Radost zbog profesionalnih i životnih pobeda

Nebojša Glogovac: Porodica me vraća u ravnotežu

0
Proslavljeni glumac tokom proteklih mesec dana radio je na dva velika projekta, predstavi Hamlet i filmu Ustav Republike Hrvatske, kojima je osvojio region, a u intervju za Story kaže da je porodica ta koja mu pomaže da napravi balans i ostane s obe noge na zemlji
foto: Dado Đilas
foto: Dado Đilas

Srpski glumac prepoznatljiv po transformacijama na sceni, za koje je dobio brojne nagrade, osvojio je publiku širom Balkana. Profesionalni pristup svakoj ulozi karakterističan je za Nebojšu Glogovca (47), kojem niko ne može da ospori neverovatan talenat kako pred kamerama, tako i na pozorišnim daskama.

 

Nakon velike beogradske premijere predstave Hamlet u kojoj tumači glavnu ulogu, još jedan veliki projekat osvojio je i publiku u Hrvatskoj. Naime, Glogovac je ulogom Vjeke Kralja, koju je odigrao u filmu Ustav Republike Hrvatske, pobrao sve simpatije tamošnje javnosti, a na Montreal World Film festivalu osvojio je Grand Prix Amerike, nagradu za najbolji film i to jednoglasnom odlukom žirija. Dok niže poslovne uspehe, istaknuti umetnik priprema se i za jednu od najlepših uloga u životu, s obzirom na to da broji dane kada će po treći put postati otac. Njegova partnerka Milica Šćepanović rodila je ćerku, kojoj se izuzetno mnogo raduju i Nebojšini sinovi iz prvog braka Gavrilo (17) i Miloš (14). U intervjuu za Story, glumac govori o profesionalnim izazovima, kontroverznoj ulozi Vjeke Kralja, ljubavi i životnim vrednostima koje je usvojio.


Story: U nizu vaših antologijskih uloga sada je i lik Vjeke Kralja, hrvatskog profesora istorije kojeg igrate u filmu Ustav Republike Hrvatske, reditelja Rajka Grlića. Za ovu ulogu rekli ste da je biser, čime vas je toliko zaintrigirala?
- Najprije me je zaintrigirao zdrav filmski scenario sa tačnim duhovitim replikama, ali i raskoš onog što uloga Vjeke Kralja nudi u sebi.
 

Story: Kad ste pročitali scenario, jeste li odmah intuitivno osetili da bi vam ta rola savršeno legla?
- To je uloga kakva se priželjkuje u glumačkom poslu, a bilo je i faza kada nisam bio siguran mogu li to odigrati onoliko dobro koliko je maestralno napisano.
 

Story: Kralj je homoseksualac, transvestit i uz sve to složen psihološki lik. Što vam je tokom pripreme za ulogu bilo najteže? Gde ste se najviše dali?
- Sve je to teško dok se ne razume čovek i lik, a onda postaje lako i teško u isto vreme, ali razumljivo.

 

Nastavak teksta i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

( Razgovarala: Antonija Nazor, Priredila: Maja Jovanović )
makonda-tracker