obožavali su se

Slikar i njegova muza su bili par koji je pomerio granice ljubavi i braka: Najbizarnija ljubavna priča ikad ispričana

0

Danas vam predstavljamo priču o Salvadoru Daliju i Gali – njegovoj supruzi, bez koje on nikada ne bi postao ikona moderne umetnosti

foto: EPA PHOTO EFE/-/GB-cl SPECIAL FOR THE GUARDIAN
foto: EPA PHOTO EFE/-/GB-cl SPECIAL FOR THE GUARDIAN

Galino pravo ime bilo je Helena Ivanovna Diakonova. Bila je 10 godina starija od Dalija i, kada su se upoznali 1929. godine, bila je udata za pesnika Pola Eluara i majka devojčice. Imala je i ljubavnika, Maksa Ernsta, koji ju je naslikao na brojnim portretima.

 

Bila je to ljubav na prvi pogled. Ona je odmah postala njegova muza. Gala je bila čest model u Dalijevom delu, često u religioznim ulogama kao što je Blažena Devica Marija na slici Bogorodica iz Port Lligata.

 

Početkom 1930-ih, Dali je počeo da potpisuje svoje slike svojim i njenim imenom kao "uglavnom tvojom krvlju, Gala, slikam svoje slike". Gala je delovala kao njegov agent, veoma agresivno se borila za svoja prava sa galeristima i kupcima. Takođe je koristila tarot karte da utiče na Dalijeve odluke u karijeri.

 

 

Prema većini izveštaja, Gala je imala snažan seksualni nagon i tokom svog života imala je brojne vanbračne veze (među njima i sa svojim bivšim suprugom Polom Eluarom), koje je Dali podsticao, pošto je praktikovao kandaulizam. Takođe, Salvador Dali tvrdi da je nevin i potpuno impotentan jer se plašio ženske anatomije, a Gala javno imala svoje afere sa drugim muškarcima. Ipak, čini se da je njihov odnos bio prilično harmoničan i unosan za obe strane.

 

Ali ništa ne traje večno. Krajem 1960-ih, njihova veza je počela da bledi, a do kraja života bili su samo tinjajući komadi njihove nestale strasti.

 

Salvador i Gala Dali imali su burnu ljubavnu vezu
Salvador i Gala Dali imali su burnu ljubavnu vezufoto: Profimedia

 

Godine 1968. slikar je Gali kupio zamak u Pubolu, u Đironi, i dogovoreno je da slikar ne može da ide tamo bez njene prethodne dozvole. Tamo je Gala mnogo vremena provodila u društvu mladića na koje je potrošila čitavo bogatstvo.

 

Zauzvrat, Dali je uživao u društvu privlačnih mladih dama, iako od njih nije želeo ništa osim njihove lepote. Govorilo se da su održavali nedeljne orgije, ali, po svemu sudeći, sam umetnik nije učestvovao osim da je gledao.

 

Godine 1980, u 76. godini, Dali je bio primoran da se povuče zbog paralize. Zbog motoričkog poremećaja nije mogao da drži četkicu, a kako mu se stanje pogoršavalo, postao je manje tolerantan prema Galinim daljim poslovima.

 

Gala je takođe koristila prihod od Dalijeve umetnosti za raskošne skupe poklone koje je kupovala svojim ljubavnicima, koji su uglavnom bili mladi umetnici. Jednog dana, umetniku je bilo dosta. Toliko je pretukao Galu, da joj je polomio dva rebra.

 

Gala je bila Dalijeva večita ispiracija
Gala je bila Dalijeva večita ispiracija foto: Profimedia

 

Da bi ga smirila, Gala mu je davala velike doze valijuma i drugih sedativa, zbog čega je bio letargičan. Zatim mu je navodno dala "nepoznate količine jedne ili više vrsta amfetamina", što je izazvalo "nepovratno oštećenje nervnog sistema".

 

Gala Dali je umrla u Port Lligatu, Španija, 10. juna 1982. nakon teškog slučaja gripa. Sahranjena je u Pubolu, u Španiji, na teritoriji zamka koji je bio poklon njenog muža. U trenutku smrti, bila je umešana u aferu sa 22-godišnjim glumcem Džefom Fenholtom zbog kojeg je napustila Dalija.

 

Ali kada je Gala umrla, Dalijev život je postao dosadan. Prestao je da jede, stalno je vikao i plakao. Svoju ženu je nadživeo za sedam godina.

 

Zajedno su živeli 53 godine.

 

 

makonda-tracker