5 minuta s dr neletom karajlićem

Dok se porodice ostalih zvezda bore za slavu, njegova gradi drugačiji put: Moja žena i deca nisu zainteresovani da postanu selebritiji

1
Beogradska publika uskoro će imati priliku da premijerno odgleda predstavu "FBI – Dosije Tesla", čiji scenario i režiju potpisuje Dr Nele Karajlić, koji, uz to, igra i ulogu inspektora Nika Nelsona. Tim povodom, s njim smo razgovarali o tome zbog čega Holivud zapostavlja Teslu, o umetnosti, teretu i časti koje slava sa sobom nosi, porodici...
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

STORY: Holivud kao da zaobilazi priču o Nikoli Tesli. Očekujete li da ovaj projekat podstakne filmadžije da se pozabave njegovim likom i delom?

 

- Teško da ja mogu da utičem na Holivud. Napravili bi oni to da znaju kako, oni su to i pokušali u "Prestižu", ali nisu smeli da ga imaju kao glavnog lika. To im je malo komplikovano zato što njegov pogled na svet nije ušančen u holivudsku matricu. Problem je u tome što nije imao ženu: od toga Holivud odmah beži. Problem je što je emigrant iz Istočne Evrope - nije onaj na kog su oni navikli, nije Irac, nije Nemac, Englez... Drugi problem je, bez ikakve sumnje, u tome što je njegov pogled na svet daleko od onog u holivudskoj produkciji. Što ćete i videti u ovoj predstavi.

 

Nele Karajlić: Dugo nisam znao da smo Tesla i ja rođaci (FOTO)

 

foto: Zorana Jevtić

STORY: Do sad smo vas upoznali kao kompozitora, pevača, pisca, režisera, scenaristu... Postoji li neki vid umetnosti kroz koji ste želeli da se izrazite, ali se niste usudili?

 

- Ja bih voleo da sam slikar, ali ne mogu, ne znam, nemam talenat. Mene u životu vuče želja da istražujem. Ja sam neko ko je 50 godina na ovoj planeti i svaki pupt želim da nađem nešto novo i drugačije. Kaže ova moja raja: "Što, bolan, ne nađeš pet klinaca i sviraš Zabranjeno pušenje? To bi ti bilo najlakše". Jeste, bilo bi najlakše da sviram Pišonju i Žugu, napunili bismo Arenu, ali je meni izazov nešto što me goni napred, nešto što do sad nisam radio.

 

makonda-tracker