nije to krio

"Ako nekoga voliš više, IDI", rekla je – a on je ostao: Dobrica Ćosić voleo je dve žene sasvim različite sličnih imena

1

Jedna je bila intelektualka Božica, a druga umetnica i lepotica Božana. U braku sa prvom je proveo 59 godina, ali strastvenu vezu s drugom nije krio.

Dobrica Ćosić bio je prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije
Dobrica Ćosić bio je prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavijefoto: EPA/MAJA ILIC

Dobrica Ćosić, čuveni jugoslovenski i srpski pisac i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije, ostavio je dubok trag u regionalnoj kulturi i književnosti.


Njegov debitantski roman bio je "Daleko je sunce" 1951. godine, koji je preveden na tridesetak svetskih jezika, a usledio je veliki broj dela, uključujući "Korene", "Deobe", "Vreme smrti", triologije "Vreme zla" i "Vreme vlasti"...


Od 1947. godine bio u braku sa Božicom, čije je devojačko prezime Đulaković. Kada su stupili u brak, kom je kumovao ugledni knijževnik Antonije Isaković, ova gimnazijalka iz Dobričine rodne velike Drenove nadomak Trstenika, imala je svega 18 godina.


Sedam godina nakon venčanja, Dobrica i Božica dobili su ćerku Anu, danas uglednu istoričarku književnosti poznatiju kao dr Ana Ćosić Vukić.

 

Pisac i političar Dobrica Ćosić
Pisac i političar Dobrica Ćosićfoto: EPA/MAJA ILIC

Dobričina supruga završila je studije istorije umetnosti, ali je uglavnom poznata kao životna saputnica i najveća podrška čuvenog pisca.


Imao sam sreću da imam Božicu, dobru ženu i strogog prijatelja, koja mi je odanošću, hrabrošću i razumevanjem neprocenjivo mnogo pomogla u napornom i svakojakom životu – izjavio je on jednom prilikom.

 

Kako je svojevremeno ispričao hrvatskom novinaru Darku Hudelistu, iako je Božica bila puna podrške, ona nije slepo hvalila svog supruga.


Ona je bila jedna kritički raspoložena žena. Cenila me, ali me nije obožavala. Nikad me nije pohvalila pred drugim, nikad... A kad smo bili sami, bila je strašan, nemilosrdan kritičar. Kad bi čitala neki moj tekst, znala bi reći: "Baci tu sramotu, kako si mogao napisati ovakve gluposti? Bacaj to" – ispričao je književnik.


Međutim, u istoj ovoj ispovesti, Dobrica Ćosić priznao je i da nije bio veran u braku, a pisalo se da je supruzi priznao samo jednu vezu – sa Božanom Jovanović, kostimografkinjom Narodnog pozorišta.

Čuvena Božana Jovanović, 11 godina mlađa od Ćosića, rođena je sestra glumice Jelene Žigon i bila je jednako poznata po lepoti i talentu.


Prepričava se da je u mladosti bila jedna od najlepših žena Balkana. Ona se i tada, međutim, krila po sporednim ulicama ne bi li izbegla poglede očaranih prolaznika koji su se okretali za njom, isto tako kao što potom nije prihvatala da se klanja na kraju predstave – rekla je njena sestričina Ivana Žigon na izložbi "Božana – slikar kostima", koja je prošle godine otvorena u njenu čast u Narodnom pozorištu.


Njena veza sa Ćosićem započela je tokom pedesetih godina prošlog veka, a pisac je rekao da mu je supruga Božica poručila:


Ako nekoga više voliš, idi!


On, ipak, nije otišao.

 

Pisac i političar Dobrica Ćosić
Pisac i političar Dobrica Ćosićfoto: EPA/MAJA ILIC

Znao sam da mi je ovo s Božicom život, a da Božana nema takve osobine, iako je lepša i uzbudljivija seksualno i ne znam kako... ali da nema vrednosti i nema kapacitet kulturni i intelektualni, ženski, ravan Božici. Niti tu odanost – rekao je Dobrica.


Božana se, inače, udavala dva puta i u drugom braku je dobila sina, a Dobrica je pričao s velikom poštovanjem o njoj.


Ta žena je bila moja iskrena ljubav i mi smo i danas prijatelji... Vrlo se uvažavamo i poštujemo – rekao je pisac.


Dobričina supruga Božica preminula je 2006, dok nas je on napustio 2014. godine. Ni prelepa Božana Jovanović više nije među živima, a umrla je 2020. godine.

 

 

makonda-tracker