Viva Las Vegas

Da je ostao s njom, možda bi još bio živ: Čuvena Evropljanka bila je jedina prava ljubav Elvisa Prislija

0

Njegovi najbliži prijateli smatraju da je samo ona mogla da spasi Elvisa Prislija. 

En i Elvis u filmu Viva Las Vegas
En i Elvis u filmu Viva Las Vegasfoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Ako ne računamo porodicu Elvisa Prislija, En Margaret je bila najvažnija žena u životu legendarnog umetnika. Oni su zajedno snimili čuveni film Viva Las Vegas 1963. godine i oduvek se pričalo da je ona jedina prava ljubav i muza kralja rokenrola.

 

Ali kako je sve počelo i zašto nekako svi znaju za Prislijevu suprugu Prisilu, a Margaret zaboravljaju?

 

Švedska imigrantkinja je prvi put srela Elvisa početkom jula 1963. u Holivudu, kada su predstavljeni jedno drugo i štampi kao zvezde MGM-ovog prestojećeg filma - Viva Las Vegas. Bio je to 14. film 28-godišnjeg Prislija, dok je sa 22 godine karijera ove lepotice tek počela da se zahuktava.

 

Njen prethodni film, "Bye Bye Birdie", objavljen je samo tri meseca ranije, učinio ju je megazvezdom.

 

- Elvis Prisli, voleo bih da upoznaš divnu mladu damu, En Margaret, rekao je tada režiser Džordž Sidni. En Margaret, ovo je Elvis Prisli. Ispružila sam ruku i on je nežno prodrmao. "Čuo/čula sam mnogo toga o vama“, rekli smo u isto vreme, što nas je nasmejalo i probilo led - opisala je En trenutak upoznavanja sa najvećim muzičkom ikonom Amerike.

 

Romansa počela na snimanju filma

 

Ljubav se javila na snimanju filma Viva Las Vegas
Ljubav se javila na snimanju filma Viva Las Vegasfoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Međutim, pored pokretanja profesionalne veze ovog para, taj sastanak je bio i početak njihovog ličnog odnosa. Odnosa o kome će Amerika i svet pričati i decenijama kasnije.

 

- Nisam baš sigurna zašto sam bila tako mirna u susretu sa "kraljem". Na kraju krajeva, ovo je bio Elvis, čovek koji je zarobio srce skoro svake žene u Americi. Nisam znala da će on uskoro zarobiti i moje srce i dušu - napisala je u svojoj autobiografiji iz 1994. godine En-Margaret.

 

Partnerstvo je funkcionisalo sjajno. Na snimanju filma Las Vegas, od samog starta svima su bile očigledne varnice između Elvisa i En. Svima, osim možda njima.


- Sigurna sam da su producenti znali da bi mjuzikl o momcima i devojkama sigurno bio mnogo bolji ako bi hemija između likova Lakija i Rasti bila prava. U početku smo Elvis i ja možda priznali samo da je na setu jako vruće zbog vrelog pustinjskog sunca. Ali drugi su videli iskre među nama od samog početka - opisuje te momente En.

A nedugo posle, ta hemija između njih svima je bila očigledna. pa novinarima.

 

- Oni se stalno drže za ruke. Između snimanja zajedno nestanu u njegovoj svlačionici. Uvek ručaju zajedno i to sami - napisao je tada jedan dopisnik agencije AP.

 

Disali istim plućima

 

Po rečima Prema En Margaret, Elvisa i nju je od prvog momenta spojila energija muzike.


- Doživeli smo muziku na isti način, iznutra. A ta muzika je u Elvisu i u meni rasplamsala vatrenu prigušenu strast. Bio je to čudan, malo sramotan, smešan, inspirativan i divan osećaj. Pogledali smo se u pokretu i neverovatno lako smo se stopili jedno sa drugim. Kada bi se Elvis pomerio, i ja bih to uradilo u istom trenutku. Kada je spustio rame, i moje je bilo dole. Kada se zavrti, već sam mu bila za petama - opisuje En tu neverovatnu hemiju između njih dvoje.

