besprekorni kostimi

Radnja filma pala je u drugi plan: Kako je Odri Hepbern u filmu "Smešno lice" prikazala vrhunac mode i elegancije pedesetih godina

0

Ovaj film oduševio je svet elegancijom i nezaboravnim kreacijama poznatog francuskog dizajnera

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Retko koji film prijazuje u punoj slavi (i u koloru) vrhunac elegancije i mode pedesetih godina i lepotu verovatno najpoznatijeg lica iz tog perioda, Odri Hepbern, poput filma Smešno lice, holivudskog mjuzikla iz 1957. godine, prenosi Stil

 

Smešno lice režirao je Stenli Donen, a muziku u filmu komponovali su Džordž i Ajra Geršvin. Pored Odri Hepbern, glavnu mušku ulogu glumi najbolji plesač holivudskog mjuzikla Fred Aster. Film prati priču mlade zamišljene radnice u knjižari (Odri) koju jednog dana otkrije modni fotograf (Aster), i navodi je da ode u svet manekenstva.

 

Film 'Smešno lice
Film "Smešno lice"foto: Profimedia

 

Uticaj mode i modnog sveta tog perioda izrazito su vidljivi u filmu. Časopis za koji Aster radi trebalo bi da asocira na najuticajniji modni časopis pedesetih u SAD - Harpers Bazar. Sami likovi modne urednice i Asterov lik bazirani su na stvarnim uticajnim ljudima iz modnog sveta - glavne urednice Bazara Dajane Vrilend i najuticajnijeg modnog fotografa pedesetih Ričarda Avedona.

 

U filmu se pojavljuju i pravi top modeli pedesetih - Dovima, Suzi Parker i Sani Harnet.

 

Odri Hepbern u filmu 'Smešno lice
Odri Hepbern u filmu "Smešno lice"foto: Profimedia

 

Većina besprekornih kostima u filmu dizajnirani su od strane najčuvene kostimografkinje starog Holivuda, Edit Hed, ali najspektakularnije haljine isključivo za film dizajnirao je lični prijatelj Odri Hepbern, Uber de Živenši.

 

Iako je Smešno lice prijatan film pun talentovanih ljudi tog perioda, radnja i muzičke sekvence padaju u drugi plan u poređenju sa modom. Smešno lice je u stvari modna revija duga sat i po vremena, čija je poenta da prikaže i reklamira što bolje lepotu i gracioznost glavne zvezde filma - Odri.

 

I pored površnosti, Smešno lice ostaje klasik pedesetih sa razlogom - ne samo da filmovi sami po sebi predstavljaju bekstvo iz ponekad surove i dosadne realnosti, već i moda. Zato odgledajte ovaj šarmantni film, uživajte u estetici i opustite se!

 

 

makonda-tracker