kao iz bajke

Kako je princ Edvard razbio PORODIČNU KLETVU? Ljubi istu ženu 25 godina, a zbog njene sličnosti s Di pričalo se štošta

1

Planetarno omiljen plemićki par danas proslavlja 25. godišnjicu braka, a malo ko zna njihovu ljubavnu priču.

Vojvoda i vojvotkinja od Edinburga
Vojvoda i vojvotkinja od Edinburgafoto: EPA PHOTO AP POOL/MICHAEL PROBST

Vojvoda i vojvotkinja od Edinburga princ Edvard i Sofi danas proslavljaju 25. godišnjicu braka.

 

Najskladniji par britanske kraljevske porodice svoj privatni život drži podalje od očiju javnosti i skandala kakvi okružuju ostale članove njihove familije.

 

Najmlađi sin pokojne kraljice Elizabete i princa Filipa odan je svojoj supruzi i sušta je suprotnost u odnosu na svoju nepopularnu stariju braću, princa Endrua i kralja Čarlsa III.

 

Zanimljiv početak poznanstva

 

Princ Edvard svoju buduću suprugu upoznao je 1987. godine na Radio Capital-u, a interesantno je da se u to vreme zabavljao sa njenom bliskom prijateljicom.

 

Ponovni susret dogodio se tek 1993. godine, kada je Sofi radila kao izvršna direktorka za odnose sa javnošću na jednom dobrotvornom događaju kom je prisustvovao i princ. 

 

Prvi romantični sastanak mnogima omiljenog vojvodskog para odigrao se uz tenis i nezaboravnu večeru upriličenu u Bakingemskoj palati, nakon čega su ubrzo počeli i da se zvanično zabavljaju.

 

Princ Edvard i supruga Sofi omiljeni su plemićki par
Princ Edvard i supruga Sofi omiljeni su plemićki parfoto: DPPA / ddp USA / Profimedia

Mada je, kao i svaka mlada veza, njihova romansa započela burno, u godinama koje su usledile Edvard i Sofi uspeli su da prevaziđu sve prepreke koje su im se našle na putu.

 

- Kao i kod svih parova, bilo je trenutaka svađe i neslaganja, a u leto 1994. godine su se približili rastanku - napisala je kraljevska biografkinja Ingrid Sjuard u knjizi "Princ Edvard".

 

Princ Edvard sa roditeljima, braćom i sestrom
Princ Edvard sa roditeljima, braćom i sestromfoto: EPA-EFE/TIM GRAHAM / POOL

Uprkos tome što su prvu krizu u ljubavi uspešno prevazišli, princu je bilo potrebno čak 6 godina kako bi kleknuo na jedno koleno i lepoj Sofi postavio pitanje koje će odrediti dalji tok njihovih života.

 

Kletva brakova britanske kraljevske porodice

 

Budući vojvoda od Edinburga je, kako dodaje Ingrid Stjuard, bio veoma strpljiv i pažljiv, u strahu da ne ponovi greške svoje starije braće i sestre – Endrua, Čarlsa i Ane. 

 

Princ Endru i njegova, sada već bivša supruga Sara Ferguson venčali su se 1986.  godine u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, a Sara, koja je tada postala vojvotkinja od Jorka, nazvala je to "najsrećnijim danom u svom životu".

 

Sara Ferguson i princ Endru još uvek žive zajedno
Sara Ferguson i princ Endru još uvek žive zajednofoto: Mike Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Njihova sreća nije dugo trajala, te su se nakon brojnih afera i skandala razveli, a ništa boljim scenarijom nije se završio ni brak sadašnjeg kralja Čarlsa III i zauvek voljene "princeze naroda" Dajane.

 

Jedino žensko dete Filipa i Elizabete princeza Ana od kapetana Marka Filipsa razvela se 1992. godine.

 

Veridba na Bahamima

 

U januaru 1999. Sofi i Edvard verili su se na Bahamima.

 

- Mislim da delimo brojna interesovanja, smejemo se mnogo i sjajni smo prijatelji - rekla je Sofi svojevremeno u jednom intervju nakon veridbe.

 

- Najbolji smo prijatelji i to je najbitnije, ali takođe pomaže i što volimo jedno drugo veoma - dodao je na to Edvard.

 

 

Kraljevsko venčanje

 

Već u junu iste godine kraljevski par izgovorio je sudbonosno da u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru.

 

Mlada je nosila spektakularnu svilenu venčanicu boje slonovače sa potpisom dizajnerke Samante Šo, a ovo bajkovito izdanje začinila je velom posutim kristalnim perlama i tijarom koja je u sebi imala dijamant sa krune nekadašnje kraljice Viktorije

 

 

Njihovo večanje bilo je drugačije u odnosu na ostala u britanskoj kraljevskoj porodici – intimna ceremonija bez formalnih i vojnih elemenata mnoge je iznenadila. 

 

Takođe, ono što je specifično za proslavu ljubavi ovog para jeste u aristokratskim krugovima do tada neviđeni dres-kod. Naime, Edvard i Sofi želeli su goste u elegantnim odelima i haljinama, ali bez fascinatora, koji su inače uobičajeni za ovakve događaje. 

 

Par ima dvoje dece

 

U braku su dobili dvoje dece: ćerku Ledi Luiz Vindzor (20) i sina Džejmsa, grofa od Veseksa (16).

 


Sofi je ranije govorila o tome da želi da njihova deca žive što je moguće normalnije živote, što podrazumeva ohrabrivanje da ne koriste baš uvek svoje plemićke titule

 

– Pokušavamo da ih vaspitamo tako da shvate da će najverovatnije morati da rade kako bi zaradili za život. Zbog toga smo doneli odluku da ne koriste kraljevske titule. Imaju ih i mogu da odluče da ih koriste sa 18, ali mislim da je verovatnoća za to jako mala – rekla je ona svojevremeno za The Sunday Times.

 

Sličnost sa princezom Dajanom

 

Česta su bila poređenja vojvotkinje od Edinburga Sofi sa pokojnom princezom Dajanom, i zaista, kada se uporede jedna sa drugom, izgledaju gotovo kao sestre.

 

 

Kada je mlada ledi Di tek postala članica kraljevske porodice, navodno je princ Edvard bio najljubazniji prema njoj i bili su veoma bliski prijatelji.

 

 

Teorije zavere koje godinama kruže internetom navode da je najmlađi princ bio potajno zaljubljen u lepu Dajanu, mada za to nikada nije bilo dokaza. 

 

 

25 godina braka

 

Danas princ Edvard i supruga Sofi danas obeležavaju 25. godišnjicu braka, a čestitke se samo nižu!

 

Nakon četvrtine veka zajedničkog života i mnogih izazova sa kojima su se susreli, vojvoda i vojvotkinja od Edinburga i dan-danas važe za najskladniji kraljevski par na svetu!

 

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker