filmska priča

Kako su se upoznali i zavoleli Dragan Gaga Nikolić i Milena Dravić? Najlepša ljubavna bajka koju Jugoslavija pamti

0

Na današnji dan 1943. godine rođen je po mnogo čemu jedinstveni i legendarni glumac Dragan Gaga Nikolić.

Gaga i Milena su primer prave ljubavi
Gaga i Milena su primer prave ljubavifoto: FOTO: jugoslovenska kinoteka

U trenucima kada se vera u pravu ljubav sve više gubi, nije zgoreg podsetiti se najlepše ljubavne priče koja ostaje zapisana u vremenu i rado je se seća cela bivša Jugoslavija.

 

Dragan Gaga Nikolić i Milena Dravić verovatno su najomiljeniji glumački par koji je ikada postojao na ovim prostorima, a svoju ljubav brižljivo su negovali do kraja života.

 

Na krajnje neobičan način sklopili su brak koji je trajao narednih 45 godina, a njihova po mnogo čemu posebna priča ostaće inspiracija generacijama koje dolaze.

 

Sudbonosni susret najčuvenijeg para u bivšoj SFRJ odigrao se 1969. godine na snimanju filma "Horoskop".

 

Gaga je tada bio tek na početku svoje glumačke karijere, dok je Milena već uveliko bila izgrađeno ime u svetu domaće kinematografije.

 

– Upoznali smo se na snimanju filma Horoskop. Ona je tad već bila popularna, a meni je to bio, čini mi se, treći ili četvrti film. Tad sam prvi put vidio Milenu Dravić uživo. Bilo nas je petorica momaka koji su igrali velike uloge, a ona je igrala jedinu žensku ulogu u filmu. Na snimanju smo se sprijateljili. Bilo je to jedno veliko druženje, a kasnije se rodila ljubav – ispričao je jednom prilikom glumac.

 

Par se upoznao na snimanju jednog filma
Par se upoznao na snimanju jednog filmafoto: Youtube/printscreen

Milenina autentična lepota i prirodnost u ponašanju na Gagu su ostavile snažan utisak, a par je nedugo nakon upoznavanja otpočeo zajednički život.

 

Nakon dve godine 1971. odlučili su da se venčaju, a način na koji su izgovorili sudbonosno "da" krajnje je neuobičajen i zanimljiv.

 

Naime, Milena i Gaga uzeli su se na pauzi za ručak tokom snimanja jednog filma i to potpuno neplanirano; stavke poput venčanice i svečane ceremonije sa velikim brojem gostiju nisu nešto što ih je preterano zanimalo.

 

– Snimali smo u Zvezdarskoj šumi, dramu Duška Radovića “Kako su se volele dve budale”. Kad nam je reditelj Aca Đorđević dao slobodno vreme za ručak, Dragan i ja smo skoknuli do Opštine Vračar da se venčamo. Tako je bilo, venčali smo smo se u pauzi za ručak – otkrila je jednom prilikom Milena.

 

Milenino i Gagino venčanje bilo je neuobičajeno
Milenino i Gagino venčanje bilo je neuobičajenofoto: Story Press

Ovaj poseban dan obeležilo je i sklapanje kumstva sa dugogodišnjom prijateljicom i koleginicom slavnog para.

 

– Na putu do Opštine pridružila nam se Seka Sablić. Ona i Dragan su bili dobri prijatelji, družili su se još na FDU, gde su bili klasići – objasnila je Milena.

 

– Posle smo se vratili u Opservatoriju na Zvezdari i nastavili snimanje kao da se ništa nije dogodilo – zaključila je ona priču.

 

Seka Sablić je bila kuma na venčanju glumačkog para
Seka Sablić je bila kuma na venčanju glumačkog parafoto: Youtube Printscreen / kaznime123

Njih dvoje oduvek su bili uzor i primer kako jedan zdrav odnos zasnovan na međusobnom poštovanju i ljubavi treba da se neguje i gradi.

 

– Uvek moraju da postoje tolerancija i razumevanje, pa onda sve ostalo. Za brak koji traje duže od 30 godina, može da se nađe više razloga da se on prekine, nego da opstane. Smatram da je najlakše nešto preseći i završiti, mnogo je teže boriti se. Ponekad i mala svađa može da osveži dan. Ponekad je potrebno biti i ljubomoran jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi, samo što ja nisam to pokazivao. Što se nekih svađa tiče, Milena je uvek bila glasnija, ali je i brže praštala - rekao je glumac svojevremeno za štampano izdanje časopisa Story.

 

Gaga je Milenu voleo sve do svoje smrti 20146. godine
Gaga je Milenu voleo sve do svoje smrti 20146. godinefoto: Petar Đorđević

Najveći beogradski šmeker Gaga Nikolić oduvek je lepo govorio o svojoj supruzi Mileni koju je voleo sve do svoje smrti 2016. godine, a jedan od najlepših njegovih citata o njoj živeće zauvek.

 

– A ona jednim pogledom uspe da mi pomeri svet i jednim osmehom popravi dan. I onda me pitaju zašto je volim – izjavio je jednom prilikom pokojni glumac.

 

Priča o njihovoj ljubavi ostaće zapisana u vremenu
Priča o njihovoj ljubavi ostaće zapisana u vremenufoto: Printscreen Instagram

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Gaga voleo vino, a imao je jedan poseban hobi

 

makonda-tracker