hrabro gazi devetu deceniju

Bila je SEKS SIMBOL šezdesetih, svi je pamte po BELOM KUPAĆEM kostimu: Prva Bondova devojka boluje od teške bolesti

0

Ursula Andres danas puni 87. godina 

foto: Sunnymede Film Productions / Christophel Collection / Profimedia
foto: Sunnymede Film Productions / Christophel Collection / Profimedia

Slavna glumica Ursula Andres rođena je 19. marta 1936. godine, otac joj je bio Nemac, a majka Švajcarka.

 

Tečno govori nemački, engleski, italijanski i francuski, a karijeru je započela kao model u Rimu, a kasnije je glumila u nekoliko italijanskih filmova.

 

Njena najpoznatija uloga je Hani Rajder, prva Bond devojka u filmu 'Dr. No’, a za sva vremena ostala je upamćena scena u belom bikiniju sa kaišem:

 

- Bio je to veliki trenutak za mene. Mislim da je jednostavan beli bikini napravio potpunu promenu u mojoj karijeri i doveo me do velikog uspeha. Potpuno sam se osamostalila i moj život se potpuno promenio - ispričala je ona.

 

 

Ova uloga joj je otvorila put u filmskoj industriji. Nakon nje dobila je priliku da bude deo velikih ostvarenja u produkcijama kao što su "Zabava u Akapulku", "Kazino Rojal", "Crveno sunce".

 

- Nakon što sam bila prva Bond devojka, imala sam ponudu za ponudom i mogla sam da biram uloge koje su same dolazile - bila je iskrena ona.

 

Takođe, 1965. Ursula je pozirala za časopis „Plejboj”. Bila je udata za glumca i reditelja Džona Dereka, ali brak se raspao nakon što je imala aferu sa glumcem Žan-Polom Belmondom, za kojeg je rekla da je „ljubav njenog života“.

 

Prva Bondova devojka je ostala upamćena kao seks simbol šezdesetih godina
Prva Bondova devojka je ostala upamćena kao seks simbol šezdesetih godina foto: EPA / ANSA

 

Mediji su je povezivali sa Šonom Konerijem, Marlonom Brandom i Huliom Iglesijasom.


Magazin Empajer proglasio ju je za jednu od 100 najseksipilnijih zvezda u istoriji filma, a obožavaoci Džejmsa Bonda proglasili su je za najbolju Bond devojku.

 

Ipak, ni u njenom životu nisu cvetale samo ruže.  Početkom dvehiljaditih njoj je ustanovljena osteoporoza - bolest kostiju koju je kako i sama kaže na početku ignorisala, što se na kraju ispostavilo kao veoma pogrešna odluka.

 

 

Dobor je poznato da ova bolest može da dovede do većih komplikacija ako se na vreme adekvatno ne leči. Kosti počinju drastično da slabe, postaju krtije i lako dolazi do povreda i preloma. 

 

Osteoporoza je bolest koja gotovo da nema simptome zbog čega se često kasno ustanovi dijagnoza.

 

Stručnjaci objašnjavaju da ona često ne izaziva bolove, sve dok ne dođe do preloma kostiju čak i usled pada sa sopstvene visine. Neki oboleli imaju simptome blagog savijanje ka napred, usled sabijanja kičmenih stubova. Pošto povećava rizik od preloma, oboleli često mogu da završe u invalidskim kolicima.

 

 

Ursula je u više navrata govorila o tome koliko joj je teško da živi s ovom bolesti. 

 

- To mi je bilo jako čudno jer nisam osećala nikakve bolove, niti znakove upozorenja da sa mnom nešto nije u redu - izjavila je ona jednom prilikom.

 

Ako godinama ne unosite dovoljno kalcijuma u svoj organizam, ako ne jačate gustinu kostiju, one se vremenom tanje i dolazi do njihovog pucanja.

 

- Bilo je jako glupo od mene jer sam odbila da ozbiljno shvatim dijagnozu. Doktor me je savetovao da dnevno uzimam lekove koji sprečavaju slabljenje kostiju, kao i kalcijum kako bi one bile jake - rekla je ona.

 

Ursulu mnogi pamte po ovom belom kupaćem kostimu iz filma Dr. No
Ursulu mnogi pamte po ovom belom kupaćem kostimu iz filma Dr. Nofoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia in lump sum up to 1/8 975 x 1250px IMMEDIATELY

 

Ona je pričala i da joj je bilo čudno da joj se sve to dešava jer se oduvek trudila da se zdravo hrani. Njeni obroci uključivali su i mleko i mlečne porizvode, ali i druge namirnice bogate kalcijumom.

 

Ipak, kasnije je saznala da ova bolest ima i drugu stranu, a to je genetika. U njenom slučaju ona je odigrala glavnu ulogu. 

 

Jedan od razloga zašto nije na vreme počela sa terapijom, jeste bilo njeno svakodnevno odlaganje. Zato je prevencija "najbolji lek" i kada je osteoporoza u pitanju. Zdrav način života, bavljenje sobom i fizičkom aktivnošću jedini su način da se sačuva sveopšte zdravlje, pa i da se izbegne osteoporoza. 

 

 

 

 

makonda-tracker