NIJE JE OBESHRABRIO

Rekao joj je da je PREVIŠE RUŽNA, a ona je odlučila da USPE: Početak karijere holivudske zvezde bio je prava KATASTROFA

0

Čuvena holivudska glumica, Meril Strip, danas puni 74. godine 

Početak karijere Meril Strip
Početak karijere Meril Stripfoto: EPA / ETTORE FERRARI

Poznata američka glumica Meril Strip nosi titulu jedne od najvećih umetnica koju je svet ikada imao. Svoj talenat za glumu pokazala je čitavom svetu, a na početku karijere doživela je poniženje koje je godinama prepričavala.


Meril Strip je počela da trenira glas sa 12 godina i da glumi u srednjoj školi. Godine 1971. diplomirala je dramu i kostimografiju na Vasar koledžu u Poukipsiju u Njujorku.

 

Nakon rada u letnjem pozorištu, Strip je studirala dramu na Univerzitetu Jejl, gde je 1975. godine stekla zvanje magistra likovnih umetnosti. Zatim se preselila u Njujork da bi započela profesionalnu karijeru kao glumica.

 

 

Na početku karijere ipak, nije išlo sve tako glatko. Strip je ispričala sve o incidentu koji se dogodio na audiciji za glavnu žensku ulogu u filmu King Kongu.

 

Kako je rekla, nju je sin producenta Dina De Laurentisa pozvao na kasting, a nakon što se pojavila ostao je zaprepašćen. Izgovorio je rečenicu, za koju je mislio da ona neće razumeti, a glasila je "koliko ružna žena", ali je ona to razumela. 

 

Objavila je čak i fotografiju koja svedoči o tome, a uz koju je pisalo:

 

- Ovo sam bila ja na povratku kući sa audicije za King Konga, gde su mi rekli da sam previše "ružna" za tu ulogu. Ovo je bio ključni trenutak za mene. Ovo jedno lažno mišljenje moglo je da poremeti moje snove da postanem glumica ili da me natera da se počnem još više da verujem u sebe. Duboko sam udahnula i rekla: "Žao mi je što misliš da sam previše ružna za tvoj film, ali ti si samo jedno mišljenje u moru hiljada i ja idem da pronađem drugo". Imala sam 18 godina".

 

 

To je bio trenutak kada je odlučila da će uspeti i njena karijera kreće uzlaznom putanjom. Strip je debitovala na Brodveju 1975. sa Treloni iz "Velsa". Dve godine kasnije pojavila se u svom prvom dugometražnom filmu, Julia (1977), ali je njena uloga u "Lovcu na jelene" (1978) donela Stripovoj veliko glumačko priznanje. Iste godine je glumila u televizijskoj mini seriji Holokaust, za koju je dobila nagradu Emi.

 

Tokom narednih 10 godina, Stripova je potvrdila svoju reputaciju jedne od najboljih holivudskih dramskih glumica. Njeni nastupi u filmovima "Kramer protiv Kramera" i "Sofijin izbor"  doneli su joj Oskara za podršku glumica i nagradu za najbolju glavnu glumicu.

 

Ispovest Meril Strip s početka karijere
Ispovest Meril Strip s početka karijere foto: Profimedia

 

Do kasnih 1980-ih, reputacija Stripove kao briljantne glumice postala je teret. Njeno ime se obično povezivalo sa ozbiljnim, često depresivnim filmovima, a neki kritičari su se žalili da njenim nastupima nedostaje saosećanja. Kao rezultat toga, Strip je pokušala da promeni svoj popularni imidž pojavljivanjem u nekoliko komedija,

 

Ovi filmovi nisu bili dobro prihvaćeni, a Strip se vratila dramskim filmovima koji su zahtevali više tehničke veštine i manje lične harizme.

 

2003. Strip je dobila 13. nominaciju za Oskara bez presedana—za najbolju sporednu glumicu u "Adaptaciji" i još jednu nominaciju za Oskara (za najbolju glumicu) za ulogu nadmoćne urednice modnog časopisa u filmu "Đavo nosi Pradu".

 

Meril Strip danas 74. godine
Meril Strip danas 74. godine foto: Profimedia

 

Godine 2008. igrala je Donu, sredovečnu ženu koja je ponovo spojena sa troje svojih bivših ljubavnika, u mjuziklu Mamma Mia! a kasnije te godine glumila je sa Filipom Simorom Hofmanom u "Sumnji", filmu o časnoj sestri koja sumnja da sveštenik ima neprikladne odnose sa decom u katoličkoj školi.

 

Njen nastup u poslednjem filmu doneo je Strip još jednu nominaciju za Oskara. Takođe je dobila priznanje kritike za ulogu slavne američke kuvarice Džulije Čajld u "Džuli i Džulija" (2009), ulozi za koju je dobila Zlatni globus i svoju 16. nominaciju za Oskara.

 

Čuvena glumica danas puni 74. godine i iza sebe ima karijeru na kojoj bi joj pozavideo veliki broj holivudskih kolega. 

 

 

makonda-tracker