ko bi rekao?

"I dalje ne mogu da verujem šta mi se desilo!" Ispovest žene zbog koje je u Vatikanu prekršeno pravilo o celibatu

0

Zavet na celibat čak nije bio ni najveći problem koji je stajao na putu ovoj ljubavi, a ova dama kaže da i danas ne može da poveruje šta joj sve izdešavalo u životu.

foto: ETTORE FERRARI / AFP / Profimedia
foto: ETTORE FERRARI / AFP / Profimedia

Australijanka Džoan Bergamin je privukla pažnju javnosti nakon što su je mediji predstavili kao ženu koja živi u kasarni Švajcarske garde, koja je lična Papina vojska.

 

- Ja sam žena zbog koje je prekršeno pravilo o celibatu u Vatikanu. I dalje ne verujem da mi se sve to desilo – počinje svoju nesvakidašnju priču Džoan Bergamin.

Njena ljubavna priča je počela kad je porodica ove Australijanke iz svoje rodne zemlje otišla u prestonicu Italije zbog posla s nakitom.

 

Neko vreme je prošlo je, a onda se Džoana osmelila i sama otišla u Rim. Nije imala nikakav posao i očekivala je da će tamo ostati samo godinu dana, ali ubrzo se snašla i počela da prodaje "Prada" cipele na ostrvu Kapri.

 

Uvod u priču uopšte nije slutio ovakav kraj. Dok je radila u prodavnici prestižnog italijanskog brenda, Džoana je vredno učila italijanski jezik, ali je i, pomalo neobično, studirala teologiju.

 

Zato su joj u jednom trenutku ponudili posao novinara u listu pape Benedikta. I tako je počela da se svakodnevno susreće sa pripadnicima čuvene Švajcarske garde, papinom ličnom vojskom.

 

- Zaista sam zavolela i papu Benedikta i katoličku crkvu jer sam svakodnevno prevodila sve što je govorio i radio svaki dan – kaže Džoana.

 

Džoana je uspela da postane prva dama na mestu sekretara komandanta Švajcarske garde, a dok je bila tamo upoznala je i gardistu Dominika Bergamina.

 

- Svako jutro kad sam prolazila kroz kapiju, videla bih Dominika. Bio je veoma šarmantan i veoma sladak. Uvek bi uradio nešto sitno slatko za mene – seća se Džoana.

 

Emocije su bile obostrane.

 

- Rekao sam sebi – ona je zaista divna žena. Voleo bih da izađem sa njom nekad. Ali bio sam veoma stidljiv. Nikad nisam pomislio da ću se jednog dana oženiti tako lepom ženom – kaže gardista.

 

Njih dvoje su, iako su se upoznali ranije, prvi put otišli na sastanak kad je ona počela da radi kao sekretarica komandanta Švajcarske garde.

 

Ubrzo nakon toga shvatila je da se između gardiste Dominika i nje pojavljuje nešto više. Ovaj par se vrlo brzo zaljubio jedno u drugo, ali ispred njiih je bio sijaset problema.

Gardisti koji čuvaju Papu su obično u celibatu tokom svoje službe, pa je Džoani bila potrebna posebna dozvola da bi njen dragi mogao da se oženi. No, čak ni to nije bilo sve što im je stajalo na putu. .

 

Švajcarski gardisti moraju da budu u celibatu i mogu da se venčaju samo ako dobiju čin kaplara, a njih je u Vatikanu samo 10. Tako da se to činili kao teška misija. Drugo, svi pripadnici švajcarske garde rade šest dana u nedelji, a dodatna tri dana su u rezervi, što znači da Švajcarska garda u principu „nikada nije slobodna“.

Treće, parovi koji nameravaju da se venčaju moraju da se obrate državnom sekretaru Svete stolice za dozvolu, a stranci prolaze kroz rigoroznu proveru. Švajcarski gardista takođe obećava da će služiti i dati svoj život u službi još tri godine, što nimalo nije lako za buduću ženu.

Za kraj, da sve bude još komplikovanije, gardista ne može da se venča sekretaricom komandanta jer se to smatra sukobom interesa.

 

No, Dominik i Džoana su našli izlaz iz svih ti problema. Kako je Džoana bila vrlo draga papi Benediktu, uspeli su da kasnije dobiju i blagoslov od novog papa Franje.

 

Tako da su se oni 2014. godine venčali u najstarijoj crkvi u Vatikanu, okruženi porodicom i prijateljima, ali i uz 40 gardista.

 

- Nisam želeo da nosim uniformu na svadbi jer nisam želeo da ukradem šou svojoj ženi – našalio se malo srećni mladoženja Dominik.

 

Kad je ovaj par i pitanju, tu postoji još jedna zanimljiva činjenica: da su za vreme pandemije virusa korona Džoana i Benedikt bili zaključani u Vatikanu tri meseca.

 

Tada je njen Instagram profil postao viralan, posebno kada je pokazala da svaki dan uživa u savršeno uređenom dvorištu u Vatikanu.

U međuvremenu Džoana i njen muž su se preselili u njen rodni Kvinslend.

 

- I dalje ne verujem da mi se desilo sve što sam uradila. A danas sam ja jedna moderna žena – volim svoju Šanel torbu, ali idem na misu svake nedelje – kaže ova mlada žena, koja je u svom životu uspela da spoji nespojivo i da bude veoma srećna sa takvim razvojem događaja.

 

 

makonda-tracker