jedu istu hranu, desi se da krenu da traže svi različito — kaže Marija.


U kupovinu je teško da idu svi zajedno, uglavnom sa sobom vode bebe i najstariju decu, dok ih svi prodavci već poznaju. Dok nekima tri kilograma jagoda traje danima, ova porodica pojede to samo za jedan obrok.

 

— Kolica budu mala za sve što nam treba. Hrana koju uzimamo je uglavnom u porodičnim pakovanjima. Dosta prodavaca je naviklo na nas i znaju da nam trebaju velike količine. Polako su i porodična pakovanja postala mala za nas. Nekome ta pakovanja potraju mesecima dok mi pojedemo sve za jedan obrok — kaže Marija.

 


Raspored zaduženja je obavezan u ovoj porodici, jer mora da se zna ko šta obavlja u toku dana.

 

— Rutina se ne razlikuje mnogo, osim što nas je desetoro u kući. Jutro počinje tako što deca skoče na mene, a tako se i završava, zaspimo uz knjige i bajke. Ipak, kod nas postoji raspored, sličan školskom ali su umesto predmeta upisana zaduženja, ko šta radi u svakom trenutku, da ne dođe do zabune — dodaje Vasilije za MONDO.

 

Neki poseban trik u vaspitanju ne postoji, lični primer roditelja je dovoljan da pokaže deci kako treba da se razvijaju, kaže on.

 

 

— Moja ideja je da ih naučimo da pomažu sami sebi, da budu dobri ljudi. Trudimo se da svojim primerom delujemo na njih, da uče iz odnosa moje žene i mene. Glavna nit koja je u porodici je podržavanje. Marija je učiteljica i dadilja, vežba s njima klavir, vodi ih na školske aktivnosti, ona je žena zmaj. Dok sam ja zadužen da kvalitetno provedemo vikend — kaže Vasilije Nikitović.

 

Svaka porodica je individualna i najbolje se uči usput, dok su roditelju tu samo kao uzor.

 

— Kada me ostali pitaju kako uspevam da ih vaspitam, jednostavno ne znam šta da odgovorim. Ne bih mogla da savetujem druge, jer sve je individualno, svako ima svoj doživljavljaj. Deca uče jedna od drugih, nema nikakvih tajni, iz međusobnih grešaka uče i napreduju. Vasilije i ja smo tu kao uzor — kaže Marija.


Kod kuće nemaju pomoć, Marija kaže da,sa osmoro dece lakše stiže da obavi poslove, nego u trenutku kada je imala jedno.

 

 Nemam priliku ni za kakvu pomoć, pomoć smo jedni drugima, stariji pomažu mlađima, vode ih i vraćaju iz škole i idu zajedno na treninge. Takođe zajedno rade domaći i uče između sebe. Bilo mi je teže sa jednim detetom u svojoj 24. godini, nisam bila toliko zrela tada, sad mi je potpuno lakše iako ih ima osmoro — objašnjava Marija.

 

Svakog čoveka ispunjava nešto u životu, pa tako i mamu koja napominje da pored osmoro dece uvek nađe vremena za sebe i da se posveti umetnosti i svom poslu.

 

 Pored poslova vezanih za decu, moram da se fokusiram i na moj posao koji me ispunjava i verovali ili ne, nađem vremena za umetnost. Možda izgleda čudno ali sada češće imam slobodnog vremena da radim i budem sama sa sobom nego ranije. Svi klinci kad odu u školu i mlađi u vrtić desi se da u stanu bude tišina — zaključuje Marija.

 

 

makonda-tracker