tako je sve počelo

Bila je 18 godina starija, igrala mu je majku, a voleo ju je LUDO: Tragična PRVA LJUBAV glumca otvorila je NIZ SMRTI

0

Čak tri žene koje je proslavljeni glumac voleo najviše u životu odnela je ista bolest

Dajana Hajland i Džon Travolta bili su zajedno tek oko godinu dana kada je ona preminula
Dajana Hajland i Džon Travolta bili su zajedno tek oko godinu dana kada je ona preminulafoto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Kada biste pitali američkog glumca Džona Travoltu ko je ili šta najveći neprijatelj u njegovom životu, verovatno biste dobili odgovor – rak dojke.


Ova opaka bolest odnela je tri njegove velike životne ljubavi: jednu od Travoltinih najboljih prijateljica i glumicu iz čuvenog "Briljantina" Oliviju Njuton-Džon, pre toga njegovu suprugu i majku njegove dece Keli Preston, a prva je bila glumica Dajana Hajland, njegova prva ljubav.


Čak 43 godine pre nego što je svedočio bolnom i strašnom kraju svoje supruge Keli Preston, Travolta je vrlo mlad jednom već preživeo isti scenario.


Par se upoznao na snimanju filma "Dečak u plastičnom balonu" (1977), u kom je Dajana Hajland igrala majku Travoltinom liku. Njihova veza počela je 1976. i praćena je kontroverzama najpre zbog razlike u godinama, koja je iznosila čak 18 godina, a potom i zbog činjenice da su se sreli dok je mladi glumac igrao sina čuvenoj glumici.

 


Čim su se sreli, hemija je bila očigledna, a Travolta je pričao da se tada prvi put stvarno zaljubio.


Mislio sam da sam ranije voleo, ali nisam – rekao je glumac za People u intervjuu 1977. godine. – Od trenutka kada sam je ugledao, privlačila me je. Bili smo kao dvoje manijaka koji sve vreme pričaju na setu "Balona". Posle oko mesec dana je postalo i romantično.


Dajana Hajland bila je svakako poznata i uspešna glumica, ali nikada nije izgradila karijeru kakvu je imao njen dečko već na početku njihove ljubavi. Uskoro je Travolta snimio i "Groznicu subotnje večeri" (1977) i "Briljantin" (1978), što je niz kultnih ostvarenja koji teško da će se nekome ponoviti na samom startu karijere.

 

Dajana je nastupala uglavnom u serijama i u pozorištu, ali je bila žena velikog talenta i nastupala je s velikim imenima poput Pola Njumana.

 


Ništa od toga nije smetalo ljubavi ovog para, ali su se oni posle samo godinu dana veze suočili s teškim trenutkom – Dajani je dijagnostikovan rak dojke 1977, kada je imala svega 41 godinu. Odmah se podvrgla mastektomiji, ali se ispostavilo da je kasno jer se kancer proširio i njeno stanje se vrlo brzo pogoršalo. Bilo je jasno da spas neće stići i glumica je morala da prihvati neizbežno, a preminula je već 27. marta 1977. godine.


Travolta je ostao uz nju u najgorim momentima, a bio je pored nje i u trenutku kada je preminula. Kako je ispričao za People, "osetio je dah kako je napušta".


Ja sada idem, ali ti imaš mnogo posla – rekla mu je na samrti.

 

Glumica je iza sebe ostavila sina Zakarija Gudsona, kog je dobila sa glumcem Džoom Gudsonom 1973. i s kojim je Travolta bio vrlo blizak.


On je kasnije pričao da nikada ovu vezu nije shvatao neozbiljno, koliko god mlad da je bio tada.

 

Dajana Hajland i Džon Travolta bili su zajedno tek oko godinu dana kada je ona preminula
Dajana Hajland i Džon Travolta bili su zajedno tek oko godinu dana kada je ona preminulafoto: g49 / Zuma Press / Profimedia

Odabrao sam kuću, Dajana i ja smo planirali da počnemo da živimo zajedno u njoj kad završim snimanje... Da je poživela, verovatno bismo se venčali – istakao je glumac.


Na Dajaninoj sahrani, Travolta je nosio belo odelo koje mu je ona pomogla da odabere na odmoru u Brazilu na koji su otišli da se opuste nakon što je on završio sa snimanjem "Groznice subotnje večeri".


Pružio sam joj mnogo radosti u poslednjim mesecima života... Uvek imam osećaj da je ona pored mene, mislim na njene želje. Dajana mi je uvek želela svet na dlanu, na svaki mogući način – rekao je glumac jednom prilikom.

 

Dok je svet osvajao svojim ulogama, devojke su ludele za Travoltom, a on je vreme provodio skrhan i usamljen jer je sebe smatrao muškarcem za jednu ženu i nije mu bilo lako da se oporavi od tragičnog gubitka svoje prve ljubavi.

 


Prva velika ljubav dogodila mu se s glumicom Keli Preston 1987. dok su snimali komediju "Eksperti". Par se venčao 1991. godine, zajedno dobio ćerku Elu i sinove Bendžamina i Džeta, ostao zajedno i još više se voleo posle Džetove smrti, a uvek su važili za primer skladnog braka i idilične porodice.


Tako je ostalo do samog kraja, kada je Keli preminula 2020. godine, posle dvogodišnje borbe protiv iste bolesti koja je odnela Dajanin život. Dugo je Keli vodila bitku protiv raka dojke, ali je na kraju i njen život ugašen.


Teška srca vas obaveštavam da je moja prelepa supruga Keli izgubila dvogodišnju borbu protiv kancera dojke – napisao je Travolta na Instagramu nakon njene smrti. – Borila se hrabro, uz ljubav i podršku mnogih.

 

 

makonda-tracker