trag u vremenu

Osvojio ju je udvaranjem pored reke: Ljubavna priča Svetlane Bojković i Miloša Žutića

0

Kruna ljubavi poznatog para bila je naslednica Katarina koja je od roditelja nasledila posebnu darovitost i harizmu.

foto: Stefan Tomasevic/ATAImages
foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Proslavljena glumica Svetlana Ceca Bojković tokom maestralne, višedecenijske karijere na velikom platnu trudila se da ostane surovi profesionalac, umetnica posebnog scenskog izražaja, dostojanstvena dama i istinska zvezda domaće kinematografije.

 

Iako veoma mlada davne 1968. godine zarekla se na večnu ljubav čuvenom glumcu Milošu Žutiću kojeg je upoznala tokom studiranja na "Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju". 

 

"Dve godine posle upisa na Akademiju bila sam još kao student, po odluci Bojana Stupice, primljena za stalnog člana ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta. I te 1968. godine igrala sam u sedam premijera, a imala sam i osmu, ličnu: Udala sam se za glumca Miloša Žutića. Potom sam, 1970. diplomirala, a vrlo brzo, krajem 1972. donela sam na svet Katarinu, moju Kaju." — ispričala je svojevremeno za "Politiku".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @balkanskim.sokakom

Prva porodična fotografija i danas oduševljava publika koja je ovaj par doživljavala kao srodne duše i vrsne umetnike.

 

Interesantna činjenica koja se veže za Miloševo udvaranje talentovanoj devojci iz Zemuna, postala je anegdota koja odoleva vremenu.

 

"Mišino udvaranje, naše zabavljanje bilo je puno sad već antologijskih anegdota. Recimo, sećam se jednog Uskrsa. Miša je bio u vojsci. Mi u kući upravo završavamo uskršnji ručak, kad on zove. Kaže, sad ću da dođem po tebe. Pa kako, gde si, pitam. A on će – samo se ti spremi i ne brini, eto mene. Ja zbunjena, nije mi rekao da dolazi na odsustvo. Hteo je da me iznenadi i uspeo. Stiže. Na njemu divno, sivo odelo. Elegantan, zanosan. Odlazimo u šetnju na Ušće, sa novobeogradske strane. Dan predivan, mi šetamo, razgovaramo, smejemo se, kad on odjednom „da li si raspoložena za jednu bečku šniclu?“. Kažem da ne mogu, da sam upravo ručala. Kad će on „možda bi ipak htela“ i vadi je iz unutrašnjeg džepa sakoa. Ja u čudu, smejem se, kažem da sam sita... A on je elegantno baci, kao da se ništa nije dogodilo. Šetamo dalje i posle nekog vremena značajno me pogleda i kaže: „A jedan pohovan pileći batak?“ i opet ga vadi iz unutrašnjeg džepa sakoa. Ja u neverici, prasnem u smeh, zagledam pomalo u njegovu postavu na sakou. Nigde fleke. Kroz smeh i čuđenje odgovorim da stvarno ne mogu, a on ga, onako nonšalantno, jednim elegantnim, značajnim gestom, a kao da se ništa ne dešava, preko glave baci u reku." — pričala je Svetlana svojevremeno za medije, prenosi "Beogradski mesec."

 

Iako je ova ljubav delovala bajkovito, osamdesetih godina došlo je do razvoda, a glumica je nakon toga stala na ludi kamen još dva puta. Slavni Miloš Žutić preminuo je 1993. godine nakon duge i teške bolesti, a njegovo umetničko stvaralaštvo nastavila je naslednica Katarina koja je prepoznatljivost stekla ulogom u ostvarenju "Vizantijsko plavo". 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker