Moja Galuška...

Voleo ju je ludački, do bola, do smrti: Urnebesna ljubavna priča Salvadora Dalija duga 53 godine (FOTO)

1

Najpikantnija ljubavna priča 20. veka - o ljubavi između dvoje ludih, ludih ljudi, Gale i Salvadora Dalija. Maštarite čitajući o romantičnm (ali bizarnom) dvojcu, koji je brzo postao neodvojiva jedinka!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Elena Ivanovna Diakonova (Gala) bila je prelepa Ruskinja iz Kazana. Tajanstvena, strastvena i intuitivna žena, atraktivna dama sa maslinastom kožom i crnim očima, omiljena u krugovima intelektualne elite. Umela je da "namiriše" kreativnog genija na kilometar, rado je provodila dane i sate sa njima, šarmirala ih i inspirisala. Sudbinu intrigantne Ruskinje skrojila je i njena zvezda vodilja i vizija - smatrala je da život uvek treba da predstavlja osvetu, osvajanje ili konačnu pobedu.

 

foto: Profimedia

Gala je uplovila u bračne vode sa francuskim pesnikom Polom Eduardom, sa kojim je dobila i ćerku Sesil, ali umesto mirne luke za nju je ova veza predstavljala samo "kartu" za poznanstva sa najvećim umetnicima tog vremena. Bila je koketna žena, uvek želja pažnje, seksa, otvorenog flerta i udvaranja, pa su afere predstavljale sastavni deo njenog života - povezivana je sa Maksom Ernstom, Rene Čarom, Rene Krevelom... A, onda je srela 25-godišnjeg Salvadora Dalija, sasvim neobičnog, ekscentričnog i čitavu deceniju mlađeg od nje.

 

Dali je u svom dnevniku opisao taj prvi trenutak, taj eksplozivan susret koji je odredio njihove živote i obojio ih ludilom, uspehom i strašću.

 

Od kad je sa njim, sve se više smeje: Kratka i slatka ljubavna priča Ane Vintur i Šelbija Brajana (FOTO)

Ona je suđena da bude moja Gradiva (junakinja iz romana V. Džensena), ona koja me gura napred, moja pobeda, moja žena", napisao je on.

I zaista, od tada pa do same smrti Gala je bila Dalijeva do srži, do kostiju, ona je bila izbor njegovog života i neophodnost, kao vazduh ili hrana.

 

Za Salvadora poznanstvo sa Galom bila je kao udar groma - ona se tačno uklapala u sliku nepoznate, elegantne žene koja ga je često "proganjala" u snovima. Imala je dobro držanje, male grudi, kožu kao svila, i izgledala jeizrazito mladoliko za svoje godine (tada je inala 36); znao je da ima muža i ćerku, ali je isto tako znao da će ona odgovoriti na njegova osećanja. Jedina stvar koja je Dalija mučila u tom trenutku bila je što je još uvek bio nevin kada je upoznao divnu Galu.

 

Postojao je svojevrstan mit, za koji je godinama kasnije Dali priznao da je istina, o ludilu koje ga je obuzimalo kada je upoznao Galu. Priča kazuje kako se legendarni slikar, pre nego što je krenuo na sastanak sa lepom Ruskinjom, namazao sopstvenom krvlju, pocepao odeću i premazao se odvratnim ribljim lepkom.

To je bio trenutak slabosti i ludila, i to je opisivalo kako sam se ja osećao pre nego što sam upoznao Galu. Da, ja sam bio potpuno lud pre nje, moj mozak je bio blizu mozga jednog patološkog bolesnika. Ona je od mog života stvorila pravi misticizam i pravi klasicizam. Sada sam više od 20 godina sa njom i volim je više nego na početku. Možda niko neće verovati u to, kao ni u to da nikada nisam vodio ljubav ni sa jednom drugom ženom osim sa njom", rekao je Španac u jednom intervjuu.

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker