samo za Glossy

Svetlana Ceca Bojković: Danas volim mnogo dublje nego u mladosti

0

Glumica Svetlana Bojković igra glavnu ulogu u predstavi "Moja ti", u režiji Aleksandre Milavić Dejvis, koje je na repertoaru Ateljea 212 od 21. septembra. Predstava govori o ljubavi i diskriminaciji, a slavna glumica u intervjuu za Glossy.rs otkriva kako ona danas gleda na emocije i plaši li se starosti.

foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Svetlana Bojković u predstavi “Moja ti” igra lik lezbijke Dragice, što je ujedno i noseća uloga ovog pozorišnog komada. Kako i sama autorka kaže, od Dragice sve počinje. Tema predstave je ljubav u svim svojim oblicima, prožeta temom diskriminacije, kako prema istopolnim partnerima, tako i sve zastupljenijoj prema starim licima. Osim Svetlane, uloge igraju i Tanja Bošković, Gorica Popović, Sofija Juričan i Ivan Mihailović.

 

foto: Igor Mandić

Glavna junakinja, šarmantna Ceca Bojković za Glossy govori o utiscima sa rada na ovom komadu, kao i kako ona lično proživljava motive predtave

 

Posle pola veka glumačkog rada vi i dalje glumite sa istim žarkom kao na početku. U čemu je tajna?

 

Pre svega radim ono što volim. Do danas sam zadržala radoznalost za otkrivanje brojnih slojeva. Gluma je jedno beskonačko polje, bogato i istraživanje u glumi se nikada ne završava. Želja za glumom prestaje samo kad izgubi interesovanje za istraživanjem."

foto: Igor Mandić

Kakva su vaša sećanja na davne dane u Beogradu?

Junakinja predstave koju igram je oko pet godina starija od mene privatno. Sećam se radnih akcija, zakrčene Knez Mihailove kao i godišnjih odmora u odmaralištima preduzeća... Tekst je višeslojan, ima deo koji se vraća lepoj prošlosti, deo koji ukazuje na postojeću diskriminaciju prema starim ljudima. Imam deo u tekstu kada kažem: Jeste li primetili kako vas uče da vam stari ljudi budu gadni jer imaju bore? To se sve odnosi na teror mladosti koji nastupa."

Na filmu je to uradila samo JEDANPUT, a privatno... Svetlana Bojković otkrila detalj koji do sada nismo znali

 

Plašite li se i vi starenja i da će vas gledati podrugljivo?

Nisam o tome razmišljala... Doduše ja već jesam u ozbiljnim godinama (smeh) takozvanog zlatnog doba. Jedino na šta ne mogu sasvim da utičem jeste da budem zdrava i u kondiciji, a nek me drugi gledaju kako god žele."

 

foto: Igor Mandić

Mislite li da ćete biti zaboravljeni u starosti kako sa umetničke strane tako i privatno od dragih osoba?

Posle našeg odlaska svi budemo zaboravljeni. Pitajte danas mlade glumce da li znaju ko je Branko Pleša, pa će vam sve biti jasnije. Uskoro neće znati ni ko je bio Ljuba Tadić. Nemam povodom toga nikakvih iluzija, ali zato želim da dokle god sam živa, u životu uživam punim plućima."

Nastavak intervjua pročitajte na sledećoj strani.

makonda-tracker