fascinantno

Nakon 20 godina samoće u 68. godini se zaljubila: Izabela Roselini je volela DVA MUŠKARCA, njen život je velika avantura

0

Izabela Roselini je italijansko-američka glumica, autorka, filantrop i model

foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia
foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Кćerka švedske glumice Ingrid Bergman i italijanskog filmskog reditelja Roberta Roselinija, Izabela Roselini proslavila se kao model brenda "Lancoma", a mnogi je pamte i po ulogama u filmovima "Plavi somot "i "Smrt joj pristaje".

 

Izabela je odrasla u u Rimu i Parizu, a sa 11 godina dijagnostikovana joj je skolioza i bila je podvrgnuta višegodišnjem bolnom istezanju, gipsu i operacijama.

 

Uprkost tome Izabela je bila veliki borac. Odlučila je da sa 19 godina ode u Njujork na školovanje. Usputno je radila kao prevodilac i reporterka RAI televizije.

 

 

Njen život bio je u nekim trenucima prava bajka, ali nisu joj baš uvek cvetale ruže. Krajem sedamdesetih se udala za reditelja Martina Skorsezea. To je bila velika ljubav u kojoj su uživali sve do 1982. godine. Nakon razvoda njen bivši muž je rekao kako mu je bilo "itekako važno da oženi ćerku Roberta Roselinija".

 

Svoju veliku ljubav i glumački talenat iskazala je tek u kasnim dvadesetim godinama i to što je dete slavnih roditelja nije joj bilo baš na ruku:

 

- Pisali su da sam nasledila izgled od majke, ali ne i talenat. To me je slomilo. Da mi to danas kažu, možda bih rekla da ima istine u tome. U ovim godinama takve stvari ne pogađaju - rekla je ona jednom prilikom.

 

Bila je jedna od najlepših žena sveta
Bila je jedna od najlepših žena svetafoto: Profimedia

 

Izabela je bila je zaštitno lice kozmetike "Lancome" 14 godina, ali kad je napunila 43 godine dali su joj otkaz:

 

- Rekli su mi da reklame prikazuju ženske snove, ne stvarnost, i da žene sanjaju o tome da budu mlade. I morala sam da odem. Bilo je to veoma nepravedno - rekla je Izabela.

 

Ovaj potez ju je jako razočarao.

 

- Ne mogu da kažem da nisam bila tužna. Znam da poziram, imala sam puno iskustva, ali nisam imala kome da ga ponudim. Bilo je bolno - istakla je Roselini.

 

Ipak, ova nepravda je ispravljena posle 20 godina i promena rukovodstva "Lancome" je ponudio izvinjenje i čelnici su je zamolili da ponovo postane njihovo zaštitno lice, što je i danas.

 

 

Njen drugi brak je bio u peridu od 1983. godine pa do 1986. godine i to sa manekenom Džonatanom Vajdemanom. Sa njim ima ćerku Elektru, a 1993. godine usvojila je dečaka Roberta.

 

Danas živi na farmi na Long Ajlandu, s ovcama, kozama, pilićima, patkama i psima i kako kaže jede samo organsku hranu i nema nameru da koristi botoks:

 

- Jedem organsko ne da bih izgledala mlađe, nego da bih bila zdrava. Koristim dobre kreme i tako se brinem za svoju kožu. Ne mogu pomiriti organsku ishranu i npr. korišćenje botoksa. To su dve suprotnosti - rekla je ona.

 

 

Jedno od najvećih zadovoljstava Roselinijeve trenutno je održavanje farme od 28 hektara u Belportu. Nazvana je Mama Farm, a ime reprezentuje većinom radnice ženskog pola na farmi i uglavnom ženske životinje o kojima se brinu (kokoške, ovce, svinje i ćurke, ali bez petlova jer "prave previše buke; tuku se").

 

Sa 55 godina, Roselini se vratila u školu, da bi proučavala ponašanje životinja i zaštitu biodiverziteta na Hanter Koledžu, stekavši pritom i diplomu master studija.

 

- Volim životinje i volim prirodu pa sam oduvek govorila da bih, umesto bazena i teniskog terena, radije imala farmu - kaže ona.

 

Ljubavni život Izabele Roselini
Ljubavni život Izabele Roselinifoto: Profimedia

 

- Nisam shvatala kakav je uticaj to imalo na moju zajednicu. Dakle, sada je farma mnogo više projekat zajednice. Neverovatno je koliko menja život čitavog komšiluka činjenica da imate farmu - objasnila je ona.

