bilo je to zauvek

30 godina bajkovite ljubavi i jedna (NE)ISPUNJENA ŽELJA: Znate li ko je bio muž i najveća radost Ružice Sokić?

0

Njihova ljubav bila je jedna od onih koje će se teško ponoviti 

Ljubavna priča Ružice Sokić je bila bajkovita
Ljubavna priča Ružice Sokić je bila bajkovitafoto: Dragana Udovičić

Naša legendarna glumica Ružica Sokić ostala je upamćena po maestralno odigranim ulogama, ali i ljubavnoj priči o kojoj se i danas rado govori. 

 

Iako je preminula 2013. godine uspomena na nju ostala je sačuvana kroz njen lik i delo, brojne uloge, ali čini se da je ipak, njen suprug najzaslužniji za to što ona, nadamo se, nikada neće biti zaboravljena. 

 

Ružica je sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu u prisustvu brojnih kolega. Preminula je nakon borbe sa teškom bolešću, a pred samu smrt svom suprugu Miroslavu Mikiju Lukiću otkrila je svoju poslednju želju.

 

 

— Samo da me ne zaboraviš — bile su poslednje reči dive jugoslovenskog glumišta Ružice Sokić koje je uputila suprugu Miroslavu Lukiću na samrti.

 

Sa suzama u očima ove reči preneo je medijima. 

 

On se svim silama potrudio da Ružica bude upamćena, a njihova ljubav bila je takva da su mnogi uživali i samo gledajući ih dok razgovaraju i uživaju u prijatnim dugim šetnjama. 

 

Kako bi ispunio Ružicinu poslednju želju, Miroslav je osnovao fondacija koja na godišnjem nivou dodeljuje nagrade mladim talentima iz svih oblasti dramskih umetnosti. To je upravo ono što bi Ružica želela i od njega i od sebe.

 

Predivna Ružica Sokić ostala je upamćena po maestralno odigranim ulogama
Predivna Ružica Sokić ostala je upamćena po maestralno odigranim ulogamafoto: Dragana Udovičić

 

Ipak, postojala je u njenom životu još jedna želja, koja joj nije bila ispunjena, a to je da ima potomstvo. O tome je više puta u javnosti govorila

 

Ko je bio Miroslav Mika Lukić?

 

Miroslav je bio gospodin starog kova. Pre prenzije radio je kao ekonomista i upravljao je jednim ogromnim jugoslovenskim preduzećem. Na njegovim plećima ležialo zaveštanje koje je kroz svoje obimno delo, ali i čitavim svojim životom, budućim generacijama ostavila Ružica Sokić i čini se, njeno zaveštanje je uspeo da ispuni pre nego što je u Beogradu umro u svojoj 91. godini. 

 

— Trudim se da je ne zaboravim. Samo se trudim. Valjda sam uspeo. Želim da to ostane i posle mene. Od blizu 60 godina njenog umetničkog života, proveo sam s njom polovinu i bio aktivan svedok lepote i robovanja glumačkom pozivu. Glumci nose sudbinu da su brže zaboravljeni, zbog generacijskih promena, nego drugi umetnici koji ostavljaju materijalna dela  —  rekao je Mika, pa je dodao:

 

Proveli su pola života zajedno i on joj je na kraju ispunio poslednju želju
Proveli su pola života zajedno i on joj je na kraju ispunio poslednju želju foto: Zorana Jevtić

 

— Zato sam odlučio da potpomognem potrebu trajnog sećanja na veliku Ružicu Sokić, tako što ću formirati fondaciju čiji će cilj biti potpomaganje razvoju pozorišne i filmske umetnosti, putem podrške i pomoći pojedinim umetnicima ili programima zemlje Srbije.

 

Fondacija je 2015. godine ustanovila Godišnju nagradu "Ružica Sokić", koja se dodeljuje mladim perspektivnim dramskim umetnicima za izuzetan doprinos umetnosti, pozorištu, filmu, radiju i televiziji.

 

Nagradu čini Povelja i novčani iznos. Nagrada se dodeljuje na Dan fondacije, 14. decembra, odnosno tokom Omaža posvećenog Ružici Sokić. Do sada je dodeljeno pet nagrada, međutim, 2020. i ove 2021. godine, pandemija je osujetila organizovanje svečanosti dodelu godišnje nagrade.

 

Bonus video:

 

Kako živi sećanje na Ružica Sokić pogledajte u videu koji sledi.

 

 

 

makonda-tracker