icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

da li je ovo kraj mukama?

Poznati podržali Dženifer Aniston: Njeno pismo svako mora makar dva puta da pročita (FOTO)

Podeli:

  • 23
Pismo slavne glumice Dženifer Aniston o tome koliko svet vrši pritisak na nju da se ostvari kao majka protutnjalo je svetom i ganulo milione ljudi. Među onima koji su javno reagovali bilo je i slavnih.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prenosimo vam u celosti Dženiferino pismo.

 

Dženifer Aniston, večna trudnica u medijima: Ne moramo da se udamo i rodimo dete da bismo bile ostvarene kao osobe!

 

„Dozvolite mi da vam za početak kažem da nikad ranije nisam reagovala na tračeve. Ne volim na taj način da dajem energiju biznisu koji se bazira na lažima, ali sam želela da učestvujem u većem razgovoru koji je već počeo i treba da se nastavi. Pošto nisam na društvenim mrežama, odlučila sam da svoje misli prenesem ovako, pisanim putem.

Čisto da se zna, nisam trudna. Ali mi je dosta. Dosta mi je svakodnevnog nadzora i pričanja o mom telu koje se krije iza ’novinarstva’, ’prvog amandmana’ i ’vesti o poznatima’.

Mog muža i mene svakodnevno maltretiraju na desetine agresivnih fotografa koji stoje ispred naše kuće i spremni su da urade gotovo sve kako bi dobili bilo kakvu fotografiju, čak i ako to znači da će ugroziti nas ili nesrećne prolaznike koji se slučajno nađu u blizini. Ali izuzimajući aspekt javne bezbednosti, želim da se fokusiram na širu sliku o tome šta ovaj suludi tabloidni ritual predstavlja za sve nas.

 

Zanosna i fit i u petoj deceniji: Ovako izgledaju jednostavni rituali Dženifer Aniston! (FOTO)

Ako sam ja neka vrsta simbola za neke ljude, onda očigledno predstavljam primer objektiva kroz koji svi, kao društvo, gledamo na naše majke, ćerke, sestre, žene, drugarice i koleginice. Svođenje žena na objekte i stalno nadgledanje kroz koje faze prolaze je apsurdno i uznemirujuće. Način na koji mene predstavljaju u medijima je jednostavno odraz toga kako gledamo i predstavljamo žene generalno – poredimo ih sa nekim izvitoperenim standardima lepote. Ponekad kulturološkim standardima treba samo nova perspektiva kako bismo ih videli onakve kakvi zaista jesu – kolektivno prihvatanje... podsvesno pristajanje. Ali mi biramo na šta ćemo pristati. Devojčice širom sveta upijaju ono što smo mi već prihvatili, pasivno ili ne. I sve to počinje veoma rano. Šalje im se poruka da nisu lepe ako nisu jako mršave, da nisu vredne naše pažnje ako ne izgledaju kao modeli ili kao glumice na naslovnim stranama magazina – i to je nešto na šta svi svesno pristajemo.

 

Ranije sam govorila sebi da su tabloidi poput stripova i da ne treba da ih shvatam ozbiljno, već da je to jednostavno sapunica koju ljudi prate kad im je potrebna zabava. Ali ne mogu to više sebi da govorim jer je istina da je uhođenje i objektifikacija koju proživljavamo već decenijama uticala na izopačenost toga kako računamo koliko je žena vredna.

 

 

foto: Profimedia

Prošlog meseca sam posebno shvatila koliko ženu definišemo na osnovu njenog bračnog ili roditeljskog statusa. Sama činjenica da mediji trenuto troše velike količine resursa kako bi otkrili da li sam ja trudna (po milioniti put, ali ko još broji) govori u prilog tome da ženu smatramo na neki način nekompletnom, neuspešnom ili nesrećnom ako nije udata ili nema dete. Umesto o velikim stvarima, kao što su masovna ubistva, veliki požari, velike odluke Vrhovnog suda, predstojeći izbori i druge bitne teme, tabloidi se koncentrišu na ovo.

 

Ko koga kopira: Dženifer Aniston i Džulija Roberts u istom izdanju, kojoj bolje stoji? (FOTO)​​​​​​​

Evo šta želim da kažem: potpuni smo sa partnerom ili bez njega, sa detetom ili bez njega. Možemo sami da donosimo odluke šta je to nama lepo na našim telima. To je naša i samo naša odluka. Hajde da donesemo tu odluku za sebe i za sve devojčice koje se ugledaju na nas širom sveta. Hajde da donesemo tu odluku svesno, izvan tabloidne buke. Ne moramo da budemo udate ili da postanemo majke da bismo bile ostvarene. Možemo same sebi da napravimo ’živela je srećno do kraja života’ kraj.

 

Dosadilo mi je da budem deo tog narativa. Da, možda ću postati majka jednog dana i, kad sam već potpuno iskrena, ako se to nekad i desi, ja ću vam to prva saopštiti. Ali ne želim da postanem majka zato što se osećam kao da mi nešto fali ili da nisam kompletna, kao što bi naša kultura vesti o poznatima želela da verujete. Nervira me što treba da se osećam loše jer mi se telo menja, ili zato što sam pojela hamburger za ručak, ili zato što sam slikana iz čudnog ugla i zbog toga prozvana jednom od ove dve stvari: ’trudna’ ili ’debela’. Da ne pominjemo onaj bolan osećaj kada prijatelji i kolege krenu da mi čestitaju na fiktivnoj trudnoći, što se često dešava po desetak puta tokom jednog dana.

 

Otkrila tajnu savršenog izgleda: Ovako trenira Dženifer Aniston


Kroz sve ove godine iskustva naučila sam da se praksa tabloida, iako jeste opasna, verovatno nikada neće promeniti. Ali može da se promeni naša svest i reakcija na toksične poruke koje se kriju u tim naizgled bezazlenim pričama koje nam se serviraju kao istina i oblikuju ideju o tome ko smo i ko treba da budemo. Mi možemo da odlučimo koliko da verujemo u ono što nam je posluženo i možda će, jednog dana, tabloidi morati da pogledaju svet kroz drugi, humaniji objektiv“, napisala je slavna glumica i izazvala reakcije mnogih slavnih kolega.

Prvi je pohvalu - i to fenomenalnu - dao njen suprug Džastin Teru.

 

 

 

A photo posted by @justintheroux on

 

On je na svom Instagram nalogu okačio fotografiju slavne glumice i linkovao njeno pismo, dodavši u opis „WCW“ (Woman Crush Wednesday), tag za označavanje žena koje inspirišu.

 

Pohvalama se priključila i Olivija Vajld.

 


Slavna pevačica Šeril Kol napisala je: „Taman kada sam mislila da ne mogu jače da je volim“.

 

Dženifer Aniston i Džastin Tero: Najlepši momenti iz doma slavnog glumačkog para​​​​​​​

 

I glumica Niki Rid ima samo reči hvale za pismo Dženifer Aniston, pa je napisala da „svako mora da ga pročita bar dva puta“.

 

Inicijalizacija u toku...