 

Dok su radili zajedno, En Margret kaže da su otkrili mnoge stvari koje su im bile zajedničke. Pored muzike, delili su strast prema motociklima, ljubav prema porodici, odanost Bogu, kao i kasnim noćnim razgovorima.

 

Jednom tokom snimanja, Elvis ju je zamolio da izađe sa njim i momcima u Las Vegas na šou.

 

- Bio je to nevin, prijateljski sastanak. Navikla sam da me roditelji prate na sastancima, tako da Elvisova pratnja nije bila problem. Njegovi momci su me uvek divno tretirali - kaže En.

 

Vožnje motorom i zvezdani noćni razgovori

A i Elvisovi prijatelji su se uvek osećali prijatno kada je ona bila u blizini.

 

- Ona mu je malo olakšala život jer ga je razumela i nije mu postavljala nikakve zahteve. Čak je razumela njegovu potrebu za nama, za porodicom. Prisila to nikada nije razumela - priseća se Elvisov rođak Bili Smit.
 

Međutim, kako je Elvisu postalo prijatnije sa En Margaret, počeli su da provode više vremena sami.

 

- Znala sam da sam prešla na određenu neistraženu teritoriju kada je Elvis tražio da bude sam sa mnom, ali kasnije me je učestalost sa kojom se to dešavalo usrećila. To je značilo da mi Elvis zaista veruje - navodi En Margaret.

Tokom njihovog zajedničkog vremena, Elvis joj se otvorio, možda više nego što je ikada bilo kojoj drugoj osobi u svom životu. Osećala je da je blisko upoznala njegovo srce.


- Kao i svi drugi, Elvis je imao snove i želje, nade i boli, želje i slabosti. Nije otkrio svoju ranjivu stranu dok su drugi bili tu. Ti je radio tokom onih privatnih trenutaka kada smo bili sami, nakon što je mrak prekrio grad i kada smo se parkirali negde gore u brdima i mogli da gledamo dole na prostranstvo Los Anđelesa i zvezde - priča En.

 

Njihov odnos se po pričama, tokom snimanja, razvilo u ozbiljnu ljubavnu vezu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kim Hocking (@kmhinteriors)

- Elvisova afera sa En Margret nije bila samo afera. Bio je zaista zaljubljen u nju. Postalo je jako vruće na snimanju. Nijedno od njih nije bilo u braku, i zaista im je bilo stalo jedno do drugog... a Prisila se vratila u Grejslend. Sa svoje strane, En Margret je u svojoj knjizi izbegavala strastvene detalje o svom odnosu sa Elvisom, umesto toga se fokusirala na vožnje motociklom i druge avanture koje su delili kao bliski prijatelji - opisuje jedan od novinara tadašnja dešavanja.

 

Tajno dolazila u njegovu spavaću sobu

 

Ipak, očigledno je da se njihova intimna veza nastavila dugo nakon što je završeno snimanje filma Viva Las Vegas. U svojoj knjizi, lovac na talente Džeri Šiling, napisao je da je video En Margret kako kasno uveče u jesen 1964. ulazi u Elvisov dom u Kaliforniji sa sopstvenim ključem i stiže do Elvisove spavaće sobe.

 

- Pisala mu je pisma i potpisivala ih sa "zeka" ili "Tumper". I zvala bi Grejslend i uvek je imala istu šifru - rekao je Marti Leker, jedan od Elvisovih najboljih prijatelja.

A i neki detalji koje je En otkrila poptpuno potkrepluju ovu priču.

 

- Elvis je znao da volim ružičastu boju, pa mi je naručio jedan orkugli ružičasti krevet - napisala je En.

 

Voleli se, ali se venčali sa drugim osobama

 

Međutim, neizbežno je bilo, barem kako je En-Margaret,izgledalo, da se njihova ljubavna veza morala završiti.

