Miloš Biković: Borim se sa samim sobom

Zvezda filma Montevideo, bog te video, Miloš Biković, priča o tome kako je podneo to što se njegov stariji brat Mihailo zamonašio i otkriva da sebe smatra emotivno nezrelom osobom
11
1 / 7 Foto: Ivan Dobričić

Iako je poslednjih godina ostvario zapažene role u TV serijama Stižu dolari, Vratiće se rode i Bela lađa, mladi glumac Miloš Biković (22) stazama slave počeo je da korača tek nakon prošlonedeljne projekcije filma Montevideo, bog te video reditelja Dragana Bjelogrlića u kojem je pokazao svu raskoš svog talenta. Iza stidljivog osmeha ovog šarmantnog momka stoji nimalo lak put do uspeha tokom kojeg se godinama dokazivao u svetu glume, potpuno sam i bez ičije protekcije. U intervjuu za Story, perspektivni umetnik govori o svojim glumačkim počecima, otkriva kakav je u ljubavi, zbog čega se neretko bori sam sa sobom, ali i objašnjava kako je prihvatio želju svog starijeg brata da se zamonaši.

Story: Kako se nosite sa novostečenom popularnošću?

- Drago mi je što je publika u filmu prepoznala ono što sam svojom ulogom i želeo da pokažem. Nemam poseban odnos prema tome da sam, navodno, slavan jer mi se uspeh dešavao spontano, preko serija u kojima sam igrao u poslednjih šest, sedam godina. Ovo što se događa od prošle nedelje nije preveliki šok za mene zato što su mi i ranije prilazila deca i tražila autogram. Jedino je premijera u Sava centru novo i veoma dragoceno iskustvo.

Story: Mislite li da je film osvojio publiku zato što njegovu srž čini ljubavni zaplet, a ne samo istorijat o odlasku naše reprezentacija na prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu?

- Film sadrži ljubavni zaplet i fudbalski deo priče pa verujem da je upravo to oduševilo ljude.

Story: Da li ste se i u privatnom životu nadmetali sa drugim muškarcima oko devojaka?

- Ta situacija se dešava na svakodnevnom nivou, ali pod drugačijim okolnostima. Ljubavni trouglovi i četvorouglovi dešavaju se svima nama.

Story: Koliko često u takvim ljubavnim zapletima uspevate da nadmudrite protivnika?

- To su procesi koji se delimično i spontano dešavaju. Ima tu malo životinjskih nagona i borbe za teritoriju i dominaciju, pa je čovek u sukobu sa samim sobom. Svi mi imamo dve prirode: životinjsku  koja nas tera da zauzmemo što veću teritoriju i parimo se sa što više ženki i onu ljudsku, ona nas navodi da budemo iznad ove životinjske, da poštujemo zakone, obuzdavamo niske nagone i volimo jednu ženu.

Story: Koja priroda trenutno vlada vama?

- Borim se sa sobom. Posedujem i jednu i drugu prirodu, one u mojoj svakodnevici naizmenično nadvladavaju jedna drugu. Drago mi je što smo u filmu Montevideo, bog te video ispričali priču u kojoj nadvladava ta viša, ljudska priroda.

Story: Da li na devojke ostavljate utisak momka za avanture?

- Ni sam ponekad ne znam šta tačno želim u ljubavi. Postoje predrasude o svakom od nas, ali one nestaju nakon petnaestak minuta ako postoji dobra komunikacija među potencijalnim partnerima.

Story: Jeste li sada u vezi?

- Voleo bih da to trenutno ostane tajna.

Story: U kakvim ste odnosima sa bivšom devojkom Anjom Alač, ćerkom čuvene glumice Vesne Čipčić?

- Anja je divna osoba s kojom sam sada u prijateljskim odnosima i zajedno ćemo spremati diplomsku predstavu.

Story: Da li vaš rođeni brat Mihailo, koji je monah, prati vašu karijeru?

