TRAGEDIJA JE PROMENILA SVE

"Raširila je krila" i poletela je PRAVO U SMRT: Ljubavna priča princeze Dajane i muškarca zbog kojeg je opet ZAVOLELA

0

Princeza i Dodi su zajedno poginuli u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine 

foto: Netflix / Everett / Profimedia
foto: Netflix / Everett / Profimedia

Letnja romansa princeze Dajane i Dodija Fajeda očarala je svet u nedeljama koje su prethodile njihovoj tragičnoj smrti 31. avgusta 1997. godine.

 

Dajana, koja se razvela od tadašnjeg princa Čarlsa i koja je pre toga prekinula dvogodišnju vezu sa hirurgom Hasnatom Kanom, otišla je na letovanje sa Dodijem, egipatskim rediteljem, u julu 1997. godine.

 

Par je proveo vreme zajedno na jugu Francuske na jahti koja je bila u vlasništvu Dodijevog oca (biznismena milijardera i tadašnjeg vlasnika robne kuće Harods Mohameda Al Fajeda) . Tada su započeli burnu romansu koja je postala opsesija tabloida.

 

- Dajana je započela novi život. Rekla je: Širim svoja krila - rekla je kraljevska biografkinja Džudi Vejd za People.

 

Kako su Dajana i Dodi nastavili da provode vreme zajedno u avgustu 1997. pažnja štampe se sve više pojačala. Papraci su potpuno "poludeli" nakon što su njih dvoje zajedno otputovali u Pariz 30. avgusta 1997. Niko tog 31. avgusta nije ni slutio da će se desiti strašna nesreća  u kojoj su poginuli Dajana i Dodi.

 

Princeza Dajana i Dodi Fajed su se upoznali 1986. godine na polo utakmici. Dodijev tim je igrao protiv tadašnjeg Dajaninog supruga kralja Čarlsa u Vindzor Grejt parku. 

 

DAJANA JE TAMAN POSTALA SREĆNA, A ONDA JE DOŠLA SMRT
DAJANA JE TAMAN POSTALA SREĆNA, A ONDA JE DOŠLA SMRT foto: HUSSEIN ANWAR / Sipa Press / Profimedia

 

Čarls i Dajana su započeli vanbračne veze 1986. godine. Čarls je u svojoj autorizovanoj biografiji, Princ od Velsa, potvrdio da je započeo svoju aferu sa Kamilom Parker Bouls, dok je bivši vojni major Džejms Hjuit takođe tvrdio da je započeo petogodišnju aferu sa Princeza Dajana otprilike u isto vreme. Dodi se, u međuvremenu, oženio sa manekenkom Suzan Gregard 1986. godine - ali se razveo osam meseci kasnije.

 

U aprilu 1992, princeza Dajana je prisustvovala londonskoj premijeri Huka — koji je izvršni producent bio Dodi — sa svojim sinovima, princom Vilijamom i princom Harijem. 


Premijer Džon Mejdžor je u decembru 1992. objavio da se Čarls i Dajana rastaju. Pročitao je zvaničnu izjavu Donjem domu u kojoj se navodi:

 

DAJANA I AL FAJED SU SE LUDO VOLELI
DAJANA I AL FAJED SU SE LUDO VOLELI foto: Netflix / Everett / Profimedia

 

- Iz Bakingemske palate saopštavaju da su, sa žaljenjem, princ i princeza od Velsa odlučili da se razdvoje. Njihova Kraljevska Visočanstva ne planiraju da se razvedu i njihov ustavni položaj je nepromenjen. Ova odluka je doneta sporazumno, i oboje će nastaviti da u potpunosti učestvuju u vaspitanju svoje dece.

 

Dajana je upoznala britansko-pakistanskog kardiohirurga Hasnata Kana 1. septembra 1995. Narodna princeza je tešila svoju prijateljicu Unu Tofolo dok je njen muž bio podvrgnut operaciji srca u bolnici Rojal Brompton, a Kan je bio hirurg koji je Tofolu pružio najnovije informacije o operacija trostrukog bajpasa, izvestio je Vaniti Fair.