 

- Postojali su i drugi faktori u Elvisovom životu koji su ga naterali da se odvoji od mene, i ja sam ih razumela. Elvis je uvek bio iskren prema meni, ali je to ipak bila zbunjujuća situacija. Nastavili smo da se viđamo povremeno, sve dok se u jednom trenutku desilo da nismo izašli skoro godinu dana. Onda je sve stalo. Znali smo da se veza mora okončati, da Elvis mora da ispuni svoju obavezu - napisala je autobiografiji En.

Ta obaveza je bila udaja za Prisilu u Las Vegasu 1. maja 1967. A En-Margaret je uradila istu stvar, samo nedelju dana kasnije, kada se udala za glumca Rodžera Smita u istom gradu.

Preostalih 10 godina Elvisovog života, on i En-Margret su ostali dobri i odani prijatelji. Kada se prvi put pojavila na sceni Las Vegasa u junu 1967, Elvis joj je poslao cvetni aranžman u obliku gitare. Nastavio je to za sve njene premijere do kraja života.

 

Kada je Elvis nastupao u hotelu Internacional 31. jula 1969. godine, En-Margaret je bila u publici. Tokom sedamdesetih, kako su pisali razni hroničari tog doba, oboje su prisustvovali nastupima onog drugog u Las Vegasu kada je to bilo moguće i posle toga se družili.
 

Oboje su imali probleme sa zavisnošću

 

Sedamdesetih godina, oboje su se borila zavisnosti. Dok je Elvis zloupotrebljavao lekove, En-Margaret se borila protiv zavisnosti od alkohola.

 

- Došla sam do tačke u kojoj su se moji dani i noći spojili u jedno neprekidno, maglovito stanje opijenosti. Popila bih određenu količinu viskija, onesvestila se, probudila se, popila još malo i ponovo se onesvestila. Imala sam periode kojih uopšte nisam mogla da se setim - kaže En.


En Margret je, srećom, pobedila svoju zavisnost; ali Elvis nije. Početkom 1977. čula je glasine o Elvisovom lošem zdravlju. Kada je jedan zajednički prijatelj došao na njen nastup u Tropikani u Las Vegasu, pitala ga je kako je Elvis.

 

- Ne brini. Sve je u redu. Postoji nekoliko problema, ali mi se brinemo o njima - rekao joj je tada.

 

Kada je otvorila hotel Hilton 15. avgusta 1977. godine, prvi put posle 10 godina, nije bilo cvetnog aranžmana ili Elvisovog telegrama. Sledećeg jutra telefonski poziv iz Grejslenda doneo je tužnu vest. Njegov menadžer Džo Espozito objasnio je da će za sahranu biti ludnica u Memfisu i savetovao joj je da ne dolazi.

 

No, En je rešila da ipak dođe.

 

- Imalo je toliko toga da se kaže, da se ispriča, ali umesto toga, plakali smo. Njegov otac mi je tada rekao da je Elvis bio jako ponosan na mene - kaže En Margaret.

 

Samo En je mogla da ga spasi


Marti Leker, jedan od Elvisovih kumova na venčanju, jednom je napisao nešto što svim fanovima Elvisa i danas odzvanja u ušima.

 

- Da je Elvis završio sa Tamper, cela ova priča je mogla drugačije da se završi - smatra Leker.

 

Opet, drugi navode da to ne može da se zna, kao i da je njihova ljubav, ma koliko velika, bila unapred osuđena propast. 

 

- Da li je En Margaret mogla da spase Elvisa od njega samog kada niko drugi nije mogao? To ipak ne možemo da znamo. Čak i kad su bili na vrhuncu svoje ljubavne veze, oboje su znali da to nikada ne može potrajati  -  smatra Alan Hanson, autor jedne knjige o Elvisu.

 

 

 

 

makonda-tracker