demoliran i oblepljen

Oskrnavljen PRVI zvanični portret kralja Čarlsa: Aktivisti zalepili novu sliku preko kraljevog lica sa jasnom PORUKOM

0

Portret je besplatno je izložen javnosti u galeriji Philip Mould u Londonu od 16. maja i trebao je da bude tu do 21. juna

Dvoje aktivista demolirala portret kralja Čarlsa
Dvoje aktivista demolirala portret kralja Čarlsafoto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia

Prvi zvanični portret kralja Čarlsa, koji je završen nakon njegovog krunisanja u maju 2023. godine, oskrnavljen je od strane aktivista za prava životinja u Londonu.

 

Dana 11. juna, dva pristalica grupe Animal Rising pristupila su dramatičnom portretu kralja, koji je naslikao Jonathan Yeo, u galeriji Philip Mould i zalepili postere inspirisane likovima Wallacea i Gromita na sliku.

 

Demonstranti su preklopili lice kralja likom Wallacea, dodavši misaoni balon s natpisom: "Nema sira, Gromite. Pogledajte svu ovu okrutnost na farmama RSPCA!"

 

Ovaj podvig trebao je da skrene pažnju na nalaze novog izveštaja grupe Animal Rising, koja se opisuje kao nevladina organizacija koja radi na stvaranju održivije budućnosti "gde čovečanstvo deli pozitivan odnos prema životinjama i prirodi."

 

Prvi zvanilni portret kralja Čarlsa
Prvi zvanilni portret kralja Čarlsafoto: Aaron Chown / AFP / Profimedia

Izveštaj, objavljen 9. juna, tvrdi da je "okrutnost i patnja" pronađena na 45 nasumično uzetih farmi povezanih s programom "RSPCA Assured" Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA), stoji u njihovom saopštenju, a prenosi magazin People.

 

U komičnoj prepravci čuvenog portreta kralja Čarlsa III, dve pristalice grupe Animal Rising zalepili su lice ikoničnog britanskog lika Wallacea preko Njegovog Veličanstva.

 

Ova akcija igrala je na kraljevu ljubav prema Wallaceu i Gromitu i njegovom statusu kao kraljevskog patrona RSPCA-e", rekla je Animal Rising u saopštenju. "Animal Rising" je pozvao kralja da obustavi podršku organizaciji dok ne odustane od programa "Assured Scheme".

 

Demoliran portret kralja Čarlsa
Demoliran portret kralja Čarlsafoto: Youtube/printscreen/ The Telegraph

Aktivisti su oskrnavili sliku značajnu kao prvi portret kralja nakon njegovog ceremonijalnog krunisanja prošle godine. Vatreno crveni portret Yea otkriven je u Bakingemskoj palati 14. maja, otkrivajući naručen rad koji je bio u pripremi četiri godine.

 

Slika je naručena 2020. godine kako bi se proslavilo 50 godina Čarlsa kao člana Kompanije Drapers 2022. godine.

 

Yeo se smatra jednim od vodećih portretnih umetnika na svetu i šaljivo je napisao na društvenim mrežama da je slika "izazvala milion mimova" nakon što je otkrivena.

 

Kraljica Kamila navodno je imala promišljen odgovor kada ga je prvi put videla, rekavši Yeu: "Da, uhvatio si ga", prenosi BBC.

 

Slika - koja je delimično inspirisana kraljevim radom u oblasti zaštite životne sredine - navodno je bila zaštićena Perspexom, tako da ne bi trebalo da je oštećena. 

 

Palata je ranije saopštila da se očekuje da će umetnost biti premeštena u Drapers’ Hall za prikaz krajem avgusta, iako još nije jasno kako će biti rešena šteta nanesena vandalizmom.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

 

makonda-tracker