 

Otprilike dve nedelje kasnije, Dajana i Kan našli su se sami u bolničkom liftu — i on ju je pozvao da sa njim poseti njegovu tetku i ujaka u Stratfordu na Ejvonu.

 

DAJANA JE OSTAVILA SVE ZA SOBOM I KAD JE TREBALA DA ŽIVI POGINULA JE
DAJANA JE OSTAVILA SVE ZA SOBOM I KAD JE TREBALA DA ŽIVI POGINULA JE foto: Votava / brandstaetter images / Profimedia

 

- Ni na minut nisam mislio da će ona reći da, ali sam je pitao da li bi želela da pođe sa mnom. Bio sam veoma iznenađen kada je rekla da hoće. Posle ovoga, naše prijateljstvo je preraslo u vezu - rekao je Kan policiji u intervjuu nakon Dajanine smrti.


Nakon godina bračnih svađa o kojima se pričalo i odvojenog života, Dajana i Čarls su okončali svoj razvod u avgustu 1996. Uslovi razvoda omogućili su Dajani da ostane da živi u Kensingtonskoj palati i da bivši par deli starateljstvo nad svoja dva sina, princa Vilijama i Princ Hari.

 

Nekoliko dana nakon što je princeza Dajana stigla u Sen Trope, Mohamed je pozvao Dodija da se pridruži Dajani i njenim sinovima. Dodi je navodno bio u Parizu sa svojom navodnom verenicom Keli Fišer.

 

DODI AL FAJED JE BIO SA ČUVENOM MANEKNEKOM KAD JE UPOZNAO DAJANU
DODI AL FAJED JE BIO SA ČUVENOM MANEKNEKOM KAD JE UPOZNAO DAJANU foto: SPLASH / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

 

Fišer je tvrdila da je nekoliko dana nakon Dodija prebačena u Sen Trope i da se ukrcala na drugu jahtu u vlasništvu Mohameda. Dodi je navodno prelazio sa jahte na jahti provodeći vreme i sa Fišerom i sa princezom Dajanom.


- Nakon što su zajedno proveli vreme na Jonikalu, princeza Dajana i Dodi su navodno započeli diskretnu romansu. Počeo je da šalje raskošne poklone Kensingtonskoj palati, uključujući „ogromnu kutiju tropskog voća, sobu punu ružičastih ruža, Kartijer panter sat - rekao je kraljevski biograf za People.

 

- Dodi je postao Dajanina distrakcija - dodao je.

 

DAJANA JE BILA OMILJENA I PAPARACI SU JE PRATILI SVUDA
DAJANA JE BILA OMILJENA I PAPARACI SU JE PRATILI SVUDA foto: cindycrawford/Instagram/printscreen

 

Kada su princ Vilijam i princ Hari otišli ​​da provedu raspust u Balmoralu, škotskom imanju kraljice Elizabete, sa svojim ocem i babom i dedom, princeza Dajana se vratila u Jonikal sa Dodijem.

 

Dajana i Dodi proveli su narednih šest dana ploveći na Sardiniji na brodu Jonikal. Tokom krstarenja, novi par je fotografisan kako se grli i ljubi.

 

- Dajana je opsednuta - rekao je izvor za People u to vreme.

 

Po povratku sa Sardinije, princeza Dajana je provela vreme sa Dodijem u njegovom raskošnom stanu Park Lejn u Londonu. Dajana je primećena kako izlazi iz limuzine, obučena u plavu haljinu koja grli figuru, i ulazi u rezidenciju Fajeda, gde je večera servirana na srebrnim poslužavnikima.

 

DAJANA JE SA AL FAJEDOM BILA SREĆNA
DAJANA JE SA AL FAJEDOM BILA SREĆNA foto: MAXPPP / Newscom / Profimedia

 

Ostala je u Dodijevom stanu do oko 1 sat posle ponoći pre nego što je sledećeg dana odletela u Bosnu u kampanju protiv mina.


Dana 10. avgusta 1997., The Sundaj Miror je objavio jednu od paparaco fotografija Marija Brene na kojoj su princeza Dajana i Dodi zagrljeni na brodu Jonikal — ispod naslova „Poljubac“.

