ZAUVEK

Spojio ih je TENIS, imaju 4 dece, njoj DUGUJE SVE: Ljubavna priča najlepšeg teniskog para o kojem bruji svet

0

Spojila ih je ljubav prema belom sportu i načinila ih jednim od najlepših parova o kojima priča svet 

NAJJAČI PAR U SVETU TENISA ZAJEDNO JE VEĆ 20 GODINA
NAJJAČI PAR U SVETU TENISA ZAJEDNO JE VEĆ 20 GODINA foto: Profimedia

Nekadašnji teniser Rodžer Federer i njegova supruga Mirku Federer (rođenu Vavrinec) upoznali su se dok su se oboje bavili sportom koji najviše vole - tenisom.

 

Dvadesetostruki osvajač grend slem turnira Federer i Slovakinja prvi put su se sreli na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju, u Australiji, dok su se oboje takmičili za Švajcarsku. Mirkina porodica je emigrirala u zemlju kada je bila mala.

 

Nijedan igrač nije osvojio medalju na takmičenju, ali su se odmah "skapirali", a prvi poljubav je "pao" poslednje noći u Olimpijskom selu.

 

 

- To je bilo više od pukog poljupca. To je bilo nešto što je dovelo do nečega izuzetnog za nas. I dalje smo veoma srećni - rekao je Rodžer za CNN 2019. godine.

 

Duo je tajno izlazio dve godine pre nego što su svoju romansu izneli u javnost na Hopman kupu 2002, gde su se takmičili kao partneri u dublu. Mirka se kasnije te godine povukla iz profesionalnog tenisa zbog povrede stopala, ali je ostala u svetu sporta bodreći Rodžerom dok se on penjao na rang listi. Potom je postala njegov menadžer za odnose s javnošću.

 

Kada je sportista osvojio Otvoreno prvenstvo Australije 2017. godine, rekao je da je Mirka zasluđna za uspehe koje je postigao, jer mu je oduvek bila podrška broj 1. 

 

MIRKA I RODŽER SU DUŽE OD 20 GODINA U BRAKU
MIRKA I RODŽER SU DUŽE OD 20 GODINA U BRAKU foto: EPA-EFE/KYLE GRILLOT

 

- Bila je samnom i kada nisam imao titule i još uvek je ovde 89 titula kasnije, tako da je imala veliku ulogu u mom uspehu. Ona to zna, ja to znam, svi to znaju. Ona je majka broj 1 i žena, a tek onda i moja najveća podrška - rekao je tada novinarima.

 

Mirka i Federer su se venčali 2009. godine i dva puta su dobili blizance, orvi put  Šarlin i Majlu (rođene 2009.) i drugi put Lenija i Lea (rođeni 2014.). Nakon što je prvi put postao otac, Rodžer je rekao da su njegova deca učinila njegove pobede u tenisu još boljim.

 

- Moji uspesi su sada još veći, jer imam i decu, otac sam, oženjen sam, sve ima još veću težinu - objasnio je za ESPN 2010, ubrzo nakon što je osvojio svoju četvrtu titulu na Australijan openu.

 

MIRKA I RODŽER IMAJU 4 DECE, A ONA MU JE UJEDNO I MENADŽER
MIRKA I RODŽER IMAJU 4 DECE, A ONA MU JE UJEDNO I MENADŽERfoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

 

Kada je Rodžer najavio da se povlači iz tenisa u septembru 2022, ponovo je pohvalio svoju suprugu i njihovu decu što su mu pomogli na terenu i van njega.

 

- Želeo bih da se posebno zahvalim svojoj neverovatnoj supruzi Mirki, koja je sa mnom preživela svaki minut - napisao je on u izjavi objavljenoj na Instagramu.

 

- Ona me je bodrila pre finala, gledala bezbroj mečeva čak i kada je bila u 8. meseci trudnoće. Trpela je moje odustvo, bila mnogo puta sama sa decom za ovih 20 godina koliko smo zajedno.

 

Bonus video:

Vuk Brajović o Federeru

 

makonda-tracker