apeluje na sve da paze

Slavnom glumcu stigli rezultati biopsije: 6 puta je pobedio RAK, a fanovi su sada strepeli više nego ikad

0

Slavni glumac se do sada već šest puta uhvatio u koštac sa opakom bolešću... 

Glumac je pre nekoliko dana objavio da čeka rezultate biopsije
Glumac je pre nekoliko dana objavio da čeka rezultate biopsijefoto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Slavni glumac Hju Džekmen se do sada šest puta borio protiv raka kože i šest puta je pobedio. Džekmen, poznat po glavnim ulogama u filmovima „Jadnici“ i „Najveći šoumen“, počeo je borbu sa od karcinomom bazalnih ćelija još 2013. godine, kada je otkrio da mu je iz nosa uklonjena kancerogena izraslina.

 

Džekmen, koji je glumio i poznatog strip junaka Vulverina od 2000. godine, otkrio je ranije ove nedelje da je bio podvrgnut testovima za rak kože nakon lekarskog pregleda.

 

On je tom prilikom i pozvao svoje fanove da se zaštite od sunca.


- Molim vas da budete bezbedni kad ste na suncu. Ne zaboravite da nosite kremu za sunčanje sa visokim nivoom zaštite. I to bez obzira na godišnje doba- rekao je 54-godišnjak.

 

Svima je laknulo kad je Hju otkrio da su rezultati poslednjih testova negativni
Svima je laknulo kad je Hju otkrio da su rezultati poslednjih testova negativni foto: Hju Džekmen Instagram

Hju je sada rekao da su na sreću poslednji testovi koje je radio bili negativni, tako da neće morati i sedmi put da se uhvati u koštac sa opakom bolešću.


- Moje biopsije su bile negativne . Hvala na svima na ljubavi koju ste mi slali. Osećam je - rekao je Džekmen.

 

Glumac je podsetio i koliko je prevencija bitna. Bazocelularni karcinom kože je jedan od najčešćih karcinoma u SAD i lečenje može biti veoma efikasno kada se rak otkrije rano.

 

Najčešće je uzrokovan izlaganjem suncu ili sunčanjem u zatvorenom prostoru, prema Fondaciji za borbu protiv raka kože, koja dodaje da svakodnevno nošenje kreme za sunčanje, izbegavanje najintenzivnije sunčeve svetlosti i mesečna provera kože mogu smanjiti rizik od razvoja bolesti.
 

Barem jednom godišnje idite na kontrolu

 

Stručnjaci savetuju da idete kod lekara barem jednom godišnje. 

 

- Došlo je do povećanja broja melanoma koji se pojavljuje u delovima našeg tela koja nisu izložena suncu, kao što su pazuh, genitalna oblast i između prstiju na nogama. Zato je važno da jednom godišnje proverite celo telo - rekao je za CNN u februaru dr Arif Kamal, glavni službenik za pacijente Američkog društva za rak.

 

Hju je apelovao sve da idu na kontrole i da se paze
Hju je apelovao sve da idu na kontrole i da se paze foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Kada proveravate rak kože, važno je da pažljivo pogledate svu svoju kožu, uključujući dlanove, tabane, između prstiju i zadnjicu i u predelu genitalija.

Američka akademija za dermatologiju savetuje korišćenje metode A, B, C, D, E za analizu svih zabrinjavajućih tačaka, a zatim odlazak kod specijaliste sa bilo kakvim nedoumicama.

- Za one od nas ovde na severnoj hemisferi, molimo vas da nosite kremu za sunčanje. To jednostavno nije vredno toga. Bez obzira koliko želite preplanulost. Verujte mi. Stavite kremu za sunčanje. I dalje ćete se lepo provesti napolju, u redu? Molim vas, budite sigurni - rekao je Džekmen
 

 

makonda-tracker