Miloš Samolov: Učim se roditeljstvu

0
Tvrdeći kako se stalno preispituje i da je na sebe najčešće ljut zbog svog nepromenljivog karaktera, glumac Miloš Samolov otkriva da se uči roditeljstvu otkako je dobio sina sa rediteljkom Majom Miloš.
Foto: Vladimir Šporčić, Miloš Nadaždin
Foto: Vladimir Šporčić, Miloš Nadaždin

Premda u poslednjih nekoliko godina beleži niz trijumfalnih filmskih i pozorišnih uloga, dramski umetnik Miloš Samolov (40) ističe kako ne voli lažne pohvale, a to što je veoma kritičan prema svom radu ne dozvoljava mu da se uljuljka na lovorikama postignutog uspeha. U neposrednom razgovoru za naš magazin opisuje zbog čega, proporcionalno simpatijama koje ima kod ljubitelja filmske umetnosti, nije prisutan u medijima, u koga ima poverenja i šta mu smeta u svakodnevici. Talentovani glumac otkriva i kako se snalazi kao tata, nakon što je njegova izabranica, rediteljka Maja Miloš (31), trećeg februara rodila dečaka kome su dali ime Vuk.

Story: Odajete utisak srdačnog i pristojnog čoveka. Da li se kao takvi osećate ugroženo u ovdašnjoj svakodnevici?

- Ne prija mi ovakva svakodnevica. Možda ponavljam reči mnogih drugih, ali čini mi se da je ovakvo otuđenje od ljudi, prirode i igre u njenom najizvornijem značenju, bukvalno uvod u globalnu propast. Imam privilegiju da se bavim poslom koji te stalno spušta na zemlju i u kom svaki put počinješ ispočetka. Tako sam suočen s tim da se preispitujem, a to nam danas svima fali. 

Story: Kako izlazite na kraj s tim što biti popularan danas podrazumeva i deliti privatnost sa javnošću?

- Naravno da sam svestan da je svako ko se bavi javnim poslom podložan kritici i to je normalno. Ali, kopanje po nečijem prljavom vešu i zadiranje u najintimnije životne detalje ravno je, pa i gore, od fizičkog nasrtaja, a o pristojnosti da i ne govorim. Nikada mi neće biti jasno zašto ljude zanima šta je koja poznata ličnost jela, u kakvoj kadi se kupa i slično. Posebno je kod nas sav taj glamur besmislen i nepotreban jer faktički i ne postoji. 

Story: Nedavno je objavljena vaša izjava u kojoj se hvalite da više niste neženja. Šta vas je u novom, porodičnom načinu života, najviše iznenadilo, obradovalo ili vam teško palo?

- Čovek je postao i opstaje zahvaljujući zajednici. Tako smatram da je svaki ulazak u nju najprirodniji događaj u životu. Kako god da se ona zove - bračna, vanbračna ili bilo kako drugačije. Bitno je da je nastala iz ljubavi, a u tome je, nadam se, poenta. 

Story: Vaša lepša polovina takođe dolazi iz sveta filmske umetnosti. Je li vas sa rediteljkom Majom Miloš spojio film ili nešto drugo?

- Verujem da ste saglasni s tim da je to samo naša stvar.

Story: Postali ste i roditelj. Kako se snalazite kao tata i šta vam najviše pomaže u tome da vas ne savlada psihofizički umor koji je neminovan usled svakodnevnih obaveza?

- Roditeljstvu se učim. Eto to je sigurno moja najkompleksnija uloga do sada. Osećam se kao na prvoj čitajućoj probi, videćemo šta će biti.

Story: S koje adrese dolazi pohvala na vaš račun koja vas najviše ohrabri?

- Najviše cenim sud najužeg kruga prijatelja. U njihovo mišljenje imam poverenja i oni me ne lažu. Uostalom, bezrezervno poverenje i jeste nešto što vam određuje najbliže ljude. Ne volim lažne pohvale, a posebno kada ste i sami veoma kritični prema onom što radite.

Story: Zbog čega ste najčešće ljuti na sebe?

- Zbog svog karaktera koji je izgleda nepromenljiv. 

Story: Glumite u novom filmu Srđana Dragojevića Atomski zdesna. Zbog čega ste rekli da toj ulozi? 

- Iz više razloga. Prvo, dopao mi se scenario. Mislim da je to možda najzrelije napisana Srđanova drama, a dobar i inspirativan tekst je preduslov za kvalitetan film. Kao drugo, rad sa Dragojevićem je neverovatna avantura kakvoj se uvek radujem. Pored ovih ličnih razloga, tu je i onaj društveni, a to je važnost ovog filma u socijalnom smislu. 

Story: Koje mesto u tom delu zauzima lik čiji karakter tumačite?

- U filmu tumačim lik Slobodana, profesora tehničkog iz Niša, koji sa svojom ženom stiže na neku vrstu besplatnog letovanja. E sad, šta mu se sve na ovom idealnom odmoru dogodi i do kojih promena i zaključaka on dolazi sticajem raznih okolnosti, bilo je ono najvažnije za igru i kreiranje tog lika. 

Story: Šta ljubiteljima filma poručuje to ostvarenje?

- Atomski zdesna bavi se onim najosnovnijim pitanjem koje život postavlja: ima li još uvek ljudi u nama i šta je sve potrebno čoveku da se desi, pa da ponovo postane čovek u pravom smislu te reči.

Story: Koja je najveća zamka glumačkog poziva?

- To je samozadovoljenje i preterana uljuljkanost u tobože nazovi uspehu. Tada prestaje rad na sebi i napredovanje koje je ključno za svaku umetnost. Osećaj lagodnosti unazađuje. Još ako se popularnost shvati kao uspeh, e onda dolazimo do takozvane dijagnoze propasti.

Piše: Stefan Tošović

makonda-tracker