ljubav o kojoj mnogi sanjaju

Ljubavna priča dostojna FILMA: Jugoslovenska bajka glumice i scenariste trajala je 50 godina

0

Vera Čukić i Gordan Mihić su se iste godine i upoznali i venčali.

Glumica Vera Čukić se nakon muževljeve smrti povukla iz javnosti.
Glumica Vera Čukić se nakon muževljeve smrti povukla iz javnosti.foto: Dragana Udovičić

Glumica Vera Čukić je svojom pojavom i ulogama obeležila jedan deo jugoslovenske kinematografije.

 

Debitovala je u filmu "Kroz granje nebo, Stoleta Jankovića" 1958. godine, a od tada pa do danas je odigrala mnogobrojne uloge, a između ostalo u gilmu "Ko puca, otvoriće mu se Marka Bapca", "Imam dvije mame i dve tate", Krešimira Golika", a za ulogu u filmu "I Bog stvori kafansku pevačicu" dobila je priznanje na Filmskim susretima u Nišu.

 

Ipak, kako je i sama priznala pre dve godine kada joj je uručen Zlatni pečat za doprinos filmskoj umetnosti u Jugoslovenskoj kinoteci, najbolje uloge je uradila po tekstovima svoje životne ljubavi, scenariste Gordana Mihića.

 

- Najbolje uloge sam uradila po njegovim tekstovima: "Dnevnik uvreda", "Zaboravljeni", seriju "Gore-dole", divne i tople filmove "Srećna porodica", "Žuta". I ne samo to. Znam koliko bi se Gordan obradovao kada bi znao da sam dobila nagradu - ispričala je Vera Čukić svojevremeno za medije.

- On se više radovao mojim uspesima nego svojim. To mu je bilo važno, da sam ja srećna i zadovoljna - rekla je Vera tada.


Slavni scenarista, reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti je preminuo 2019. godine u 80. godini života, ali njihove ljubavne priče se i danas mnogi sećaju sa osmehom.

Vera i Gordan su se iste godine upoznali i venčali.
Vera i Gordan su se iste godine upoznali i venčali.foto: Zorana Jevtić


Kako su pisali domaći mediji, iako su svoju privatnost čuvali i nisu želeli mnogo da se eksponiraju u javnosti, svima je bilo jasno koliko se vole samo kada bi se pojavili zajedno.

 

- Gledali su se kao deca. Ona nije skidala pogled s njegovih očiju, a on je milovao njenu kosu. Bili su zagrljeni. Nešto su šaputali i okolina ih nije interesovala - pisao je pre nekoliko decenija Plavi vjesnik.


Mihić je tada novinaru ispričao anegdotu koja ih je i jedno i drugo prikazala u punom sjaju.

 

- Pre nekoliko dana u zakazano vreme Vera nije stigla na sastanak. Zabrinuo sam se jer svoj Trijumf vozi ludo, pa sam otišao do njene kuće. Kada sam ušao, na podu je sedela sa molerom. Oboje su bili tužni. Šta se dogodilo? - pitao sam.

Vera mu je odgovorila da je moler došao da okreči stan. Ali... Da on zapravo nije bio moler već njen obožavalac koji je na prevaru došao da je upozna.

 

Upropastio je zidove pa su Gordan i Vera sutradan morali da poprave štetu.

 

Ona mu je slatko dobacila: "Eh, ti moraš sve da pričaš", prenosi Pink.rs.

 

Anegdota i smeha im nije nedostajalo tokom bračnog života, a jednom prilikom je Gordan Mihić ispričao kako je došlo do njihovog susreta:

 

- Vera i ja smo se upoznali davnih dana na brodu za Hvar. Ona je na brodu snimala film "Goli čovik", a ja sam kao novinar pisao reportažu o snimanju. Te iste 1969. smo se i venčali. Doduše, ubrzo sam otpušten iz te revije i od tada sam slobodan umetnik, s tim što sam sedam godina bio profesor na Fakultetu dramskih umetnosti. Verini roditelji su bili pravnici, ali su se veoma zanimali za umetnost. Otac je imao dara za pisanje, dok je majka bila izuzetno talentovana za slikarstvo. I Vera je jednom naslikala suncokrete u zalasku sunca - ispričao je Mihić i nastavio:

- Oduševljena svojim radom zamišljala je kako će da ga urami, na koji zid da okači i, kako se kasnije ispostavilo, jedva čekala da mi pokaže svoje umetničko delo. Sliku je postavila na vidno mesto, tako da je vidim čim uđem u kuću. A ja, onako s vrata, gotovo povikao: Kakav ti je to kič? Nisi valjda to kupila? Posle je govorila da ni sama ne zna kako je to preživela, ali oni su ipak ušli u jedan moj film -

 

Iz njihove velike ljubavi rodila se Ivana Mihić, koja je krenula majčinim stopama i postala glumica.

Njihova ljubav trajala je 50 godina, a nakon kratke bolesti Gordan Mihić je preminuo 11. avgusta 2019. godine.

 

Vera Čukić se nakon smrti supruga povukla sa javne scene, pa sada sa ćerkom Ivanom Mihić živi u Grockoj. 


- Ne živim više u Beogradu. Udaljena sam četrdesetak kilometara od grada. U predivnom sam kraju, u kući koju smo Gordan i ja, a kasnije i naša ćerka Ivana, izgradili. To traje 50 godina i toliko sam sa Gordanom bila životni drug - ispričala je glumica svojevremeno.

- Održavam tu našu kuću, trudim se da ona bude u dobrom stanju, trudim se oko moje Ivane i onih koje volim. Više ni ne pišem. Posle dve knjige koje sam objavila, počela sam da pišem i treću, napisala tridesetak stranica i onda prestala. Ponele su me druge stvari - dodala je ona.

 

makonda-tracker