Neponovljiva

Ostala enigma i dan danas: Niko nije siguran kad je rođena i gde, da li je zaista bila muškarac... Ali za njenu vezu sa Dalijem i Bouvijem se dobro znalo (FOTO)

1

Možda nije stekla popularnost kao Bjanka Džeger, ali o njoj se stvašta moglo čuti i videti u trač rubrikama. Od jednom je, zatim, velika Amanda Lir nestala i nigde nije bila viđena. Evo šta se dogodilo!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Amanda Lir bila je možda i najzanimljivija ličnost 60-ih i 70-ih. Ostala je enigma i dan danas, zahvaljujući određenoj misteriji koja je oduvek postojala oko nje.

 

Na primer, oko njenog porekla uvek je vladala neka misterija. Jedno vreme se verovalo da joj je majka Engleskinja, zatim Francuskinja, Vijetnamka ili Kineskinja, kao i da joj je otac Englez, pa Rus, Francuz i Indonežanin, piše Elle. Ono što je bilo poznato je da je bila jedinica, te da su se njeni roditelji kasnije razveli.

foto: Profimedia

Isti je slučaj sa rođenjem! Neko je tvrdio da je rođena u nekadašnjem Sajgonu - Hanoju 1939. godine, zatim u Hong Kongu dve godine pa čak i sedam godina kasnije. Na kraju je 18. novembar 1939. godine usvojen u većini Amandinih biografija kao najpribližnije istinit datum rođenja.

1 / 3 Foto: Profimedia

Takođe, zanimljivo je i to da do dana današnjeg niko nije saznajo za sigurno da li je Amanda bila pre muškarac koji je kasnije, po navodima medija uradio izrazito uspešnu promenu pola, ali poznato je da je Amanda pre dolaska na englesko tlo, kratko živela u Francuskoj u kojoj je stopirala sa jednom Čelsi devojkom, družeći se mahom za modnim svetom.

foto: Profimedia

Amanda je vrlo rano počela da se bavi manekenstvom, i to u Francuskoj otvorivši reviju Paka Rabana koji je tada bio zvučno ime mode. Nakon ovoga usledila su snimanja za još slavnijeg Helmuta Njutona, Čarlsa Pola Vilpa i Antonija Đakomija za naslovne strane modnih magazina. Dolazak u London obeležilo je poznanstvo sa Brajanom Džonsom, gitaristom iz čuvenog Rolingstonsa, koji ju je 1965. godine upoznao sa španskim slikarem Salvadorom Dalijem koji je za nju izjavio da je "prelepi skelet".

foto: Profimedia

Nastavak pročitajte na idućoj strani teksta...

 

makonda-tracker