- Da, iako se u poslednje vreme ne viđamo često. On mi je veoma oštar kritičar. Posle premijere filma, rekao mi je: Bravo, konačno si uspeo da budeš prirodan. U šali sam mu uzvratio: Ako je to sve što imaš da mi kažeš, ne obraćaj mi se više.

Story: Kako ste prihvatili njegovu odluku da se zamonaši?

- Razlika između nas je šesnaest godina i ja tu nisam imao šta da prihvatam ili odbijam. Bio sam mali kada se zamonašio. To je bio njegov izbor, razumem ga, podržavam i hvala Bogu što je tako i što je on sebe pronašao u tom načinu života.

Story: Da li vam je bila čudna njegova odluka?

- Bili smo veoma bliski do moje pete godine, sve dok se on nije zamonašio i otišao od kuće. Nakon toga, na neko vreme smo se udaljili i nismo često kontaktirali, ali bio sam isuviše mali da bih tada bio svestan njegove odluke.

Story: Kako danas gledate na njegov izbor?

- Moja i njegova odluka o životnim pozivima su kompatibilne i imaju isti cilj, a to je poboljšanje odnosa među ljudima. Gluma ne postoji samo da bi se neko zabavio a drugi bili popularni, već da ljudi nešto dodatno nauče o međusobnim odnosima i da bi i pojedinci, poistovećujući se s nekim likovima, mogli da prepoznaju neke svoje vrline ili mane. Na to se svodi i monaški život, samo što je on pre svega usmeren na Boga, a potom i na druge ljude.

Story: A da li je to što ste rano počeli profesionalno da se usavršavate doprinelo da kasnije emotivno sazrite?

- Emotivno sporije sazrevam i još nisam zreo kao ličnost. Mislim da za to postoji više faktora, ali medijska eksponiranost nije mogla da me unazadi. Da sam imao sudbinu Mirke Vasiljević koja je od ranog detinjstva jako medijski eksponirana, možda bi me to na određeni način poremetilo. Naravno, ne kažem da ona ima problem u sazrevanju, samo je navodim kao primer.

Story: Koliko vi privatno imate sličnosti sa likom Tirketa koga glumite u filmu Montevideo, bog te video?

- Ono što je za njega bio prijem u BSK, za mene je prijemni ispit na Akademiji. On je okružen fudbalskim timom, a za mene je taj tim moja klasa s Akademije i ekipa Montevidea. Ono što je za njega odlazak u Montevideo, za mene je ovaj projekat ...Ima tu mnogo paralela koje kao glumac tražim u svom životu dok igram uloge.

Story: Jeste li kao mlad glumac imali potrebe da se dodatno dokazujete reditelju Draganu Bjelogrliću kako biste opravdali ukazano poverenje?

- U toku snimanja imao sam jedino potrebu da s njim razgovaram kako bih što bolje odigrao ulogu Tirketa. Pre snimanja imao sam potrebu da ga uverim kako ću dati sve od sebe jer sam želeo tu ulogu. Kasting je bio prilično naporan i stresan, kako za Dragana Bjelogrlića, tako i za nas koji smo se prijavili. U jednom trenutku imao sam potrebu da ga nazovem i upitam šta je to što on traži od Tirketa da bih mu to i ponudio.  Na to mi je on odgovorio: Dobro, Bikoviću, ne trči pred rudu. Polako.

Story: Tirke u filmu ima problem da majci objasni kako je fudbal za njega idealan poziv. Da li je to bio i vaš problem u privatnom životu kada ste se odlučili za glumu?

- Nisam imao potrebu za tim. Porodica me je od starta podržavala u onome čime sam želeo da se bavim.

Story: Prijaju li vam komentari da fizički podsećate na kolegu Dragana Mićanovića iz mlađih dana?

- Više bih voleo da me neko s njim glumački poredi jer smatram da je sjajan glumac. Inače, ne razmišljam o fizičkom izgledu na taj način. Možda on doprinosi popularnosti, ali ja želim da budem autentičan u svom glumačkom pristupu.

Nikola Rumenić

makonda-tracker