pred njim su crveneli i najslavniji umetnici

Pojavio se kao najlepši, otišao kao najveći: Kako nas je opčinio Bekim, jugoslovenski glumac evropskog kalibra

0

Na današnji dan pre sedam godina, Balkan je šokirala vest da je Bekim Fehmiu izvršio samoubistvo.

foto: Adria Media Arhiva
foto: Adria Media Arhiva

 

Vest da je Bekim Fehmiju 15. juna 2010. izvršio samoubistvo u svom stanu u Beogradu dočekana je sa velikom tugom. Beli Bora Perjar iz Skupljača perja se ne zaboravlja. Glumio je sjajno, a voleo je jako, jednu Branku, koju takođe poznajete...

 

Branka Petrić: Ja sam bila pajtos kojem se Bekim poveravao

 

I Kan se ove godine posetio Belog Bore kada je u okviru Filmskog festivala prikazano ostvarenje Aleksandra Saše Petrovića.

 

Bekim nas je napustio u junu, a rodio se istog meseca, 1.juna 1936. u Sarajevu, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

 

Bio je jugoslovenski i srpski glumac, albanskog porekla. Bio je ponosan Jugosloven koji nijednog trenutka nije zaboravio svoje korene.

 

Odrastao je u patrijahalnoj porodici. Glumčeva majka bila je domaćica, a otac se celog žviota bavio prosvećivanjem albanskog naroda. Zbog toga je često dolazio u sukobe sa vlastima, pa je porodica Fehmiju morala stalno da se seli, od Đakoviće u Sarajevo, a zatim u Skadar, pa u Prizren koji je postao njena stalna adresa.

Bistrica mi izgleda kao ogroman, položen, od tekućeg srebra razgranat dud... Srebrni dud. Baka Hili mi je davno rekla: 'Nemoj slučajno da pljuneš u potok, jer će ti ostati kriva usta!'", napisao je godinama kasnije Bekim u svojim memoraima "Blistavo i strašno".

1 / 9 Foto: Adria Media Arhiva

 

Bekim (glumčevo ime znači blagoslov) je nakon završetka gimnazije 1956. upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića.

 

Bekim Fehmiju: Nežni šarmer čvrstih načela

 

Prijemni je položio iz prvog puta, a zvanično je postao glumac 1960. kada je završio sa studijama.

 

Talenat ga je predodredio da se bavi glumom, a originalnost ga je učinila velikim. Bekim je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bio glumačka zvezda. Najpre u Jugoslaviji.

 

Uloga u filmu Ne ubij 1961. beleži se kao njegova prva uloga, a samo pet godina kasnije zaigrao je Halil-bega u Roju. Za tu ulogu nagrađen je na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli.

 

A već naredne je zablistao u kultnim Skupljačima perja. Beli Bora je njegova najistaknutija uloga.

 

Igrao je Bekim širom Evrope. Najzapaženiji je bio u italijanskoj kinematografiji. Sarađivao je godinama sa italijanskim rediteljem Dinom de Laurentisom, ali i sa ostalim, dobro poznatim filmskim i rediteljeljskim imenima, poput Džona Hjustona, Olivije de Hevilend, Ave Gardner, Dirka Bogarta, Šarla Aznavura.

 

Čekao ga je i Holivud, ali njegova rola u filmu Avanturisti, snimljenom 1971, nije izazvala dobre kritike.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker