"brak ne može biti srećan, već samo dug"

Iza sebe ima zavidnu karijeru i NJENU BEZUSLOVNU PODRŠKU: Znate li koja velika UMETNICA je supruga Zijaha Sokolovića?

0

Legendarni jugoslovenski glumac i režiser uz sebe ima veliku podršku porodice.

Zijah Sokolović
Zijah Sokolovićfoto: Milan Maricic/ATAImages

Zijah Sokolović je obeležio detinjstva mnogih generacija, iza njega je zavidna karijera sa velikim brojem uloga, a uprkos tome, on se ne pojavljuje često u javnosti. Nedavno je bio u centru pažnje zbog manjih zdravstvenih problema kada je bio i hospitalizovan.

 

Jedan od retkih glumaca koji, iako zaslužuje svu pažnju, ne dobija je dovoljno, a i trudi se da bude neprimetan.

 

Koliko je uspešan na poslovnom planu, toliko ima sreće i u privatnom životu. Zijah je srećno oženjen već godinama Lidijom Stanković, poznatom pijanistkinjom, sa kojom ima tri ćerke.

 

Lidija Stanković, supruga Zijaha Sokolovića
Lidija Stanković, supruga Zijaha Sokolovićafoto: Printscreen/Youtube/Ana Kokir Stevanović

- Brak ne može biti srećan, može biti samo dug, jer je to „zakonom uređen odnos između žene i muškarca“. Ima li ipak šanse za sreću? Ukoliko dvoje sami izgrađuju taj svakodnevni, višegodišnji odnos, rešavaju tajne zajedničke prirode, zajedničke mirise, oni mogu pokušati da budu srećni, ali zato im ne treba brak. Mogu i izvan njega, a mogu i u njemu, ako se tako osećaju sigurniji. Ali ako se taj odnos prepusti samo formi braka, on kad-tad postaje pakao zalepljen za nekretnine, ušteđevinu i decu. Sloboda izlaska iz bračnih okova je san svakog roba u robovlasničkom sistemu - rekao je jednom prilikom glumac.

 

Zijah je rođen u Sarajevu, a kako sa suprugom živi i radi u Austriji, onda često koriste priliku kad imaju slobodnog vremena da posete svoje rodne gradove, pored Sarajeva, obiđu i Beograd i Novi Sad.

U jednom intervjuu za Blic, otkrio je i u kojim trenucima se oseća kao gastarbajter.

 

– Kada umirem za tuđe ideje, kada molim da me neko voli, jer ni sam ne znam voleti, kada tražim kredit, kada molim lizing, kada insistiram da me svako razume, kada odlazim u kupovinu u šoping centre, jer je to postala bolest, a ne kratki neizbežni užitak između dve pesme, ili slike, predstave ili dva seksa. Mi danas jesmo svi gastarbajteri i svojim i tuđim vođama i izbeglice od svojih želja, snova, života, stanova, ljubavi, misli...

Tom istom prilikom je i u svom stilu rekao kako smatra da kada bi se brak pitao za nešto kao živa bića, verovatno bi milione ljudi pljunuo i izbacio iz svoje zajednice.

 

 

makonda-tracker