novi početak iz snova

Učinio je da joj srce zaigra, a onda joj BUKVALNO spasao život: ON je bio najveća ljubav Tine Tarner do poslednjeg daha

0

"Srce je počelo da mi lupa bam-bam. To znači da su se duše srele. Ruke su mi se tresle​​​​​", opisala je Tina Tarner trenutak kada je, nakon što je već odustala od ljubavi, upoznala čoveka svog života.

Tina Tarner i Ervin Bah na venčanju
Tina Tarner i Ervin Bah na venčanjufoto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Legendarna pevačica Tina Tarner preminula je juče u 84. godini, saopštio je njen predstavnik za medije.


Tina Tarner, kraljica rokenrola, umrla je danas u 84. godini nakon duge bolesti u svom domu u Kusnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj – istakao je.


Tina Tarner bila je jedna od najvećih legendi američkog i svetskog rokenrola, poznata po energičnim nastupima i emotivnim izvedbama brojnih hitova, od kojih su samo neki Simply The Best, What’s Love Got to do With It, Private Dancer, The Best, Proud Mary...


Zbog njenog prezimena Tarner i početka karijere, kada je nastupala s prvim mužem Ajkom Tarnerom, mnogi ne znaju da je posle njega slavna pevačica imala još jednu veliku ljubav – pravu, iskrenu, nežnu, po mnogočemu drugačiju od onoga što je imala u prvom braku.

 

  • Sloboda posle godina nasilja u braku

 

Nakon što ju je Ajk Tarner godinama maltretirao i fizički i psihički, tukao ju je, zlostavljao, ponižavao, omalovažavao, Tina je sredinom sedamdesetih skupila hrabrost da ode. Napustila ga je 1. jula 1976. godine, nakon jedne svađe na putu. Otišla je od kuće sa samo 36 centi i kreditnom karticom u džepu, a krajem meseca je podnela zahtev za razvod, navodeći "nepomirljive razlike" kao razlog.

 

Ajk i Tina Tarner
Ajk i Tina Tarnerfoto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

Konačno su se razveli u martu 1978. godine, a Tina je, iako u dugovima, bila slobodna i spremna za novi i spokojniji život.


Iako je ostavila Ajka Tarnera i pobegla od nasilja, gotovo da joj nije dopušteno da nastavi dalje jer je za javnost ona uvek bila deo tog dua.


Ljudi su nastavili da je pitaju o Ajku, čak i nakon što je doživela ogroman uspeh kao solo izvođačica. Iznova i iznova, vadili bi neke stare stvari, u svakom intervjuu. Nismo mogli to da sprečimo – rekao je Tinin bivši menadžer Rodžer Dejvis u dokumentarcu "Tina", objavljenom 2021. godine.


Ne sviđa mi se što se stalno priča o tome – rekla je Tina godinama nakon razvoda, 1993.

 

  • Sudbonosni susret Tine Tarner sa čovekom njenog života


Nakon što je neko vreme provela sama, Tina je na aerodromu u Nemačkoj upoznala Ervina Baha, izvršnog direktora u kompaniji EMI, koji ju je sačekao pred koncert. Kako je kasije pričala, u pitanju je bila "ljubav na prvi pogled", a oni su odmah uspostavili vezu.

 


Imao je najlepše lice. Niste mogli da ga promašite. Bilo je kao da kažete "Odakle se pojavio"... Bio je baš zgodan. Srce je počelo da mi lupa bam-bam. To znači da su se duše srele. Ruke su mi se tresle – ispričala je pevačica u jednom intervjuu.


Kako je pričala, u Nemačku je stigla umorna, pod stresom i fokusirana na koncert, ali je Ervin uspeo da joj skrene misli.


– Jesam ga primetila i odmah sam osetila emocionalnu vezu. Čak i tad sam mogla da ignorišem kako se osećam – mogla sam da slušam glas u glavi kojui mi je pričao da tog dana nisam izgledala lepo, da ne bi trebalo da razišljam o ljubavi jer se nikad ne završi dobro. Ipak, rešila sam da poslušam srce. Napustila sam svoju zonu komfora i postavila kao prioritet to da upoznam Ervina – rekla je Tina.

 


I sam Bah je u dokumentarcu o Tininom životu rekao da je, iako je njihova veza trebalo da bude poslovna, odmah osetio povezanost i da nije imao tremu.


Iako sam sedeo na zadnjem sedištu automobila s najpoznatijom ženom na svetu, nisam bio nervozan – ispričao je.

 

  • Ljubav Tine Tarner i Ervina Baha – za ceo život


Uskoro ju je posetio i u Americi i bili su u stabilnoj vezi na daljinu, a Tina se 1995. preselila u Švajcarsku s njim. Skrasili su se u Kiznahtu, ciriškom predgrađu, a Tina je tu pronašla dom, iako nije govorila nemački.

 


Uživali su u pogledu na Ciriško jezero, prirodi, luksuzu svoje vile, a pevačica je 2009. godine rešila da ode u penziju i potpuno se posvetila svom mirnom životu o kakvom je sanjala.


Nakon 27 godina veze, venčali su se 2013. godine.

 

Okupili su više od 200 prijatelja, od kojih su svi bili odeveni u belo, i na svom imanju, ukrašenom belim ružama, zakleli se jedno drugom na večnu ljubav. Dok su išli ka oltaru, Brajan Adams pevao je "All for Love".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)


Želela sam da bude najbolje moguće. Želela sam da mi bašta i zvanice budu najbolji mogući. I bili su – rekla je pevačica.

 

Malo je poznato da je Bah Tini donirao bubreg nakon što se suočila s velikim zdravstvenim problemima.

 

Kako je pevačica napisala u svojoj autobiografiji "Moja ljubavna priča", tada je shvatila da je Ervin čovek njenog života.

 

Rekao mi je da ne želi drugu ženu i drugi život. Nas dvoje smo srećni i učinio bi sve da što duže budemo zajedno. Šokirao me je. Saopštio mi je da hoće da mi da svoj bubreg. Bila sam preplavljena emocijama. S obzirom na to da ga volim, moja prva reakcija je bila da ga odgovorim od tako ozbiljnog i nepovratnog poteza. On je mlađi od mene. Zašto bi preuzeo takav rizik samo da staroj ženi omogući nekoliko godina života više? Šta ako jednog dana bude imao problem s preostalim bubregom? Rekla sam mu: “Dragi, nemoj da se igraš sa svojim životom. Misli na svoju budućnost”. Ervin je bio izričit: “Ti si moja budućnost, odlučio sam” – opisala je pevačica Ervinovu podršku.

 

 

Transplantacija bubrega obavljena je 7. aprila 2017. godine, a Tina je pisala da taj da nikada neće zaboraviti.

 

– Najbolji trenutak bio je kad je Ervin u kolicima došao u moju bolničku sobu. Nekako je uspeo da izgleda dobro, čak i lepo, i pozdravio me je pun energije. “Zdravo, draga”, rekao mi je. Bila sam neverovatno uzbuđena i srećna što smo preživeli. Nakon sedam dana opuštena sam iz bolnice, Ervinov oporavak bio je još brži. U roku od nekoliko sedmica uživao je u čaši vina. Prošle godine, oko Božića, energija mi se vratila. Ali ne pokušavam da izazovem sudbinu, znam da je kraj moje bolničke avanture daleko. Ipak, živa sam, oboje smo živi, bliži nego što smo ikada zamišljali da ćemo biti, i to je razlog za slavlje. Nakon mnogo godina provedenih u strahu i bolesti uživam u sreći – napisala je tada.

 

 

makonda-tracker