Životna priča

Modna ikona, zavodnica i muza: Sve tajne čuvene Džejn Birkin (FOTO)

0
Zbog samo jedne ljubavne pesme, ali i strasne i turbulentne veze sa Seržom Genzburom, ova engleska lepotica postala je nezaobilazni deo pop kulture. Nakon smrti supruga, a kasnije i ćerke, nakratko se povukla iz javnosti, a pre nekoliko godina objavila je memoare iz svog burnog života

 

 

foto: Profimedia

 

Nastanak čuvene Birkin torbe

 

U avionu iz Pariza za London, početkom osamdesetih godina prošlog veka, slučajno su se upoznali čelnik modne kuće Hermes Žan-Luj Dima i Džejn Birkin. U toku leta, otvorila se njena slamnata torba i sav sadržaj prosuo se po podu aviona. Frustrirana zbog tog događaja požalila se Dimi kako ne može da pronađe adekvatnu torbu za sebe, a on joj je obećao da će je njegova kompanija dizajnirati jedan model specijalno za nju. Tako je i bilo. Čuvena Birkin torba nastala je 1984, dve godine posle susreta u avionu. U početku, Džejn je na ime naknade zbog korišćenja njenog imena dobijala torbe besplatno, a sada joj se godišnje isplaćuje svota koju ona potom daruje u humanitarne svrhe po svom izboru.

 

Misteriozna smrt ćerke

 

Svetsku javnost 2013. godine potresla je vest da je britanska fotografkinja Kejt Beri, ćerka glumice Džejn Birkin iz prvog braka, pronađena mrtva na pločniku ispred svog stana u Parizu. Nagađa se da se Kejt, koja se godinama borila sa zavisnošću od alkohola i droga, bacila kroz prozor svog stana. Iz policije su rekli da je slučaj pod istragom i dodali da su ulazna vrata njenog stana, u kojem su pronađeni antidepresivi, bila zaključana. Do danas, četiri godine posle, Džejn nije želela da priča o ovom nesrećnom slučaju pa pravi razlog smrti nije ni otkriven.

 

foto: Profimedia

 

( Izvor: Story, Piše: Milica Prelević )
makonda-tracker