glossy intervju

“VERUJEM DA JE SVE MOGUĆE”: Maja Louis priznala u kojim stvarima najviše liči na pokojnog oca Ljubišu, ali i čemu se trudi da nauči svoju naslednicu

1

Mlada popularna kantautorka, Maja Louis, kćerka legendarnog pevača Ljubiše Stojanovića Louisa, hrabro je krenula očevim stopama i objavila svoj prvi album pod nazivom “Buđenje”.

foto: Ivan Miladinović
foto: Ivan Miladinović

Maja u intervjuu za Glossy.rs predstavlja svoj novi projekat u kome je podržala kampanju protiv nasilja nad ženama, govori o svojim tinejdžerskim danima kada je bila u raznim pubertetskim fazama, te otkriva da želi da kroz svoju muziku šalje važne poruke i da se bori za ono u šta veruje u životu. Ova mlada i jaka žena nostalgično se priseća svojih muzičkih početaka sa svojim ocem, otkriva u kojim stvarima najviše liči na njega, ističe kako joj je upravo on uzor za vaspitavanje svoje kćerke Tatjane, te dodaje da misli da je “prvo propevala pa tek onda progovorila”.

 

Nakon singla "Život bira umetnike", objavili ste svoj album prvenac pod nazivom “Buđenje” i ujedno novi singl i spot za pesmu “Molim se za tebe”. Ovo je zapravo jedna kompleksna tema o nasilju. Šta želite ovom pričom da nam poručite?

 

Pesma "Molim se za tebe" govori o nasilju nad ženama bilo koje vrste. Na poslu, u porodici, u školi. Mentalno i fizičko zlostavljanje, manipulacija, mobing. Želim u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom da probudim svest devojčicama, devojkama i ženama da imaju kome da se obrate i da ne moraju da čekaju da se nešto desi da bi bile shvaćene ozbiljno. Na kraju spota se pojavljuje poruka "Nisi Sama!" i broj AŽC 080010000755 gde možete da se javite već kada sumnjate u svoj sud i kada vam je poljuljano samopouzdanje. Dugo sam čekala ovaj dan i presrećna sam što konačno sa svima mogu da podelim svoj prvi album. Želim kroz svoju muziku da šaljem važne poruke i da se borim za ono u šta verujem. Ja sam uživala stvarajući svaku svoju pesmu a nadam se da će se i publici svideti.

 

Prethodno ste objavili singl pod nazivom “Život bira umetnike”, koji je uvod za vaš prvi solistički album. Upoznajte nas malo bolje sa ovim projektom?

 

Inspirisana svojim iskustvima i svojim rastom želim poruke da šaljem kroz muziku, da motivišem i sebe i druge. Svaka pesma je deo mene i verujem da mnogi mogu da se pronadju u rečima istih. Nametnuta su nam uverenja od rođenja i muškarcima i ženama. Album "Buđenje" označava da ne mora sve to tako. Kada izađemo iz zone komfora možemo upoznati mnogo toga i sami da kreiramo svoju sudbinu.

 

foto: Ivan Miladinović

Da li zaista “život bira umetnike”?

 

Ja mislim da smo svi mi umetnici u životu i kada osvestimo da mi kreiramo naš život onda život bira nas.

 

Zajedno sa vama saradjuje i vaš brat Marko. Koliko ste ponosni i srećni zbog toga?

 

Jako sam ponosna i srećna što radimo zajedno, stvaramo i podržavamo jedno drugo. Toliko sam ponosna na njega koliko radi na sebi, kako stvara i raste a ujedno je i divan otac, muž, brat i sin.

 

Pesma ima veoma bitnu poruku koja glasi: “Ja nisam devojka sa slike”, kako je vi tumačite i šta mislite koliko su danas neke stvari precenjene u društvu?

