GODIŠNJICA

Malo ko zna da je voleo majke dve naše glumice: Najveće ljubavi velikog Miloša Žutića

0

Iza sebe je ostavio brojne televizijske i pozorišne uloge, te se danas u njegovu čast dodeljuje i nagrada "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje u protekloj pozorišnoj sezoni.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Glumac Miloš Žutić rođen je 16. novembra 1939. godine u Boegradu važio za jednog od najcenjenijih srpskih glumaca, te se tako kada je on igrao u nekim pozorišnim komadima smatralo da ta predstava sigurno vredi pošto je on u glumačkoj postavi.

 

Interesantna je činjenica to da je voleo majke glumica Katarine Žutić i Anje Mandić, odnosno glumice Svetlanu Bojković i Ognjanku Ognjanović.

Sa Ognjenkom je dobio i sina Đorđa koji nije pošao stopama svojih sestara.

 

Glumac je prvo bio u ljubavnoj romansi sa Bojkovićevom i iz te ljubavi rodila se Katarina. Njih dvoje su se upoznali kada je ona postala član Dramskog ateljea Doma omladine Vračar. Tamo je počela kao asistentkinja reditelja, zatim je igrala i mnoge značajne uloge, da bi kasnije uplovila u vezu  sa Žutićem:

 

Svetlana Bojković
foto: Dragana Udovičić

 

Udala sam se kad sam imala dvadeset jednu godinu, a Miloš osam više. Bili smo nedozreli za brak i došlo je do erozije naše zajednice, ali ne i našeg ljudskog odnosa. Taj naš ljudski odnos nije izostao do kraja njegovog života, do 1993, do njegove pedeset četvrte godine, uprkos činjenici da smo oboje bili u novim brakovima - ja sa rediteljem Ljubomirom Mucijem Draškićem, a on sa glumicom Ognjankom Ognjanović, sa kojom je dobio sina Đorđa, a i nas dve smo bile i ostale jako bliske. Miloša je savladala najteža bolest - kazala je Bojkovićeva jednom prilikom.

 

Nakon braka sa Svetlanom Bojković on se upoznao i otpočeo romansu sa glumicom Ognjenkom Ognjenović sa kojom je kasnije dobio sina Đorđa. Kada je Žutić preminuo on je imao samo 3 godine.

 

Ognjanovićeva je iz svog prethodnog odnosa sa baletanom dobila ćerku Anju Mandić, pa su ona i Katarina Žutić kao male odrasle zajedno i uživale u svojim tinejdžerskim i devojačkim danima:

 

Katarina Žutić, Anja Mandić
foto: ZORANA JEVTIĆ, DAMIR DERVIŠAGIĆ

 

Bile smo slične, obe jedinice i obe nesrećne što nemamo sestru ili brata. Brzo smo se zavolele. Spavale smo jedna kod druge, zajedno letovale, nagovorile roditelje da se venčaju. Posle smo dobile brata - otkrila je Anja Mandić u jednom intervjuu.

 

Ono šta je još interesantno jeste da su Bojkovićeva i Ognjanka Ognjanović ostale u odličnim odnosima:

 

— Za mene je to normalno ali, nažalost, retka je to pojava kod nas. No, dobro, šta da radimo. Naravno da se družim sa Mišinom ženom, njen Đorđe je Kajin brat po ocu. I on je bio kod nas u Helsinkiju. U odličnim sam odnosima i sa Ognjankinom ćerkom Anastasijom Anjom Mandić - izjavila je jednom Ceca Bojković.

 

Preminuo je 1993. godine, a za vreme svog života ostvatio je oko 85 pozorišnih uloga, dok je od prve filmske uloge u filmu "Ljubav i moda" odigrao više od sto uloga na televiziji. Našao se u glavnim ili epizodnim ulogama u ostvarenjima kao što su "Kamiondžije", "Grlom u jagode", Pozorište u kući" itd. Uzgred, on je igrao i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 2012, Narodnom pozorištu u Somboru i Nišu, Pozorištu na Terazijama, Studentskom kulturnom centru...

 

 

 

 

makonda-tracker