zanimljivo

Koliko novca dobijaju osvajači Oskara? Cifra će vas ŠOKIRATI i iznenaditi toliko da ćete ostati bez komentara

0

Ako ste se pitali šta dobijaju glumci i glumice kada osvoje "Oskara" sada možete saznati istinu 

KOLIKO NOVCA DOBIJAJU DOBITNICI OSKARA?
KOLIKO NOVCA DOBIJAJU DOBITNICI OSKARA?foto: Profimedia

Dodela Oskara je postala jedna od najprestižnijih ceremonija dodele nagrada na svetu i pretvorila se u događaj koji se prati u hiljadama domova.

 

Medijski uticaj Oskara je ogroman i iako se čini da brojevi iz godine u godinu opadaju (iako to zavisi od godine do godine), oni su i dalje veoma važni za filmsku industriju.


Osim prestiža i priznanja mnogi misle da uz Oskara dolazi i određena svota novca, a mnogi se pitaju koja cifra je u pitanju.

 

 

Odgovor na to pitanje je zaista zapanjujuć, kako za glumce i glumice tako i za sve one koji učestvuju u kreiranju sadržaja. Šta biste rekli ako bismo vam otkrili da oni za sav trud i rad dobijaju 0 evra.

 

Ne postoji direktna finansijska dobit povezana sa nagradama, tako da pobednici dobijaju 'samo' priznanje i prestiž koji Oskar nosi. 

 

Međutim, to ne znači da odlaze praznih ruku, ali...


Kroz studiju koju je pre nekog vremena sproveo IBISvorld, procenjeno je da prosečna plata dobitnika Oskara raste i do 20 odsto nakon dobijanja nagrade, pa iako ne dobijaju ništa direktno, to im povećava prihode.

 

GLUMCI SU NAKON DOBIJANJA OSKARA VIŠE PLAĆENI
GLUMCI SU NAKON DOBIJANJA OSKARA VIŠE PLAĆENI foto: Profimedia

 

Ovo je logično ako uzmemo u obzir prestiž koji se vezuje za Oskara. Ipak, nije isto osvojiti jednu ili više nagrada, nije isto biti prvi ili drugi, itd. Postoji mnogo varijabli.

 

Pored toga, studija Univerziteta Kolgejt pokazala je da su muški glumci nagrađeniji od ženskih glumaca.

 

Poslednjih godina povećanje plata za muškarce rezultiralo je razlikom od 3,6 miliona evra, dok je za glumice bila 500.000 evra.

 

OSKAR NOSI PRESTIŽ, ALI OSVAJAČI NE DOBIJAJU NOVAC
OSKAR NOSI PRESTIŽ, ALI OSVAJAČI NE DOBIJAJU NOVAC foto: EPA / PAUL BUCK

 

Prema tome, ne može se kategorički „izjaviti“ da je povećanje identično.

 

Pored toga, mnogi, ako ne i svi, dobitnici često preuzimaju razne poklone od različitih brendova koji su povezani sa nagradama, iako je teško odrediti vrednost ovih predmeta, jer oni mogu biti različiti u zavisnosti od nagrade, glumca ili glumice, brend itd.

 

Bonus video:

Koji naš film je mogao da se takmiči za Oskara?

 

makonda-tracker