glossy intervju

Goran Bogdan: Volim kad mi je teško da radim

0

Po­pu­lar­ni hr­vat­ski glu­mac pri­ča o to­me za­što sva­ke go­di­ne do­la­zi na Beo­gra­d­ski sa­jam knji­ga i Fe­st i ka­že ka­ko je­dva če­ka na­sta­vak sni­ma­nja hit se­ri­je „Sen­ke nad Ba­l­ka­nom“.

foto: Stefan Jokić
foto: Stefan Jokić

Bez ob­zi­ra na svo­je vi­še­de­ce­ni­j­sko glu­ma­č­ko isku­stvo, bro­j­ne na­gra­de i „ime ko­je zna­ju svi u re­gio­nu“, Go­ran Bo­g­dan ni­je se mno­go dvou­mio ka­da mu je sti­gla po­nu­da da glu­mi gej sve­šte­ni­ka u fi­l­mu „Aga­pe“. Po­zna­ti hr­vat­ski glu­mac za Glo­s­sy go­vo­ri o da­ljim pla­no­vi i pri­ja­te­lji­ma ko­je je ste­kao to­kom sni­ma­nja se­ri­je „Sen­ke nad Ba­l­ka­nom“.

 

U fi­l­mu „Aga­pe“ Bran­ka Šmi­ta igra­te ne­ko­n­ve­n­cio­nal­nog sve­šte­ni­ka op­tu­že­nog za pe­do­fi­li­ju. Da li ste bez ra­z­mi­šlja­nja pri­hva­ti­li ovu ulo­gu?
- Na­me­ra nam je bi­la da na­pra­vi­mo fi­lm o ra­zli­či­tos­ti, o oko­l­nos­ti­ma u ko­ji­ma lju­di ži­ve na ovim pros­to­ri­ma. „Aga­pe“ ne go­vo­ri o pe­do­fi­li­ji i ho­mo­fo­bi­ji već smo osta­vi­li mno­go to­ga otvo­re­nog da pu­bli­ka sa­ma pro­mi­sli u ka­kvom dru­štvu ži­vi­mo. Bio je to ris­kan­tan po­tez, da ni­ko­ga ne pra­v­da­mo ni­ti osu­đu­je­mo, već smo sa­mo otva­ra­li pi­ta­nja. Ni­je mi bi­lo la­ko. Ulo­ga je veo­ma ko­m­pli­ko­va­na, ali vo­lim kad mi je te­ško da ra­dim. Po­sle pro­je­k­ci­je u Hr­vat­skoj ni­smo iza­zva­li sa­bla­zan, što mi je dra­go, va­lj­da svi sa­zre­va­mo kao dru­štvo.

 

foto: Promo

Do­pu­to­va­li ste u Beo­grad pra­vo sa sni­ma­nja. Ka­kvu no­vu ulo­gu pri­pre­ma­te?
- Upra­vo smo u Za­gre­bu za­vr­ši­li no­vi fi­lm „Dr­ža­va“ Vi­n­ka Bre­ša­na, gde igra i La­zar Ri­sto­v­ski. Na­dam se da smo ura­di­li do­bar po­sao.

 

Tre­ći put ste bi­li na Fe­stu, ali re­do­van ste gost i Sa­j­ma knji­ga. Za­što da­je­te pred­nost Beo­gra­du u od­no­su na Za­greb?
- Fe­st je me­sto na ko­jem že­lim da bu­dem sva­ke go­di­ne jer sam tu kao kod ku­će. Do­bro mi je, lju­di su su­per, fi­l­mo­vi odli­č­ni... A knji­ge ku­pu­jem ov­de jer su če­ti­ri pu­ta je­f­ti­ni­je ne­go u Za­gre­bu.

 

foto: Stefan Jokić

I no­vog da­l­ma­tin­skog epis­ko­pa Ni­ko­di­ma Ko­so­vi­ća upo­zna­li ste me­đu knji­ga­ma. Ko je ku­mo­vao va­šem su­sre­tu?
- Upo­znao nas je Se­r­gej Tri­fu­no­vić. Ta­mo sva­ke go­di­ne ku­pu­jem knji­ge i ta­ko smo Ni­ko­dim i ja pos­ta­li pri­ja­te­lji. A ka­ko je Ni­ko­dim če­sto u Za­gre­bu, po­če­li smo in­ten­zi­v­ni­je da se dru­ži­mo. Pre­sre­ćan sam što je sa­da pos­tao epis­kop, jer on je pre­di­v­na oso­ba i si­gu­ran sam da će bi­ti do­bro i za Hr­vat­sku i za ceo re­gion što je on preu­zeo tu fu­n­k­ci­ju. Po­go­to­vo nam je u ova vre­me­na po­tre­ban ta­kav čo­vek.


Mno­gi glu­m­ci spa­va­ju kod vas kad su u Za­gre­bu. Gde vi pre­no­ći­te kad do­đe­te u Beo­gra­du?
- U ho­te­lu. Po­ne­kad i kod Ma­r­ka Jan­ke­ti­ća, ali i kod dru­gih su mi vra­ta uvek otvo­re­na.

 

foto: Promo


Če­ka­mo s ne­str­plje­njem no­vu se­zo­nu se­ri­je „Sen­ke nad Ba­l­ka­nom“, u ko­joj ste igra­li Mu­sta­fu Go­lu­bi­ća. Da li ste za­do­vo­lj­ni rea­k­ci­ja­ma?
- Lju­di su rea­go­va­li do­bro na „Sen­ke“ zbog to­ga što je to odli­č­no ura­đe­na se­ri­ja. Svi­ma je ja­sno da smo mi da­nas deo glo­bal­nog se­la: naš ci­lj, što se ti­če te­le­vi­zi­j­ske pro­du­k­ci­je, mo­ra bi­ti po­re­đe­nje s vr­hu­n­skim se­ri­ja­ma ko­je se ovog mo­men­ta gle­da­ju u sve­tu.

 

 

makonda-tracker