 

Tokom pandemije, farma joj je omogućavala da bude povezana sa svojom zajednicom i porodicom. Njena ćerka, Elektra Videman, izvršna je direktorka Mama Farme i tamo živi sa svojim trogodišnjim sinom, Roninom;

 

Sin Roselinijeve, Roberto, maneken, boravio je tamo na samom početku pandemije i često posećuje farmu.

 

- Naša farma se pokazala kao pravi dar. Ne kažem da je jednostavno... moj najveći poduhvat sada je kako farmu učiniti finansijski održivom, tako da ne zavisi od mog glumačkog rada - kaže ona.

 

 

Roselinijeva opušteno govori o muškarcima sa kojima je nekada bila u romantičnoj vezi, poput režisera Linča i bivšeg muža Martina Skorsezea, i to na način koji mnogo govori o njenom velikodušnom duhu, kao i dinamici njenog odrastanja zbog razvoda sopstvenih roditelja. Takođe priča i o tome kako vreme ublažava ono što je nekada bilo komplikovano.

 

Ovih dana, Roselinijeva ustaje izuzetno rano, u pola šest ujutru. Ona radi poslove na farmi. Provodi vreme sa svojom porodicom. Ovi aspekti života verovatno postaju bogatiji kada se oslobode ograničenja koja se tipično postavljaju ženama dok su mlade.

 

Tokom karantina, nekoliko puta nedeljno su ona i njeni prijatelji organizovali filmski klub pri čemu su preko Zooma razgovarali o delu režisera čiji su film gledali (obuhvatili su Felinija, Viskontija i Bilija vajldera).

 

Životna priča Izabele Roselini
Životna priča Izabele Roselinifoto: Profimedia

 

- Lepo je videti prijatelje - kaže ona.

 

Kada je njen sin bio mali, donela je odluku da ne ulazi u nove romantične veze dok joj oba deteta ne završe školu.

 

- To se pretvorilo u 20 godina. Nisam imala muškarca pored sebe 20 godina. A da li se kajem zbog toga? Ne -  zadovoljna je Roselinijeva svojom odlukom da se pre svega fokusira na porodicu.

 

Veze Roselinijeve i njeni odnosi sa muškarcima ne kontekstualizuju njeno shvatanje lepote ni kao ideala ni kao iskustva.

 

- Želim da budem elegantna, ali ne želim nikoga da zavodim. Ne želim nikoga da odvučem u krevet - iskrena je Izabel.

 

 

Prema Roselinijevoj, lepota ne može biti održiva ukoliko je naše poimanje nje vrednovano prema tome kako nas drugi vide, koliko nas žele, koliko žele da budu kao mi. Mora da bude mnogo smislenije od toga - nešto što svako za sebe definiše.

 

- Uvek kažem da je, za mene, lepota izraz elegancije, a elegancija je odraz misli - objašnjava ona.

 

Međutim, 2020. godine ju je iznenadila kratka romansa u doba pandemije.

 

- Nisam očekivala da sa 68 godina može to da mi se desi. Moram da priznam da sam bila veoma prijatno iznenađena, jer sa 68 godina, nakon 20 godina, smatrate da vam se to neće dogoditi. Prema tome, bilo je divno, ali sam sad slobodna i srećna što sam ponovo sama. Ova romansa nikada nije evoluirala u nešto više od toga, što mi je prijalo - ispričala je nedavno za strane medije ova velika zvezda.

 

 

Roselini je sasvim iskrena u vezi sa onim što joj je ta veza pružila.

 

- Nije bilo u pitanju definisanje moje lepote na bilo koji način, već je to bilo druženje. A to je ono što mi nedostaje - kaže Roselinijeva.

 

Sa pijetetom u šaljivom tonu podseća na repliku iz čuvenog klasika njene majke, Kazablanke.

 

- Dogodilo nam se to u vreme Kovida, tih prvih meseci, u mojoj kući, a sada se on vratio na Zapadnu obalu, gde živi. I tako uvek citiram Kazablanku. Poznata vam je kultna rečenica koja glasi: "Uvek ćemo imati Pariz." A moja rečenica za ovog čoveka glasi: "Uvek ćemo imati Kovid."

 

 

 

makonda-tracker