zamršen odnos

Mnogi su zaboravili kako se prezivala i čija je ćerka: 22 godine pre Šajlo, i Anđelina Džoli se odrekla očevog prezimena

0

Iako se od početka karijere predstavljala kao Anđelina Džoli, odnosno svojim srednjim imenom, glumica je do 2002. godine zapravo nosila prezime svog oca, čuvenog holivudskog glumca

'Džoli' u imenu Anđeline Džoli zapravo je do 2002. bilo njeno srednje ime
"Džoli" u imenu Anđeline Džoli zapravo je do 2002. bilo njeno srednje imefoto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Pre nekoliko dana, američki TMZ javio je da je Šajlo Džoli-Pit, ćerka Anđeline Džoli i Breda Pita, na svoj 18. rođendan podnela zahtev da se očevo prezime ukloni iz njenog punog imena.


Dok njene sestre Vivijen i Zahara nisu formalno preduzele isti korak, one se već neko vreme predstavljaju samo prezimenom Džoli, dok, koliko je poznato, Bred Pit ima veoma loš odnos sa svom svojom decom.


Nekadašnji par Džoli-Pit zajedno ima šestoro dece, troje usvojene i troje biološke, a otkako su se rastali 2016. godine, glumac pokušava da obnovi odnos sa decom, ali mu očigledno ne ide najbolje.

I dok je u pitanju zaista veliki udarac, ovaj potez nije nešto što nikad nije viđeno u Holivudu. Nedavno se i Suri Kruz odrekla prezimena svog oca Toma Kruza, a i sama Anđelina Džoli zapravo je rođena kao Anđelina Vojt, ćerka čuvenog glumca Džona Vojta.

 

Anđelina Džoli i Džon Vojt 1986. godine
Anđelina Džoli i Džon Vojt 1986. godinefoto: Michael Grossman / Zuma Press / Profimedia

Zašto se Anđelina Džoli odrekla prezimena svog oca?


Anđelina Džoli Vojt rođena je 3. juna 1975. godine u Los Anđelesu, a njeni roditelji su glumci Maršelin Bertran i Džon Vojt, koji su dve godine ranije zajedno dobilii još i sina Džejmsa. Dok je Anđelina još bila beba, majka i otac su joj se razveli, a deca Vojtovih nastavila su život s majkom, koja je prekinula karijeru kako bi im se posvetila.


Kad je moj otac imao aferu, to je promenilo njen život. Uništilo je njene snove o porodičnom životu. Ali je i dalje uživala da bude majka – rekla je Anđelina.

Raspadanje porodice nanelo je Anđelini mnogo bola i ona je od detinjstva imala niz problema koji se tiču mentalnog zdravlja: samopovređivala se i u tome, kako je rekla, "nalazila nešto terapeutski, kao da je živa i oslobađa se", imala je nesanicu, poremećaj u ishrani, koristila je "svaku moguću drogu", a sa 19 i, potom 22 godine, pokušala je sebi da oduzme život.

 

Sa 24 godine je doživela nervni slom, nakon čega je hitno hospitalizovana.
Veruje se da je odnos sa ocem jedan od najvažnijih faktora koji je doprineo Anđelininim problemima. Nakon razvoda roditelja, sa Džonom Vojtom se viđala sporadično i, kako je rekla, uglavnom pred javnošću.

 

Anđelina Džoli i Džon Vojt u operi 1997. godine
Anđelina Džoli i Džon Vojt u operi 1997. godinefoto: Kathy Hutchins / Zuma Press / Profimedia

Uspostavili su bolju komunikaciju nakon što su zajedno igrali u filmu "Lara Kroft: Pljačkaš grobnica" (2001), ali to je verovatno bio vrhunac njihovog dobrog odnosa – od tada je bivao sve lošiji, a oni su se udaljavali. U tom trenutku, ona je koristila umetničko ime Anđelina Džoli, što je njeno srednje ime, ali je 2002. podnela zahtev da zvanično više ne bude Anđelina Džoli Vojt. Glumac je izašao u javnost nakon novog skandala i u emisiji Access Hollywood izjavio da njegova ćerka ima "ozbiljne psihičke probleme".


Međutim, kako je njena slava rasla, Džon Vojt je o ćerki pričao sve više, a javno je komentarisao njen privatni život i probleme s mentalnim zdravljem i jednom i u jednom intervjuu pokazao da ne zna tačno kako se zove njena ćerka Šajlo, nazivajući se pogrešnim imenom.


Ni Anđelinina majka i brat više nisu imali komunikaciju sa Vojtom, a u u jednom periodu šest i po godina niko iz porodice nije razgovarao s njim. Pomirili su se tek nakon smrti Maršelin Bertran od raka jajnika 2007, o čemu su progovorili tek tri godine kasnije.

 

Anđelina Džoli i njen otac Džon Vojt na premijeri njenog filma 'U zemlji krvi i meda' 2011.
Anđelina Džoli i njen otac Džon Vojt na premijeri njenog filma "U zemlji krvi i meda" 2011.foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Međutim, Anđelina i njen otac očigledno imaju mnogo više neslaganja od zamršenih porodičnih problema. Dok je ona u više navrata bila gošća Bele kuće tokom mandata Džoa Bajdena, Vojt je poštovalac Donalda Trampa, a prošle godine su izrazili suprotne stavove po izbijanju nove krize na Bliskom istoku.


Dok svet posmatra, a mnoge vlade podržavaju, milione palestinskih civila: dece, žena i porodica, kolektivno kažnjavaju i izlažu dehumanizaciji, dok im se u suprotnosti s međunarodnim pravom uskraćuje hrana, lekovi i humanitarna pomoć – napisala je Anđelina Džoli na Instagramu i pozvala da se prekine izraelsko bombardovanje Palestine, nakon čega je njen otac objavio snimak u kom je istakao da je "razočaran" pogledom njegove ćerke na ovaj konflikt i izneo svoje mišljenje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Životna ispovest Feđe Štukana: Anđelina Džoli i Bred Pit su mi dali ideju da sve stavim na papir

 

makonda-tracker