OTVORENO

IMAJU DVE ISTE OSOBINE: Mirjana Karanović otkrila kako joj je "ušla" u lik Mire Marković, ali i šta joj je bilo najteže

0

Iako joj supruga Slobodana Miloševića po mnogo čemu nije bliska, čuvena glumica oduševila je svojim tumačenjem njenog lika u seriji "Porodica", a sada otkriva da joj je u tome pomogao savet Meril Strip

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Sinoć je na Superstar TV-u i RTS-u održana premijera prve epizode serije "Porodica" koja prati poslednje sate pred hapšenje nekadašnje predsednik SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.


U jednoj od glavnih uloga našla se Mirjana Karanović, koja igra svoju imenjakinju — Miru Marković, a publika je na društvenim mrežama odmah po početku epizode komentarisala da je Karanovićeva uradila odličan posao. Kako joj je to uspelo?


Koristio mi je savet velike Meril Strip, koja je rekla da uvek u liku, čak ikako joj je privatno antipatičan, pronađe dve osobine koje je povezuju sa njim. Uz sve naše različitosti, Mira Marković i ja imale smo iste osobine- da ne podnosimo poltrone i da imamo potrebu da budemo voljene. Taj njen univerzum je često delovao kontradiktorno, ali smatram da jaki ljudiu sebi uvek nose kontrasne osobine — izjavila je glumica za "Politiku".

 


Ona je za "Novosti" istakla da je pošla od ideje koje uopšte bila ta žena, kao i da joj je bila bitna podrška partnera, a to je u slučaju ove serije Boris Isaković, koji je maestralno odigrao lik Slobodana Miloševića.

 

Mirjana Karanović, Mira Marković
foto: Youtube Printscreen

Trudila sam se da pronađem zajedničke tačke, koje uvek postoje. To radim i kada igram dramski lik iz nekog pisanog dela. A ovo je bilo prvi put da sam oživljavala lik osobe koja je postojala. Morala sam da se pridržavam činjenica i nisam mogla mnogo toga da prepustim svojoj kreativnoj mašti. Ali svejedno sam morala da u sebi pronađem njen unutrašnji svet, jer mislim da nije dovoljno fizički da ličimo na likove koje igramo. Bavila sam se psihologijom tog lika, čitala šta je pisala, gledala video-zapise, razgovarala s rediteljem, probala, istraživala. Pošla sam od opšte ideje ko je ta žena, sagledavala sam je iz drugačijeg ugla i bila mi je veoma važna podrška partnera — istakla je Mirjana.

 

Mirjana Karanović, Mira Marković
foto: Youtube Printscreen

Ona je napomenula da je uvidela koliko je njenoj junakinji bio bitan odnos sa suprugom.


Veza sa Miloševićem bila je najvažnija u njenom životu, čak snažnija od veze sa decom. U seriji se ne pojavljuje njihov sin Marko, osim jednog telefonskog razgovora, a Marija je više bila okrenuta ocu — zaključila je.


Ona je priznala da joj je bilo najteže da u sebi pronađe dobro poznati glas Mire Marković.

 

Mirjana Karanović, Mira Marković
foto: Youtube Printscreen

Mirjana je bila osoba koja je zadržavala emocije za sebe. Gradila je bedem oko sebe u komunikaciji s ljudima koji su je ugrožavali, ili je ona mislila da je ugrožavaju. Bilo je izazovno pronaći kako razgovara s takvim ljudima, kako se, zapravo, brani i gde su tačke pucanja savršeno izgrađenog zaklona. Kod nje je glas vrlo karakterističan. Kada sam stavila periku, svi su videli da mnogo ličimo. Nosila sam malo šminke. Kako se razvijala situacija, pošto nisu puno spavali, dodavali su mi malo "umora" na lice. Nisam ni shvatila koliko nosimo isti tip lica, taj šumadijski, kako bih ga nazvala — kaže glumica.
 

 

makonda-tracker