 

To je obeležilo prve tabloidne fotografije njih dvoje i poslužilo kao nezvanična potvrda njihove romanse.

 

- Morate samo da pogledate senzualni govor tela da biste znali da su pronašli fizičko i duhovno ispunjenje jedno u drugom - napisao je Sandej Miror o novoj vezi princeze Dajane sa Dodijem.

 

DAJANA JE BILA NESREĆNA SA ČARLSOM ALI JOJ JE DODI VRATO OSMEH NA LICE
DAJANA JE BILA NESREĆNA SA ČARLSOM ALI JOJ JE DODI VRATO OSMEH NA LICE foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

 

Nekoliko dana nakon što je The Sundaj Miror objavio fotografije Dodija i Dajane, Fišer je angažovao advokata Gloriju Olred i tužio Dodija zbog kršenja ugovora. U tužbi je navela da je trebalo da se uda za Dodija 9. avgusta 1997. — dan pre objavljivanja The Sundaj Miror-a — i da je on prekršio njihov bračni ugovor ostavljajući je zbog princeze Dajane.

 

U tužbi, Fišer je tvrdila da joj je Dodi ponudio 500.000 dolara da napusti karijeru modela i provodi više vremena sa njim - ali joj je platio samo 60.000 dolara i ček od 200.000 dolara koji je odbijen. Tužba je tražila da se nadoknadi preostalih 440.000 dolara koje joj je obećano, plus odšteta.

 

Predstavnik porodice Fajed je, međutim, tvrdio da Dodi i Fišer nikada nisu bili vereni, navodi The Irish Times.

 

SMRT DAJANE I AL FAJEDA JE POTRESLA CEO SVET
SMRT DAJANE I AL FAJEDA JE POTRESLA CEO SVET foto: Profimedia


Princeza Dajana i Dodi vratili su se na jug Francuske 23. avgusta 1997. godine, a par je proveo sledeću nedelju na brodu Jonikal dok je krstario Mediteranom. Njihova veza je u ovom trenutku bila stalno u štampi - a paparaci su se vrteli oko jahte dok su Dajana i Dodi bili na odmoru.

 

Dodijev otac Mohamed će godinama kasnije tvrditi da su, tokom ovog putovanja, Diana i Dodi posetili draguljara Alberta Repossija u njegovoj radnji u Monte Karlu. Međutim, validnost ovih tvrdnji je osporena.

 

Nakon izleta na Mediteranu, princeza Dajana i Dodi su odleteli u Pariz privatnim avionom porodice Fajed. Odatle je par krenuo u Ritz Paris, koji je u to vreme bio u vlasništvu Dodijevog oca. Dodi i Dajana su zatim otputovali u Dodijev stan u Parizu.

 

DAJANA SE ZALJUBILA U DODIJA
DAJANA SE ZALJUBILA U DODIJA foto: James McCauley / Capital pictures / Profimedia

 

Dodi i Diana su prvobitno imali rezervacije za večeru u pariskom restoranu Čez Benoit, ali nakon što su saznali da fotografi i novinari čekaju ispred restorana, odlučili su da odu u Dodijev stan u Parizu. Par je sedeo na zadnjem sedištu crnog mercedesa kojim je upravljao Anri Pol, pomoćnik direktora bezbednosti Rica. Trevor Ris-Džons, Dodijev telohranitelj, bio je na suvozačevom sedištu.

 

Automobil se krenuo velikom brzinom u pokušaju da izbegne paparace koji su ih pratili. Tada se dogodila tragedija: u tunelu pored Place de l’Alma, automobil u kojem su bili Dodi i Dajana udarili su u betonski stub.

 

Dodi, koji je tada imao 42 godine, i Pol su odmah poginuli. Princeza Dajana — koja je zadobila teške povrede u nesreći — prevezena je u bolnicu Pitie-Salpetriere, gde je doživela zastoj srca i proglašena je smrt oko 3 sata ujutro. Imala je 36 godina.

 

Bonus video:

Dajana Paunović bez šminke

 

makonda-tracker