Životna priča

Modna ikona, zavodnica i muza: Sve tajne čuvene Džejn Birkin (FOTO)

0
Zbog samo jedne ljubavne pesme, ali i strasne i turbulentne veze sa Seržom Genzburom, ova engleska lepotica postala je nezaobilazni deo pop kulture. Nakon smrti supruga, a kasnije i ćerke, nakratko se povukla iz javnosti, a pre nekoliko godina objavila je memoare iz svog burnog života

 

 

foto: Profimedia

 

Volim te… Ni ja tebe

 

Sa 19 godina debitovala je u filmu Ričarda Lestera The Knack, a posle dve godine proslavila se ulogom u ostvarenju Uvećanje. Tada se udala za britanskog muzičara Džona Berija s kojim je dobila ćerku Kejt, ali taj brak raspao se brzo. Sa 22 godine dobila je ulogu u francuskom filmu Slogan, iako nije znala ni reč francuskog, a partner joj je bio tada četrdesetogodišnji Serž Genzbur, poznati zavodnik i ljubitelj divljih noćnih provoda. Seržov stav prema njoj bio je negativan u početku. Nije mu bila ni privlačna, ni draga, ali ipak se postepeno zaljubljivao u nju.


- Taj arogantan i pompezni snob jednostavno me prezire – govorila je Birkinova. Ipak, ubrzo su uplovili u strasnu vezu koja je često punila novinske stupce. Ludi noćni provodi, seks, duvan, alkohol i muzika bili su deo njihove svakodnevice. Nakon prvog zajedničkog filma, Džejn i Serž glumili su zajedno u još tri, ali ništa ih nije proslavilo kao pesma Je t’aime… Moi Non Plus, u prevodu Volim te… ni ja tebe iz 1969. godine.

 

foto: Profimedia


O senzualnosti ove pesme i danas se polemiše. Zavodnik i šarmer bez premca, Serž je tih godina bio opčinjen francuskom glumicom i seks-simbolom Brižit Bardo. Zapravo, tu pesmu napisao je za nju. Naime, Brižit je u to vreme bila u braku s nemačkim plejbojem i bogatašem Ginterom Saksom, ali kako je bila veoma nezadovoljna njihovim odnosom, odlučila je da prihvati Seržov poziv na večeru. On je kasnije i sam priznao da je taj njihov izlazak bio potpuna katastrofa jer je on bio izbezumljen njenom lepotom i potpuno zbunjen. Brižit ga je nakon toga nazvala i zamolila da joj napiše jednu lepu ljubavnu pesmu ukoliko želi da popravi prvi utisak. Već sledećeg jutra imao je dva nova hita: Bonnie et Clyde i Je T’aime … Moi Non Plus.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

( Izvor: Story, Piše: Milica Prelević )
makonda-tracker