 

Svako će možda drugačije da tumači te reči ali ja to gledam ovako: Mnoge od nas se prilagođavamo i menjamo da bi se dopale nekome ili društvu zbog manjka samopouzdanja i ta rečenica meni govori o trenutku buđenja kada kaže "ne, to nisam ja!" . "Ja ne moram da imitiram nikoga da bih bila dovoljno dobra!" " Ja jesam savršena tako nesavršena kakva jesam ".

 

Kako da se borimo protiv toga?

 

Rad na sebi! Ljubav prema sebi, poštovanje prema sebi.

 

Koliko je ljubav bitna za opstanak?

 

Ljubav je sve! Ali ne samo ljubav između partnera, nego i ljubav prema sebi. Mi tek možemo iskreno i bezuslovno da volimo kada naučimo stvarno iskreno da volimo i poštujemo sebe. Onda tu čistu ljubav možemo i da delimo. Naučeni smo da moramo da zaslužimo ljubav od spoljašnog sveta koj ni sam ne zna šta je ljubav ustvari. Hajde da učimo o ljubavi zajedno.

 

U kojim situacijama se Maja oseća kao “riba u vodi”?

 

Kada sam na bini i kada stvaram, ja se osećam sada kao riba u vodi, slobodna i srećna i spremna da učim, rastem i razvijam se.

 

Kako i po čemu pamtite odrastanje u Minhenu?

 

Imam sećanje na divno detinjstvo i razne pubertetske faze, razne nesigurnosti i manjak samopouzdanja. Mislim da je svaka devojčica prolazila u detinjstvu kroz te faze.

 

Da li ste nekada pokajali što ste se vratili?

 

Nikada se ne kajem ni zbog čega. Volim što sam ovde, a i Minhen nije preko sveta, skoknem ja ponekad.

 

foto: Ivan Miladinović

Koje snove ste sanjali kao mala devojčica?

 

Uvek sam želela da pevam i nastupam. Mislim da sam prvo propevala, a onda progovorila.

 

Jedno vreme ste bili član benda vašeg oca Ljubiše Stojanovića Louisa. Da li vam je to doprinelo afirmaciji i koliko vam je bilo značajno iskustvo?

 

Muzički sam rasla i razvijala se uz tatu i divne kolege koji su svirali sa njim, mada ja i dalje rastem i razvijam se i nadam se da to nikada neće prestati, ali ti prvi koraci su krenuli sa tatom i puno sam naučila od njega.

 

U kojim stvarima najviše ličite na oca?

 

Uh, volem da jedem (smeh). Volim da putujem i verujem da je sve moguće i da sve može uz trud disciplinu i rad da se postigne i to nam je tata preneo, jer i on je tako živeo.

 

Sa Markom ste snimili vrlo emotivan i dirljiv duet “Svet je tvoj”. Koliko ste zapravo vezani za brata?

 

Jako sam vezana za Marka i mnogo sam srećna i zahvalna što imamo tako divan odnos. Kada sam napisala tekst "Svet je tvoj" mislila sam na svoju ćerku Tatjanu i njoj sam je posvetila i Marko se isto pronašao kao mladi tata u rečima, tako da nam je ta pesma emotivna na višem nivou. Uživali smo dok smo je stvarali, a i ujedno mislimo na našu decu dok je izvodimo i tu se onda oseća magija.

 

Čemu se najviše trudite da naučite ćerku Tatjanu?

 

Da voli i poštuje sebe, da bude odgovorna, i da ništa nije nemoguće. Citiram često svog tatu: "ne može da ne može, može samo da nećeš!

 

U kojim stvarima najviše liči na dedu Louisa?

 

Rak je u horoskopu kao i deda Louis i jako je muzikalna i talentovana.

 

Koliko se i Marko i vi trudite da sačuvate porodicu od medija?

 

Trudimo se da ono što je privatno ostane privatno kao i svako drugi ja mislim.

 

Kada ćete beogradsku publiku obradovati koncertom?

 

Jao ja se nadam uskoro . Već sam u nekim pregovorima. Čim budem ja znala znaćete i vi. Jedva čekam!

 

 

makonda-tracker