Biljana Cincarević: Bez bola nema ni mudrosti

2
Slikarka Biljana Cincarević govori o zdravstvenim problemima zbog kojih je iz korena promenila život, načinu na koji je spoznala unutrašnji mir, ali i otkriva zašto uprkos skladnoj vezi ne želi da se po drugi put uda
foto: Vladimir Šoprčić, Luka Šarac, Marko Poplašen, TV Prva, privatna arhiva
foto: Vladimir Šoprčić, Luka Šarac, Marko Poplašen, TV Prva, privatna arhiva

Teška životna situacija pre šest godina naterala je našu poznatu slikarku Biljanu Cincarević (35) da iz korena promeni svoj život. Mučni zdravstveni problemi koje je uspešno prevazišla, Biljani su otvorili put preobražaja, a nakon što se sasvim oporavila, otvorila je vrata svoga srca i za nove emotivne trenutke. Danas ona s ponosom govori o šestogodišnjoj vezi sa svojim vernikom Srboljubom Veljkovićem (37) kraj kojeg je nakon propalog braka pronašla savršenog saputnika, a srećna je što je Srboljuba prihvatila i njena ćerka iz prvog braka Sara (8). U intervjuu za Story Biljana govori o mučnim iskušenjima koja su joj na kraju donela mir, ali i načinu na koji je promenila svoj život.

Story: Pre šest godina prošli ste kroz ozbiljne zdravstvene probleme. Kako ste preživeli to teško životno razdoblje?

- Imala sam čir na dvanaestopalačnom crevu, hormonski disbalans, promene na koži, blaži oblik depresije i sve to zadavalo mi je mnogo muka. Na sve je dodatno uticao i moj razvod koji je bio izuzetno stresan. Bila sam veoma nezadovoljna, nisam imala unutrašnji mir i shvatila sam da moram promeniti životni ritam. Najbitnije od svega jeste da nešto jako želite. Jedan moj prijatelj pozvao me je da zajedno idemo na kurs disanja i krenuli smo na časove kod učitelja Prasane iz Indije koji je gostovao u Kulturnom centru Reks. Bila sam potpuno oduševljena, to nije bio samo kurs disanja gde se uče određene tehnike oslobađanja od stresa, već se radi o malim psihološkim radionicama gde se drevne indijske tehnike prilagođavaju savremenom čoveku. Od tada sam počela da vredno radim na sebi, menjam sopstveni život i radim na svom zdravlju. Joga koju svakodnevno upražnjavam mnogo mi je pomogla jer pored odličnog uticaja na fizičku kondiciju, meditacija je ključ i za duhovno zdravlje. Pošto sam na sopstvenom primeru uvidela njen značaj,  još pre nekoliko godina postala sam član Upravnog odbora organizacije Art of Living za Srbiju.  

Story: Da li je to bio presudan trenutak da se okrenete sebi?

- Smatram da sebe ne volim dovoljno ukoliko ne negujem svoje mentalno i fizičko zdravlje, a mom detetu ne može biti bolje ako sam ja kljakava. Odlučila sam da napravim reorganizaciju u životu i tako je sve počelo. Moji zdravstveni i psihički problemi nisu nestali odjednom i za sve je bilo potrebno vreme i strpljenje.

Story: Da li ste se u nekom trenutku pokolebali i koliko vam je, zapravo, bilo teško da se suočite sa svojim problemima?

- Uvek je najčešći izgovor nedostatak vremena. Kada ste u veoma teškom zdravstvenom i psihičkom stanju, nije vam lako da izađete iz kuće i obavite najosnovniji posao, a kamoli da radite na sebi. Bez bola nema mudrosti, odrastanja i uspeha. Kad god smo u teškim životnim neprilikama, potrebno je da uložimo dodatni napor i izaći ćemo kao pobednici. Takve situacije nas ojačavaju i ne treba živeti pod staklenim zvonom.

Story: Koliko je u tim momentima važno okruženje u kojem se nalazite?

- Pravi prijatelji uvek će vam iskreno i sa najboljim namerama reći šta je za vas dobro, a šta nije. Treba da budete spremni da čujete i pohvale i kritike. Ukoliko želite samo hvalospeve i oko sebe imate ljude koji vam govore jedino lepe stvari, to nije dobro. Družila sam se sa mnogim osobama s kojima se danas ne družim jer su tada bili deo mog odrastanja i sazrevanja. Prijatelji utiču na formiranje ličnosti, a zahvaljujući i njima znam šta želim, a šta ne. Normalno je i dobro da imamo uzore u sebi bliskim ljudima.

Story: Šta je bio uzrok kraha vašeg braka?

- Ljudi se menjaju. Upoznate nekoga sa 25 godina i venčate se, ali oboje se i dalje razvijate. Jednog jutra probudite se i shvatite da pored sebe imate stranca. Brak je u nekim slučajevima prevaziđena institucija i tada je potpuno normalno da se supružnici raziđu, a ne da se međusobno guše, pošto je to nezdravo okruženje i za dete.

Story: Da li ste se bojali kako će ćerka podneti vaš razvod?

- Iako je to izuzetno stresna situacija za dete, ono kroz sve to uči i mora da izađe jača i mudrija. Svi smo mi imali različite situacije kroz naše detinjstvo koje su nas oblikovale i čeličile.

Story: Je li razvod stresniji za supružnike ili za dete?

- Sve zavisi koliko su roditelji osvešćeni i bitno je da ne prave traumatične situacije koje vređaju dete. Ono u sebi ima polovinu oca i majke i ukoliko detetu govorite ružne stvari o njegovom ocu, zapravo govorite protiv njega i vređate deo njegove ličnosti. Za dobrobit svoje dece, roditelji koji su u procesu razvoda ne treba međusobno da se vređaju jer će tako samo povrediti svoje mališane, a ono će to upamtiti i vratiće im kad-tad u životu.

Story: Da li vas je drugačiji ritam života otvorio za nove ljubavi?

- To mi se trenutno dešava i sastavni je deo promena. Kada radite na sebi, ubirate plodove svog truda. Imam lepu životnu situaciju, dobrog verenika, divno dete, prave prijatelje i najlepšu profesiju na svetu koja mi pruža dovoljno slobode. Iako sam verena, ne planiram skoro venčanje.

Story: Koliko je bitno da se partner i vi razlikujete?

- Mi ponekad nemamo nijednu zajedničku stvar, ali imamo veliko poštovanje i divljenje jedno za drugom. Uvek se iznenadim kada ga posmatram jer se razlikujemo od pogleda na svet pa do najbanalnijih stvari, ali to koristimo kao prednost u našoj vezi.

Story: Koliko zajedno otkrivate nove stvari?

- On mi daje uvid u svoj svet koji je meni nepoznat, dok on uz mene spoznaje deo mog univerzuma.

Story: Kako je ćerka prihvatila vašeg verenika i koliko ste strahovali prilikom njihovog upoznavanja?

- Srba je bio moj drug, spontano su se upoznali i on je vremenom bio sve prisutniji u mom životu, što me je učinilo veoma srećnom. Sari je njen tata najbolji na svetu, a Srba je neko ko je vrlo bitan u maminom životu i ona ga je tako prihvatila.

Story: Priželjkujete li da dobijete i drugo dete?

- Volela bih da Sara dobije brata ili sestru, ali takve stvari se jednostavno ne planiraju.

Danilo Mašojević

makonda-tracker