decenijama su neprevaziđeni

TALENAT I ŠARM BILI SU IM U KRVI: Za ove legendarne domaće glumce niste znali da su braća i sestre

4

Je li u pitanju genetika ili puka slučajnost to što su neke od najvećih zvezda glumišta bili rođena braća i sestre?

foto: Vladimir Šporčić, Damir Dervišagić
foto: Vladimir Šporčić, Damir Dervišagić

Bora Todorović i Mira Stupica


Jedno od najvećih imena u istoriji pozorišta u Srbiji nesumnjivo je Mira Stupica, a s njom je rame uz rame njen šest godina mlađi brat Bora Todorović. Malo je poznato da je čuveni glumac prvu ulogu dobio zahvaljujući svojoj sestri.
Naime, kada je imao desetak godina, Mira, koja je tada već pravila velike glumačke korake, radila je na jednom komadu i reditelju Jovanu Konjoviću rekla je da ima mlađeg brata koji bi mogao da igra jednu ulogu, a tada mali Bora trebalo je da plače na sceni. Bez velikih nada, 1949. godine okušao je sreću na prijemnom ispitu na Akademiji i, zahvaljujući svom izvođenju "Krvave bajke" Desanke Maksimović i dela Nušićeve "Autobiografije", primljen je, a sve ostalo je istorija.

 


Predrag Pepi Laković i Dragan Laković

 

foto: Youtube Printscreen

Malo je poznato da su poznati glumci bili blizanci, odnosno da je Pepi rođen pet minuta pre Dragana, u Skoplju 1929. godine. Brzo su se s porodicom preselili u Beograd, gde su zabeležili velike uspehe, a široj publici su do danas ostali najpoznatiji i najdraži po dvema ulogama.

 

foto: Youtube Printscreen

Predrag Laković bio je čuveni ujka Kosta u "Boljem životu", dok je Dragan poznat po svojoj ulozi u muzici i televizijskom programu za decu, a njegov glas i danas odzvanja srpskim vrtićima.


Nikola Simić i Slavko Simić

 

foto: Dragan Kadić

NIkola Simić jedno je od najvećih imena našeg glumišta, a malo je poznato da možda ne bismo ni čuli njegovo ime da nije bilo njegovog brata. Deset godina stariji Slavko uveo je svog mlađeg brata u svet glume, i to uz pomoć male prevare.

 

Kako je Nikola jednom prilikom ispričao, on je polagao prijemni za srednju umetničku školu jer je uživao u slikanju, a njegov brat Slavko, koji je tada bio glumac i profesor glume u Novom Sadu, javio mu je da nije položio ispit. Zbog toga je Nikola otišao u glumce, a tek godinama kasnije saznao je istinu.

 

foto: Printskrin

Slavko mi je pred kraj života, ničim izazvan, preneo pozdrav neke žene koja žali što nisam pošao u umetničku školu, kad sam već "položio prijemni ispit"... Ništa nisam pitao Slavka, a sve sam razumeo. On je u vreme boravka u Novom Sadu živeo sam. Ja bih mu tu bio samo smetnja. Zato mi je, nesvesno, javio da nisam položio prijemni i tako me iz slikarstva uveo u glumu – ispričao je jednom prilikom čuveni Nikola Simić.

 

Ljuba Tadić i Rastko Tadić

 

foto: Youtube Printscreen

Ljuba Tadić je rođen 1929. a njegov brat Rastko četiri godine kasnije. Rastka pamtimo po ulogama u "Balkan ekspresu 2", "Policajcu s Petlovog brda", "Petrijinom vencu", "Doktorki sa sela".


Stariji brat Ljuba igrao je u pozorištu „Joakim Vujić" u Kragujevcu, Beogradskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, u alternativnom pozorištu „Magaza" koje je zajedno sa suprugom Snežanom Nikšić osnovao 1983,a zabeležio je i veliki broj filmskih i televizijskih uloga.

 

 

makonda-tracker